Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

be.exemplary: een recordjaar met 16 laureaten

16-01-2020 Via be.exemplary beloont Brussel elk jaar innovatieve bouw- en renovatieprojecten die positief bijdragen aan het leven in de hoofdstad op volgende vlakken: het bevorderen van een kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw, het stimuleren van de sociale draagkracht, het aangaan van uitdagingen rond het leefmilieu en het toepassen van principes van de kringloopeconomie. Dit jaar vielen zestien projecten in de prijzen, zeven meer dan vorig jaar.

Bram Aerts (TRANS): “Uitbreiding RITCS creëert interessant silhouet langs kanaal”

03-10-2019 TRANS architectuur | stedenbouw ontwerpt i.s.m. V+ een nieuwe film- en theaterstudio voor het RITCS in Brussel. Het nieuwe volume wordt aangevuld met een overdekte galerij die ontmoeting op de campus langs het kanaal in Brussel mogelijk maakt. De magazijnen in het bestaande gebouw worden heringericht als repetitiestudio’s. Om zo veel mogelijk te kunnen investeren in de technieken, hebben TRANS en V+ de ruwbouwkost sterk beperkt zonder in te boeten op uitstraling en kwaliteit. Het resultaat is een ruwe betonnen structuur met een opvallende omlijning in nobele materialen, een interessant silhouet langs het kanaal.

Duurzame microwijk Lochten 237 van Urban Platform in Schaarbeek geopend

24-09-2019 Het project Lochten 237 is gelegen op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek, op een boogscheut van het Josaphatpark. Het is het geslaagde eindresultaat van de herbestemming van de vroegere gebouwen van Lochten & Germeau in het midden van het stratenblok, naar een ontwerp van het Brusselse bureau Urban Platform. Het project telt 56 nieuwe lage-energiewoningen, een aantal gedeelde ruimten (moestuin, fietslokaal, speelplein, wasplaats) en drie handelszaken. In 2012 werd het project verkozen tot ‘Exemplarisch gebouw’.

Brussels Architecture Today zoekt stadsverbeteraars

12-09-2019 Je bent architect, stedenbouwkundige, ambtenaar, fotograaf, grafisch ontwerper, journalist, fietser, voetganger, automobilist, burger, idealist, utopist. Je houdt van Brussel, je bent een toegewijde stadsverbeteraar, je wilt alles veranderen. Je hebt ogen in je kop, je ziet elke nieuwe architecturale verwezenlijking, je houdt ervan, je haat het, je zou alles willen hertekenen. Je hebt een mening. Ter gelegenheid van de eerste editie van de Dagen van de Architectuur, wil het Brussels Gewest (Urban.brussels) de huidige Brusselse architectuurscène in de kijker zetten. Via een webplatform worden 50 interviews afgenomen van vrouwen en mannen die via hun beroepspraktijk bijdragen tot het bepalen van de contouren van het Brusselse stadslandschap van morgen. Elk van hen biedt een eigen antwoord op de hoofdvraag: welk gebouw of welke plaats lijkt interessant in de recente architecturale context en waarom?

BAUKUNST wint ontwerpwedstrijd MANUFAKTURE op Brusselse Abattoir-site

30-08-2019 Tegen januari 2023 verschijnt op de site van Abattoir te Anderlecht een nieuwbouw van ongeveer 6.000 m² oppervlakte. Het gebouw kreeg als naam ‘de MANUFAKTURE’, en het zal diverse functies weten te combineren. Het Brusselse BAUKUNST werd geselecteerd als winnaar van de ontwerpwedstrijd i.s.m. Util, Bureau Bouwtechniek en Daidalos Peutz. De MANUFAKTURE is medegefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit zal het tweede grote EFRO-project zijn op de site, na de voedingsmarkt FOODMET die in 2015 geopend werd voor het publiek. Het Masterplan voor de Abattoir-site, waarmee al in 2009 werd gestart, gaat hiermee een nieuwe, belangrijke fase in.

127 resultaten gevonden