Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek is voltooid

19-10-2020 Het historische Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel is in opdracht van Extensa door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot een nieuw stuk stad. Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, nu is hier een inspirerende plek ontstaan waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering. Gare Maritime is tevens genomineerd voor de Architectuur Award van de Nederlandse ARC20 Awards. Op 12 november kennen we de winnaar.

Julien De Smedt en Noorse start-up Othalo gaan samen huizen bouwen van gerecycleerd plastic

Julien De Smedt en Noorse start-up Othalo gaan samen huizen bouwen van gerecycleerd plastic

08-10-2020 Julien De Smedt, oprichter van JDS Architects, heeft de handen in elkaar geslagen met Othalo, een Noorse start-up die een gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld om bouwmaterialen uit 100% gerecycleerd plastic te produceren. Dat meldt Designboom. In het kader van de World Habitat Day 2020 zijn beide bedrijven een partnerschap aangegaan met UN Habitat, het programma van de Verenigde Naties voor duurzame stedelijke ontwikkelingen. Samen willen ze betaalbare woningen bouwen, te beginnen in Sub-Sahara-Afrika.

BC materials gelauwerd op World Circular Economy Forum 2020

BC materials gelauwerd op World Circular Economy Forum 2020

01-10-2020 Op het World Circular Economy Forum 2020, dat doorging op 29 en 30 september, is de Brusselse start-up BC materials gelauwerd als wereldwijd voorbeeldige praktijk. Het Forum, dat dit jaar online doorging omwille van COVID-19, stond deze keer in het teken van economisch herstel op basis van circulaire principes. BC materials transformeert uitgegraven grond van werven in circulaire bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. De twee jaar oude start-up won eerder dit jaar in België ook al de Pioneer Award op de Belgian Building Awards op Batibouw. Naar aanleiding van de BBA-award kwam Ken De Cooman aan bod in de allereerste architectura.be Podcast, die je hier kan beluisteren. 

De circulaire economie in de bouw, ook toepasbaar op speciale technieken!

De circulaire economie in de bouw, ook toepasbaar op speciale technieken!

22-09-2020 Hoewel de circulaire principes stilaan gemeengoed zijn in het bouwwezen, moeten we vaststellen dat haast alle aandacht uitgaat naar hergebruik van materialen. Dit terwijl ontwerpers en bouwheren er wel degelijk baat bij hebben om die circulaire principes ook toe te passen op technieken en installaties. Leefmilieu Brussel organiseert op 16 oktober een seminarie om hen hier meer uitleg over te verschaffen en de vele mogelijkheden te schetsen.

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

MAKER architecten en Gutiérrez-delaFuente ontwerpen 9 woningen met circulaire insteek in Marollen

27-08-2020 In het kader van het Duurzaam wijkcontract De Marollen ontwierpen MAKER architecten en het Spaanse Gutiérrez-delaFuente Arquitectos 9 woningen met aandacht voor de principes van circulair bouwen. Die komen in drie nieuwe volumes op een perceel in de Hoogstraat: twee aan de straatzijde, waarvan een volume boven het bestaande OCMW-gebouw in de Hoogstraat, en een binnen het bouwblok. Met ook nog een school en sporthal op hetzelfde perceel - 7 m aan de straatkant en 62 m lang – was het project bepaald geen routineklus. De ontwerpwedstrijd - onder supervisie van de Brusselse bouwmeester - werd gewonnen in samenwerking met de studiebureaus Mouton, Tech 3 en Dirk De Groof.

196 resultaten gevonden