Doorzoek volledige site
Dossier

BXL - Architectuur voor de hoofdstad

The One in Brusselse Wetstraat voltooid

19-04-2019 Het project The One in de Brusselse Wetstraat, naar een ontwerp van B2Ai, is zopas voltooid. Het gemengde programma van The One is goed voor 30.000 m² kantoorruimte, 97 wooneenheden (in totaal 9.000 m²) en 900 m² aan handelsruimte.  The One heeft een ingang naar de openbare parking ‘Wet’, alsook een openbare trap en een lift voor personen met een beperkte mobiliteit, waardoor  een verbinding ontstaat tussen het niveau van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg. Het project past binnen de herontwikkeling van de Europese wijk. Dankzij de coherente, dynamische organisatie van de openbare ruimte creërt The One een kwaliteitsvolle omgeving die perfect in het stadsbeeld past.

D’Ieteren vertrouwt ontwerp garage 2.0 toe aan XDGA

10-04-2019 Xaveer De Geyter Architects heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het Mobilis-project van D’Ieteren Immo, in samenwerking met de studiebureaus Util, Boydens Engineering en Daidalos Peutz. In de Brusselse kanaalzone, meer bepaald op de hoek van de Boulevard Industriel en Boulevard Paepsem, investeert D’Ieteren Immo in een multifinctioneel complex dat tegemoetkomt aan de noden van de mobiliteit van vandaag en morgen. XDGA werd gekozen na een ontwerpoproep gesteund door de Brusselse bouwmeester.

Bouwvergunning aangevraagd voor state-of-the-art Learning & Innovation Center

09-04-2019 Tussen de campussen VUB en ULB in Elsene zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning & Innovation Center combineert hoogtechnologische apparatuur met strategische indeling van de diverse lokalen om de kennisuitwisseling te ondersteunen. Maandag 8 april werd de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning ingediend. Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, treedt op als bouwheer van het project. De studies werden uitgevoerd door de tijdelijke vereniging evr-architecten, A229, NEY+partners en Arcadis. Eens de bouwvergunning verkregen is, zullen de werken van start gaan. Deze zouden zo’n 2 jaar duren.

Vernieuwend hergebruik iconische WTC-project zet nieuwe standaard voor circulair bouwen

13-03-2019 De Vlaamse overheid heeft de overheidsopdracht voor werken betreffende het ontwerpen, bouwen en de terbeschikkingstelling van een gebouw voor de Vlaamse overheid in Brussel aan Befimmo gegund. Het Brusselse architectuurbureau 51N4E zal in samenwerking met Jaspers-Eyers en l’AUC het project ontwerpen. VK Architects & Engineers staat in voor de speciale technieken (MEP), brandveiligheid engineering, energie engineering en duurzaamheid. De procedure werd in 2017 opgestart door de Vlaamse overheid.

Oproep aan ontwerpers: MANUFAKTURE, nieuwe hoeksteen voor de site Abattoir

13-03-2019 De site van Abattoir blijft in beweging. Strategisch gelegen in de Kanaalzone, heeft de site omwille van de bijzondere functie en de belangrijke markt uitstraling voor geheel Brussel. Dat is de reden waarom er op gewestelijk niveau al verschillende initiatieven gelanceerd zijn: zowel het stadsvernieuwingscontract (SVC) Weststation als het SVC Heyvaert – Poincaré voorzien in projecten die voornamelijk focussen op de aansluiting tussen de site en de publieke ruimte. Bovendien werd er in 2012 een masterplan opgemaakt voor de ontwikkeling van de site zelf. 

Passieve sociale woningen ingehuldigd in Anderlecht

12-03-2019 In Anderlecht zijn zopas tien passieve sociale woningen ingehuldigd  op de hoek van de Pottengoedstraat en de Poincarélaan. Naast sociale woningen bevatten de gebouwen ook een buurtlokaal, werkruimtes voor Leefmilieu Brussel en een woonst voor de parkwachter van het Dauwpark. Bouwheer Beliris werkte voor dit nieuwbouwproject samen met studiebureaus P&P Philipperon-Pepin Architectes, SIC Ingénierie, SECA Benelux en aannemer In Advance.

99 resultaten gevonden