Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

Marivaux (Una|a) : residentie voor studenten en jonge starters blaast Brusselse Sint-Pietersstraat nieuw leven in

Marivaux (Una|a) : residentie voor studenten en jonge starters blaast Brusselse Sint-Pietersstraat nieuw leven in

23-06-2021 De Sint-Pietersstraat bevindt zich in het hart van Brussel, tussen de Emile Jacqmainlaan en de Adolphe Maxlaan. Het is een smalle straat die weinig mensen kennen en die vooral geflankeerd wordt door de achtergevels en dienstingangen van gebouwen die hun prestigieuzere voorgevels reserveerden voor de omringende boulevards. Dit geldt ook voor het centraal gelegen perceel waarop het Marivaux-project gerealiseerd wordt. De site maakt deel uit van een voormalig bioscoopcomplex, waarvan de hoofdingang zich aan de Adolphe Maxlaan situeerde. Het ontwerp van Una|a zet resoluut in op een evenwichtig dialoog tussen oude, beschermde elementen en doordachte hedendaagse toevoegingen.  

Tekeningen van Brusselse architecturale parels door illustrator Ever Meulen te bewonderen in MAD Brussels

Tekeningen van Brusselse architecturale parels door illustrator Ever Meulen te bewonderen in MAD Brussels

01-06-2021 De Belgische illustrator Ever Meulen tekende in opdracht van Louis Vuitton een travel book rond Brussel, de stad die hem zijn carrière lang inspireerde. In 120 tekeningen komen niet alleen iconische referenties als het Atomium, Kuifje en Magritte aan bod, ook heel wat architecturale parels uit de hoofdstad passeren de revue. Van de Grote Markt en Palais Stoclet tot het viaduct van Vilvoorde en Villa Empain. In de tentoonstelling Ever Meulen - Brussels worden alle originele tekeningen een zomer lang voor het eerst getoond.

BBA 3-2-1 Façade: Duplex (AAUTL)

BBA 3-2-1 Façade: Duplex (AAUTL)

10-05-2021 Het ontwerp van dit duplexappartement in Elsene is van de hand van Atelier d'Architecture et d'Urbanisme Thierry Lamy. De architect is tevens de eigenaar en de toekomstige bewoner. Zijn doelstellingen? Het project integreren in de wijk, een interessante volumetrie creëren en zowel de natuurlijke lichtinval als de privacy bevorderen. Niets bijzonders op het eerste gezicht, ware het niet dat Lamy tot het uiterste ging om zijn droomwoning te realiseren en het geheel ook nog eens verfraaide met een groengevel, geprefabriceerde houten cassettes, natuurlijke isolatie … Dit alles combineerde hij bovendien met een veelzijdige lichtstudie en een grondige denkoefening over duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

De Praatstoel: Thierry Lamy (AAUTL)

De Praatstoel: Thierry Lamy (AAUTL)

10-05-2021 Atelier d'Architecture et d'Urbanisme Thierry Lamy werd opgericht in het begin van de jaren 1980 en is met zijn duplexproject in Elsene genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021, in de categorie 3-2-1 Façade. Twee gezegden hebben de architectuurvisie van Thierry Lamy altijd getypeerd: "In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud" (Constantin Brancusi) en "Perfectie bestaat niet in het verrichten van buitengewone dingen, maar in het buitengewoon verrichten van gewone dingen" (Japans gezegde).

BBA 3-2-1 Façade: Phoenix (EDA-AU)

BBA 3-2-1 Façade: Phoenix (EDA-AU)

04-05-2021 ‘Phoenix’ bestaat uit de transformatie en de verhoging van een oude wasserij in Oudergem, die dateert uit vorige eeuw. Ze werd omgevormd tot een eengezinswoning met drie gevels. Deze woonst maakt deel uit van een renovatie- en verdichtingsproject op de hoek van een gebouwblok, dat vier halfopen eengezinswoningen en een volume met twee appartementen herbergt. De vorm en de dichtheid van de hoek van het blok en zijn scharnierfunctie tussen een regionale weg en een kleine buurtstraat vormden de voornaamste uitdagingen in dit project.

De Praatstoel: Arnd Amand (EDA-AU)

De Praatstoel: Arnd Amand (EDA-AU)

03-05-2021 EDA-AU is met het Phoenix-project genomineerd voor een Belgian Building Award in de categorie 3-2-1 Façade. Arnd Amand is architect, stedenbouwkundige en vennoot bij dit architectenbureau, dat gevestigd is in Grand-Leez en Brussel. EDA-AU vergaart kennis op het vlak van natuurlijke lichtinval en materialen via onderzoek dat de theorie koppelt aan de praktijk. Amand is opgeleid voor het ontwerpen van passieve gebouwen en is eveneens bedreven in duurzame ontwikkeling. Hij is momenteel ook assistent aan de UCL (campus Doornik) en doet er onderzoek naar de veroudering van materialen in de architectuur.

187 resultaten gevonden