Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

B-architecten en VELD mogen laatste hand leggen aan City Dox

B-architecten en VELD mogen laatste hand leggen aan City Dox

17-09-2020 B-architecten, B-bis architecten en VELD hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de laatste fase in de ontwikkeling van City Dox in de Brusselse kanaalzone. Projectontwikkelaar Atenor lanceerde de wedstrijd in maart samen met de Brusselse bouwmeester. "Het nieuwe mixed-use gebouw  - een combinatie van woningen, winkels en een middelbare school - definieert in sterke mate de identiteit van City Dox. In het bijzonder de open structuur die de speelplaats omringt presenteert zich als een grootstedelijk welkom niet alleen voor haar gebruikers maar voor de gehele site", klinkt het bij B-architecten.  

Bouw RTBF Media Square gestart

Bouw RTBF Media Square gestart

03-09-2020 Het contract voor de bouw van het RTBF Media Square, ter waarde van circa 100 miljoen euro, werd in mei 2020 toegekend aan de joint venture Valbesina, die VALENS, BESIX en In Advance verenigt. Het project is ontworpen door MDW Architecture en V+ en maakt deel uit van de transformatie van de Reyerswijk en het ontwikkelingsplan voor het mediapark.brussels. Met een bruto oppervlakte van 65.000 m² bestaat het RTBF Media Square uit twee gebouwen, waaronder een hoofdgebouw van zeven verdiepingen en een logistiek gebouw van twee verdiepingen.

Vancouver: veelbelovend woonproject met poëtische insteek

Vancouver: veelbelovend woonproject met poëtische insteek

31-08-2020 De transformatie van het kantoorgebouw van Hudson Consulting in Sint-Lambrechts-Woluwe stelde GS3 Architectes associés voor een pittige uitdaging. Het Brusselse bureau huisvest er in opdracht van Antonissen Development Group 107 appartementen en twee commerciële ruimtes. Het project werd omgedoopt tot ‘Vancouver’, een verwijzing naar het bekendste stukje poëzie van dichter Marcel Thiry: ‘Toi qui pâlis au nom de Vancouver’. De grootschalige vernieuwingsoperatie zou in 2024 klaar moeten zijn.  

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

27-08-2020 In het kader van het Duurzaam wijkcontract De Marollen ontwierpen MAKER architecten en het Spaanse Gutiérrez-delaFuente Arquitectos 9 woningen met aandacht voor de principes van circulair bouwen. Die komen in drie nieuwe volumes op een perceel in de Hoogstraat: twee aan de straatzijde, waarvan een volume boven het bestaande OCMW-gebouw in de Hoogstraat, en een binnen het bouwblok. Met ook nog een school en sporthal op hetzelfde perceel - 7 m aan de straatkant en 62 m lang – was het project bepaald geen routineklus. De ontwerpwedstrijd - onder supervisie van de Brusselse bouwmeester - werd gewonnen in samenwerking met de studiebureaus Mouton, Tech 3 en Dirk De Groof.

Oproep aan ontwerpers: het Kastelenplein in zijn oude glorie herstellen

Oproep aan ontwerpers: het Kastelenplein in zijn oude glorie herstellen

18-08-2020 Het Kasteleinsplein in Elsene heeft tijdens de laatste tien jaar wat van zijn glans en vitaliteit verloren. Zijn status als parkeerplein, voornamelijk voor auto's, zijn voetpaden in slechte staat en zijn zieltogende bomen maken het minder aantrekkelijk in vergelijking met andere pleinen in de aangrenzende wijken, waardoor de winkels rond het plein en de befaamde woensdagmarkt stagneren. De buurtbewoners betreuren dan weer de voortschrijdende afname van de levendigheid van het plein en willen de mogelijkheden tot verpozing en ontspanning verbeteren. De gemeente Elsene hecht fundamenteel belang aan de kwaliteit van haar openbare ruimten en wil daarom het Kasteleinsplein nieuw leven inblazen door een volledige herinrichting van de openbare ruimte van gevel tot gevel, met inbegrip van de kruispunten met de aangrenzende straten en de hele Simonisstraat, die een verbinding vormt met de Baljuwwijk.

Renovatie van sociale woningen in Peterbos: vergunning op zak

Renovatie van sociale woningen in Peterbos: vergunning op zak

17-08-2020 De Peterboswijk in Anderlecht is een van de grootste sociale wooncomplexen van het Brusselse Gewest. Blok 9 van deze wijk zal een grondige renovatie krijgen van Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel. De stedenbouwkundige vergunning werd verkregen op 4 augustus. Het ontwerp is van de hand van 51N4E en Lacaton & Vassal. Dit Franse bureau werd vorig jaar nog bekroond met de prestigieuze Mies van der Rohe Award voor Grand Parc Bordeaux, i.s.m.  Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture. 51N4E was datzelfde jaar finalist met het Skanderbegplein in Tirana. 

MSI maakt shortlist van drie architectenteams bekend voor herinrichting  BIP in Koningsstraat

MSI maakt shortlist van drie architectenteams bekend voor herinrichting BIP in Koningsstraat

13-08-2020 De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft, in overleg met Beliris, drie teams geselecteerd uit veertien kandidaturen voor de herinrichting van de gelijkvloerse verdieping van het BIP in de Koningsstraat in Brussel.  De drie teams krijgen nu de kans om een voorontwerp in te dienen. Op de shortlist staan Atelier Pierre Hebbelinck, dmvA Architecten, Ici Architectes + JPHA Architectes.

AAC Architecture vernieuwt beschermd zwembad van Elsene

AAC Architecture vernieuwt beschermd zwembad van Elsene

11-08-2020 Het gemeentelijk zwembad van Elsene is het oudste zwembad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en één van de oudste van Belgïe. Gebouwd in 1904 door de architecten Alexandre Cooreman en Jules Rau, is dit een gebouw met een grote erfgoedwaarde, intact, met uitzondering van het frame dat in 1940 werd aangepast. Het hele gebouw is in 2007 beschermd. Het zwembad is vandaag aan modernisering toe om het comfort van de zwemmers te verhogen en de toegankelijkheid te verbeteren. De elementen met erfgoedwaarde worden gerestaureerd. Begin augustus lanceerde Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de werken samen met aannemer In Advance-Valens en de ontwerpers van AAC Architecture.

BOGDAN & VAN BROECK tranformeert Cinzano-kantoren in Vorst tot sociale woningen

BOGDAN & VAN BROECK tranformeert Cinzano-kantoren in Vorst tot sociale woningen

11-08-2020 BOGDAN & VAN BROECK heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de transformatie van de voormalige kantoren van drankenfabrikant Cinzano in Vorst tot veertien sociale woningen, in samenwerking met Tandem ingenieurs en CreteQ. Het doel is om grote gezinnen te huisvesten. Het project maakt deel uit van een 'Duurzaam Wijkcontract' dat gericht is op de herontwikkeling van oude wijken door middel van gerichte interventies.   

146 resultaten gevonden