Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Brussels Architecture Today zoekt stadsverbeteraars

12-09-2019 Je bent architect, stedenbouwkundige, ambtenaar, fotograaf, grafisch ontwerper, journalist, fietser, voetganger, automobilist, burger, idealist, utopist. Je houdt van Brussel, je bent een toegewijde stadsverbeteraar, je wilt alles veranderen. Je hebt ogen in je kop, je ziet elke nieuwe architecturale verwezenlijking, je houdt ervan, je haat het, je zou alles willen hertekenen. Je hebt een mening. Ter gelegenheid van de eerste editie van de Dagen van de Architectuur, wil het Brussels Gewest (Urban.brussels) de huidige Brusselse architectuurscène in de kijker zetten. Via een webplatform worden 50 interviews afgenomen van vrouwen en mannen die via hun beroepspraktijk bijdragen tot het bepalen van de contouren van het Brusselse stadslandschap van morgen. Elk van hen biedt een eigen antwoord op de hoofdvraag: welk gebouw of welke plaats lijkt interessant in de recente architecturale context en waarom?

BAUKUNST wint ontwerpwedstrijd MANUFAKTURE op Brusselse Abattoir-site

30-08-2019 Tegen januari 2023 verschijnt op de site van Abattoir te Anderlecht een nieuwbouw van ongeveer 6.000 m² oppervlakte. Het gebouw kreeg als naam ‘de MANUFAKTURE’, en het zal diverse functies weten te combineren. Het Brusselse BAUKUNST werd geselecteerd als winnaar van de ontwerpwedstrijd i.s.m. Util, Bureau Bouwtechniek en Daidalos Peutz. De MANUFAKTURE is medegefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit zal het tweede grote EFRO-project zijn op de site, na de voedingsmarkt FOODMET die in 2015 geopend werd voor het publiek. Het Masterplan voor de Abattoir-site, waarmee al in 2009 werd gestart, gaat hiermee een nieuwe, belangrijke fase in.

Oproep tot interesse: een schoolvoorplein om te fietsen

19-08-2019 Langs de Helihavenlaan tegenover de sociale woonblokken van de Lakense Haard bevinden zich de Nederlandstalige basisschool Klavertje Vier en een gemeentelijk kinderdagverblijf van de stad Brussel. Ze zijn niet goed zichtbaar door hun ligging in de bocht en het brede straatprofiel van de Helihavenlaan zorgt ervoor dat autoverkeer er snel rijdt en oversteken niet veilig is. Er zijn veel publieke pleinen en parken in de omgeving van de school maar die missen gezelligheid, omkadering en activiteit. De bedoeling van de aanleg van het schoolvoorplein is meer zichtbaarheid en een toegankelijker en vriendelijker imago voor de school, en tevens om de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit te verbeteren het nieuwe plein moet ontmoeting en interactie tussen buurtbewoners te bevorderen. 

Consortium rond Rafael de la-Hoz Arquitectos wint ontwerpwedstrijd Loi 130

10-07-2019 De Europese Commissie heeft vandaag de winnaar bekendgemaakt van de internationale ontwerpwedstrijd voor een enorm gebouwencomplex aan de Wetstraat 130, ter vervanging van een aantal verouderde gebouwen van de Commissie. Het gaat om het consortium onder leiding van Rafael de la-Hoz Arquitectos (Spanje) i.s.m.  Perkins+Will (Verenigd Koninkrijk), Latz + Partner Landscape Architecture Urban Planning (Duitsland),  TECNICA Y PROYECTOS (Spanje) en MC2 ESTUDIO DE INGENIERIA (Spanje). Het team dat bestond uit onder meer Cenergie en Artelia werd tweede in de wedstrijd. Het ontwerpteam met onder meer de Belgische bureaus B2Ai en VK Engineering eindigde op de derde plaats. 

Crowne Plaza 'Le Palace' in Brussel krijgt facelift en uitbreiding door Italiaanse Onesitestudio

27-06-2019 Het Crowne Plaza-hotel in Sint-Joost-ten-Node, vlakbij het Rogierplein en de Kruidtuin, ondergaat vandaag een grondige facelift en krijgt een uitbreiding. Op administratief vlak wordt het architecturale project van de uitbreiding gevolgd door de Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, in opdracht van het Zweedse hotelvastgoedbedrijf Pandox. Het ontwerp van het Milanese bureau Onsitestudio – Piovenefabi werd geselecteerd. Bureau Bouwtechniek ondersteunt het buitenlandse architectenteam als lokaal architect. 

Woonproject Dockside zet in op collectieve kwaliteiten (TRANS, V+, ms-a)

06-06-2019 De Brusselse kanaalzone krijgt er een nieuw woonproject bij: Dockside, naar een ontwerp van TRANS architectuur | stedenbouw i.s.m. V+ en MSA. Het complex trekt de kaart van collectieve kwaliteiten met ruimte voor ontmoeting, zoals een uitgestrekte passage op het gelijkvloers, een collectieve ruimte en bibliotheek en een dakboerderij. De ontwerpers creëerden bewust een kwaliteitsvolle interieurwereld om rust te creëren aan het drukke Saincteletteplein. Het compacte gebouw is zo vormgegeven dat er in een later stadium een andere invulling aan kan gegeven worden.

119 resultaten gevonden