Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

18-01-2021 Vier rijen verkeersdrukte geprangd tussen hoge kantoorgebouwen: de huidige aanblik van de Wetstraat is niet meteen het meest charmante plaatje in het hart van onze hoofdstad. De plannen om de omgeving grondig te vernieuwen slepen al een tijdje aan, maar met de realisatie van het langverwachte Copernicus-project (LD2 Architecture) in de Europese Wijk is de teerling eindelijk geworpen. De rijzige kantoortoren heeft een subtiele aanblik en leunt aan tegen een stijlvol appartementsgebouw met twaalf wooneenheden en een daktuin. Dankzij de beperkte footprint van Copernicus kan er ook een groene esplanade worden aangelegd en zal de bedrijvigste boulevard van Brussel eindelijk extra ademruimte krijgen.

Central Gardens (B2Ai): sociale stadswoningen met een groen tintje

Central Gardens (B2Ai): sociale stadswoningen met een groen tintje

18-01-2021 Groen wonen vlak bij het centrum of in een binnenstedelijke omgeving: het is de laatste jaren een beproefd succesrecept. Ook Central Gardens in Anderlecht (B2Ai) zet maximaal in op deze gegeerde combinatie. Het project omvat zes blokken met sociale huurappartementen en een halfopen ondergrondse parking, die optimaal zijn ingebed in een groen kader. Bovendien werd er een innovatief investeringsmodel aan gekoppeld om een aantrekkelijke win-winsituatie te creëren.

Oproep tot interesse: een nieuw landschap voor het Vander Puttenstadion

Oproep tot interesse: een nieuw landschap voor het Vander Puttenstadion

12-01-2021 De buurt van de Ninoofsepoort en de Heyvaertwijk heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan en en het is nog niet gedaan! Binnenkort gaat men opnieuw aan de slag, onder meer met het toekomstige Park van de Kleine Zenne, de BGHM-woningen en de heraanleg van de buitenruimten rond het Vander Puttenstadion. Dit stadion speelt trouwens een centrale rol in deze opdracht voor een masterplan dat al deze nieuwe elementen op muziek moet zetten.  

Statig kantoorgebouw herbestemd tot dynamisch onderwijscentrum door OSK-AR architecten

Statig kantoorgebouw herbestemd tot dynamisch onderwijscentrum door OSK-AR architecten

04-01-2021 Aan het Rouppeplein in Brussel heeft OSK-AR architecten een statig kantoorgebouw omgebouwd tot een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Verspreid over negen verdiepingen voorziet het gebouw in 100 leslokalen, een FabLab en ateliers, een groot auditorium, polyvalente ruimtes en kantoren. De focus van de architecturale uitwerking van dit project ligt op het kwalitatief en met respect renoveren en herbestemmen van dit voormalige kantoorgebouw.

Brussels museum KANAL-Centre Pompidou heeft stedenbouwkundige vergunning beet

Brussels museum KANAL-Centre Pompidou heeft stedenbouwkundige vergunning beet

04-01-2021 De stichting Kanal heeft op 18 december haar stedenbouwkundige vergunning verkregen van de gewestelijke dienst voor territoriale ontwikkeling urban.brussels. Dat maken Brussels minister-president bevoegd voor cultuur Rudi Vervoort en zijn staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet vrijdag bekend. De bouw van het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst kan nu echt van start gaan. In 2018 wonnen noAarchitecten, EM2N uit Zürich en Sergison Bates Architects uit Londen samen de ontwerpwedstrijd. 

Oproep aan ontwerpers: de Nationale Bank van morgen

Oproep aan ontwerpers: de Nationale Bank van morgen

20-11-2020 De hoofdzetel van de Nationale Bank (NBB) die de volledige Berlaimontlaan inneemt, is een indrukwekkend gebouw. Een toonbeeld uit de moderniteit, neemt het een centrale plaats in tussen de bovenstad en de benedenstad, met een niveauverschil van meer dan 8 meter tussen de hoofdingang en de Wildewoudstraat aan de achterkant. Een imposante architectuur en indrukwekkend erfgoed in een complex stedelijke omgeving: een architectuuropdracht van formaat! De NBB wil immers haar zetel grondig renoveren zodat ze er tegen 2028 al haar personeel kan in onderbrengen, dat vandaag verspreid werkt over meerdere gebouwen. De NBB wil de ‘Nationale bank van morgen’ worden en evolueren naar een nieuwe manier van werken, waar samenwerking en intellectuele productiviteit centraal staan.

Tivoli GreenCity officieel duurzaamste wijk ter wereld

Tivoli GreenCity officieel duurzaamste wijk ter wereld

17-11-2020 Tivoli GreenCity behaalt, met de hoogste score ooit ter wereld, het BREEAM Outstanding-certificaat voor wijken. De nieuwe duurzame voorbeeldwijk in Laken herbergt greenbizz.brussels (een kmo-park, een fablab en een incubator voor duurzaam en innovatief ondernemerschap onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Tivoli GreenCity is de eerste wijk in de Benelux die een BREEAM Communities-certificaat binnenhaalt. 

166 resultaten gevonden