Doorzoek volledige site
Dossier

Buitenaanleg & openbare ruimte

New York City krijgt park op het water van Heatherwick Studio

New York City krijgt park op het water van Heatherwick Studio

10-06-2021 Op de Hudson River in New York City is zopas het langverwachte Little Island-park geopend. Het Londense Heatherwick Studio herinterpreteert in het project Little Island wat een pier kan zijn. Geïnspireerd door de oude houten palen van de vorige pier, kozen de ontwerpers voor een platform op betonnen kolommen. Met de beleving van de gebruikers in het achterhoofd stappen ze af van de traditionele, vlakke pier en creëren ze samen met Arup en landschapsarchitecten MNLA een nieuwe topografie voor New York City.

Ontwerpproces Scheldeboorden op Antwerpse Linkeroever schiet uit de startblokken (Bureau Bas Smets)

Ontwerpproces Scheldeboorden op Antwerpse Linkeroever schiet uit de startblokken (Bureau Bas Smets)

07-06-2021 De stad Antwerpen laat een masterplan en een ontwerp voor de nieuwe Scheldeboorden op Linkeroever uitwerken. Ze wil er een zes kilometer lange wandelpromenade realiseren. Na een ontwerpwedstrijd stelde het stadsbestuur een team onder leiding van Bureau Bas Smets aan voor zowel de opmaak van het masterplan als het ontwerp en de uitvoering. Samen met buurtbewoners, lokale horeca, verenigingen en experten zal dit team de komende maanden definitief vorm geven aan het masterplan.

Tongeren en Rijmenam hebben beste openbare ruimten van Vlaanderen

Tongeren en Rijmenam hebben beste openbare ruimten van Vlaanderen

04-06-2021 Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering van het project. Tijdens het online Congres Publieke Ruimte op 1 juni vielen Tongeren en Rijmenam in de prijzen. In Tongeren schoot de herinrichting van stadspark De Motten en de openlegging van de Jeker naar een ontwerp van Sweco de hoofdvogel af. In Rijmenam werd de heraangelegde dorpskern – ontworpen door TV Jozef Legrand – Ingenieursbureau France - gelauwerd. Gent ging aan de haal met de prijs van het publiek met het vernieuwde Drongenplein, opnieuw een ontwerp van Sweco.

BRUT en OKRA landschapsarchitecten geven Heyvaertwijk in Molenbeek een groene promenade

BRUT en OKRA landschapsarchitecten geven Heyvaertwijk in Molenbeek een groene promenade

30-04-2021 BRUT architecture and urban design heeft samen met het Nederlandse OKRA landschapsarchitecten de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuwe Klein Zennepark in de Heyvaertwijk in het Brusselse Molenbeek. Het Klein Zennepark zal nieuwe natuur en buitenruimte brengen in een zeer verstedelijkt industrieel gebied, waar weinig toegang is tot natuur en open ruimtes. Ook Atelier Ruimtelijk Advies, UTIL Structuurstudies, Driekwart Groen, 21 Solutions, Abesco, HSP, Les Eclairagistes Associés maken deel uit van het ontwerpteam. Eind mei wordt het masterplan voorgesteld. 

Natuurlijk spelen in participatief Nederlands project

Natuurlijk spelen in participatief Nederlands project

28-04-2021 Voor de gemeente Roosendaal is ‘gedurfde’ duurzaamheid niet zomaar een thema. Het is de strategie voor nieuwe oplossingen voor gebiedsontwikkeling en om een negatieve impact op het klimaat van de woon- en leefomgeving tot een minimum te beperken. De gemeente ontwikkelde een uniek bouwplan: ‘De Hoogt’ in Wouw. Gedurfd, omdat iedere bewoner zelf mag weten wat hij er bouwt, dus vrijwel zonder eisen van welstand. “Smaken verschillen. Als overheid willen wij geen control freak meer zijn en durven te zeggen: 'Doe het maar gewoon, bouw wat je wilt'", aldus de gemeente. Ook de openbare ruimte, een parkachtig gebied, werd medio 2020 in samenspraak met de (toekomstige) bewoners ingevuld.

Kindvriendelijke hoogbouw in sociaal-pedagogisch perspectief

Kindvriendelijke hoogbouw in sociaal-pedagogisch perspectief

11-02-2021 Hoogbouw? Kinderen in een flat? Moet je dat wel willen? Die vraag stelde enkele jaren geleden DUS-Architecten. De vraag stellen is hem bijna beantwoorden. Ooit, in de jaren zeventig, was de galerijflat een broedplaats voor pril gezinsgeluk en alleen al in 1970 bouwde men in Nederland in één jaar 150.000 flatwoningen (een nooit meer geëvenaard aantal). Maar al snel ontstond er een imagoprobleem: te smalle, eentonige gaanderijen, de pislucht in de trappenhuizen, drugsdealers die kantoor houden in de bergingen, afval op de te smalle balkons of in de directe omgeving. De begane grond is tenslotte niemandsland, daarnaast vind je anonimiteit, gehorigheid en ga zo maar door. Al snel had de flat afgedaan en werd bestempeld als een uiterst ongewenste woonvorm. Zeker voor kinderen.

Eerste ontwerp publieke ruimte Slachthuiswijk Antwerpen goedgekeurd (Sweco Belgium, Posad Maxwan, LOLA Landscape Architects)

Eerste ontwerp publieke ruimte Slachthuiswijk Antwerpen goedgekeurd (Sweco Belgium, Posad Maxwan, LOLA Landscape Architects)

11-02-2021 Het Antwerpse stadsbestuur heeft zopas het conceptontwerp van de publieke ruimte in de Slachthuiswijk in Antwerpen goedgekeurd. In dat eerste ontwerp van Sweco Belgium, Posad Maxwan en LOLA Landscape Architects is de publieke ruimte een echte ‘verbinder’. De nieuwe en bestaande delen van de wijk worden aan elkaar geritst door middel van vaak groene speel-, sport- en ontmoetingsruimten. Op mobiliteitsvlak gaat er veel aandacht naar voetgangers en fietsers. Verder werd bij het ontwerp zo veel mogelijk rekening gehouden met de invloed van zon, schaduw, hittestress, wind, droogte en geluid. Tegen eind 2021 is er een definitief ontwerp van de publieke ruimte. Als alles vlot verloopt, kan de aanleg van fase 1 (de Kalverwei, de Oude Kalverstraat en het Lobroekplein) vanaf het najaar van 2022 starten. 

82 resultaten gevonden