Doorzoek volledige site
20 mei 2019 | EMILY NEES

Passendale wapent zich tegen vergrijzing met 29 assistentiewoningen van Vaneeckhout

De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru
De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru
De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru
De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru
De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru
De Amberboom Illustratie | © Klaas Vendru

Door ‘De Amberboom’ biedt Passandale een antwoord op de vergrijzing, zonder de zelfstandigheid van ouderen weg te nemen. Architectenbureau Vaneeckhout stond in voor het architectonische ontwerp. De 29 assistentiewoningen vormen een uitbreiding van het nabijgelegen woonzorgcentrum Sint-Jozef Passendale, die optreedt als zorgbaken.

Naast het bestaande woonzorgcentrum Sint-Jozef Passendale werden 29 individuele assistentiewoningen uit de grond gestampt. ‘De Amberboom’ is geïntegreerd in de bestaande site van Sint-Jozef Passendale. Op die manier leven senioren op zelfstandige basis, maar kunnen ze wel gebruik maken van de faciliteiten van het woonzorgcentrum.

Concreet bestaat het project uit een inkomhal, een ruime woonkamer met zithoek, een eethoek, een open keuken met berging, een tweepersoonsslaapkamer en een ruime badkamer. Elke wooneenheid heeft een eigen terras. Verder is er een gemeenschappelijke zitruimte, een polyvalente familieruimte en tv-hoek. Ook een onthaalbureau, technische lokalen, berging, overdekte parkeergelegenheden en zes afgesloten garages zijn aanwezig.

 

Atypische gevelbekleding

Aan de buitenkant zijn de moderne entiteiten voorzien van grote glaspartijen en wit sierbeton. De gevelbekleding zelf bestaat uit ANTHRA-ZINC, ofwel staande zink, een atypische materiaalkeuze voor de zorgsector. De donkere neutrale look laat de andere materialen, zoals de bruingekleurde tussenpanelen, beter uitkomen.

Verder werd een VMZ gevelpaneel gebruikt voor een harmonische combinatie van de verticale panelen en de horizontale terrassen. De verschillende breedtes van de panelen zorgen voor dynamiek. Daarnaast benadrukken ze het ‘gevel-als-dak’-aspect. Om zo veel mogelijk mensen te huisvesten, koos architectenbureau Vaneeckhout er namelijk voor om het dak verticaal te bekleden. Zo gaat er geen plaats verloren door de helling.

GERELATEERDE DOSSIERS