Doorzoek volledige site
Dossier

Buitenaanleg & openbare ruimte

Een droom van een speelplaats

30-03-2020 De lente komt eraan: je zou kunnen zeggen dat de natuur stilletjes plannen maakt om straks groots uit te pakken. En wij mensen doen eigenlijk niet anders. Even bijkomen en stiekem plannen maken voor je tuin, voor een vakantiereis in de natuur, meer te bewegen of te sporten.  Zo spreken we over het ritme van de seizoenen en passen wij onze activiteiten naadloos daarop aan. Bij kinderen en jongeren is die belevingswaarde nog sterker. Vooral zij laten zich nog verrassen door omgevingsfactoren en zintuiglijke waarnemingen. De natuur als deel van de werkelijkheid is de ideale plek om te ontdekken, te leren met al je zintuigen en je verbeelding en creativiteit aan te spreken. Het zijn deze aspecten die Cedric Ryckaert, leerkracht op de Sint-Paulusschool in Kortrijk, er toe brachten om de speelplaats van zijn school onder de loep te nemen. Met de hulp van Goede Speelprojecten.

Deze vijf genomineerden maken kans op Prijs Publieke Ruimte

05-03-2020 De Brusselse Tramlijn 9, de wijk Rozemaai in Ekeren, de vernieuwde dorpskern van Hombeek, Sint-Andries en Zuid, één van de deelgebieden van het masterplan Scheldekaaien in Antwerpen en binnengebied Schaliken in Herentals zijn de vijf genomineerden die kans maken op de Prijs Publieke Ruimte. Die prijs, die elk jaar de apotheose vormt van het Congres & Forum Publieke Ruimte, dit jaar op 17 maart in Gent, beloont de beste (ver)nieuw(d)e openbare ruimte in Vlaanderen.

Goede Speelprojecten presenteert generatietuin

23-01-2020 Op 6 februari a.s. vindt in Brussels Expo de jaarlijkse Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Bezoekers kunnen kennismaken met de vele facetten van de openbare ruimte en krijgen op de beursvloer een actueel beeld van alle denkbare producten op het gebied van openbare ruimte zoals: Spelen, Licht, Groen, Water & Klimaat, Straatmeubilair, Verkeer & Mobiliteit. Deze vakbeurs biedt optimale kansen voor inspirerende contacten met studiebureaus op het gebied van Advies & Beheer en Landschapsarchitectuur & Ontwerp. Goede Speelprojecten presenteert tijdens deze vakbeurs de 'generatietuin'.

Klimmen, klauteren en balanceren op Leuvense speelplaats

28-08-2019 De Bleydenbergschool in Wilsele (Leuven) was gehuisvest in een voormalig klooster, waarbij de voormalige kapel als beschermd monument is aangemerkt. De nieuwbouw is ontworpen door A33 Architecten. De speelplaats, die voorheen aan de straat lag, ligt nu op de vernieuwde binnenkoer. Dit vergroot de veiligheid van de kinderen, evenals het intieme karakter. Goede Speelprojecten realiseerde in 2018 met duurzame materialen een groene, natuurlijke speelomgeving.

Wanneer design en functionaliteit één worden: uniek roosterdesign voor heringerichte voetgangerszone in Elsene

22-08-2019 De cijfers spreken voor zich: met meer dan 30.000 voetgangers per dag staat de Elsensesteenweg in de top 3 van voetgangershotspots in Brussel, en dit ondanks het feit dat het grootste deel van de publieke ruimte er tot voor kort was voorbehouden voor Koning Auto. Onlangs is een stuk van de Elsensesteenweg – het gedeelte tussen de Naamsepoort en de Viaductstraat, via het Fernand Cocqplein – omgetoverd tot een autoluwe zone, waar voetgangers en fietsers het overdag voor het zeggen hebben en waar voorts enkel nog bussen passeren. De ACO-kanalen speelden een veel belangrijkere rol bij deze transformatie dan iedereen voor mogelijk hield. 

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

20-08-2019 Parking ’t Zand in Brugge wordt tegen 2022 uitgebreid met ca. 650 parkeerplaatsen. De bouw van de nieuwe parking vormt de aanleiding tot een waardevolle heraanleg van het Albertpark, die de relatie met de woonwijk en de Kapucijnenrei versterkt. Met de nieuwe uitbreiding zal ’t Zand de grootste en vooral ‘cleanste’ parking van België worden. De binnenlucht zal met speciale machines die fijn stof opzuigen, gezuiverd worden. “Zo zal de lucht in de parking zelfs zuiverder zijn dan de lucht erboven”, aldus Salvatore Bono van BOVAAarchitects, het bureau dat het ontwerp voor de parking tekende samen met de Nederlandse landschapsarchitecten van West 8. De betrokken studiebureaus zijn boydens engineering (technische uitrusting), Jan Hoste bvba (stabiliteit), Studiebureau Verhaeghe (wegenis), Dirk Bertein (boomexpert), Arcadis (milieu en mobiliteit), VEKMO (veiligheidscoördinatie) en Bureau Bouwtechniek (bouwkundig adviseur). 

55 resultaten gevonden