Doorzoek volledige site
Dossier

Bouwmeester

“Het bouwmeesterschap staat als een huis”

13-06-2019 Dit jaar is het twintig jaar geleden dat bOb van Reeth als eerste Vlaams Bouwmeester van start ging. Dat viert het Team Vlaams Bouwmeester met een reeks publieksevenementen. Afgelopen dinsdag is de aftrap gegeven met een gespreksavond over de rol en toekomst van het bouwmeesterschap. Architectura.be was erbij en stelde vast dat het bouwmeesterschap staat als een huis, dat een bouwmeester moet bouwen én niet bouwen, dat de bouwmeester geen superman (of vrouw) is, dat ruimtelijke ordening de olifant in de kamer was, dat een bouwmeester zo sterk is als zijn instrumenten en dat voetbal ook in de architectuur heel wat kan verhelderen.

Architecten hebben meer dan genoeg van karige erelonen

16-05-2019 Drie weken geleden luidde Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret de alarmbel over de karige erelonen voor architecten in openbare aanbestedingen. "Zolang inschrijvers forfaitaire ereloonpercentages blijven accepteren die het merendeel van de tijd erg laag zijn, zal onze vraag naar een betere vergoeding geen enkel effect hebben", opperde hij tijdens een inspiratiedag van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten. Borret riep dan ook op tot een collectieve boycot, volgens hem een conditio sine qua non om in de toekomst een faire verloning te kunnen afdwingen. Borrets woorden vielen niet in dovemansoren, want sinds enkele dagen ventileren verschillende architectenbureaus hun diepe ontgoocheling en ontevredenheid over de voorwaarden in een openbare aanbesteding van de gemeente Evere voor de herinrichting van een plein en de bouw van een passief publiek paviljoen.

Kristiaan Borret: “Circulair bouwen pushen zoals we in Brussel destijds passiefbouw gepusht hebben”

15-05-2019 In het kader van de opening van het Circular Retrofit Lab aan de VUB in Brussel pleitte Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret ervoor om circulair bouwen op dezelfde wijze te pushen zoals dat destijds gebeurd is met passiefbouw. “De omslag zal er pas echt komen als er ook in de courante bouwprojecten ingezet wordt op circulariteit. Om dit te bereiken is het aan de overheid om circulair bouwen zo veel mogelijk te ondersteunen en aan de hand van good practices aan te tonen waarin de meerwaarde schuilt van circulariteit in de bouw.”

Klimaatpanel onder leiding van Bouwmeester Van Broeck stelt rapport voor met 27 actiepunten

15-05-2019 Het klimaatpanel onder leiding van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en UCL-professor Jean-Pascal Van Ypersele heeft dinsdag haar rapport voorgesteld met daarin 27 krachtige aanbevelingen voor een beter klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Dat deed het panel op vraag van de jonge klimaatbetogers van Youth for Climate. In het rapport wordt onder meer gepleit voor een onmiddellijke betonstop en meer diepgaande energetische renovaties.

146 resultaten gevonden