Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

De voornaamste drivers op weg naar een circulaire bouwpraktijk

04-04-2019 Iedereen binnen de bouwsector heeft de mond vol van circulair bouwen, maar in hoeverre zijn we klaar om de achterliggende principes effectief toe te passen? “Het is een paradoxale situatie: de trein lijkt vertrokken, maar de markt is nog volop in transitie”, weet Tim Ost, die zich als project engineer binnen de cel Sustainable Design van VK Architects & Engineers dagelijks verdiept in deze boeiende materie. “Er is veel goede wil, maar nog minstens evenveel werk aan de winkel!”

Be Circular: investeren in werk

27-03-2019 Kan de overheid de bouwsector helpen om over te schakelen naar een circulaire economie? Dit is wat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil bereiken met "Be Circular - Be Brussels" binnen het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie. Dit initiatief heeft tot doel ondernemers financieel en technisch te ondersteunen in een overgang naar een circulaire economie en op die manier de haalbaarheid ervan te tonen. Architect en projectmanager bij Leefmilieu Brussel Yannick d'Otreppe begeleidt de Be Circular-projecten.  

“Circulair bouwen is een grensoverschrijdend concept”

27-03-2019 Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer de klassieke, lineaire ontwerp- en bouwpraktijk capituleert onder invloed van de circulaire gedachte. Een van de partijen die er sterk op inzet, is VK Architects & Engineers. Het gerenommeerde ontwerp-, studie- en adviesbureau richtte een aparte cel rond Sustainable Design op, met circulair bouwen als een van de focusdomeinen. Hoe slaagt een grootschalige multidisciplinaire organisatie erin om alle interne specialismes op één lijn te krijgen in het kader van het circulaire verhaal? We vroegen het aan Tim Ost, project engineer Sustainable Design en verantwoordelijke circulair bouwen bij VK.

Nederlands ingenieursbureau ontwikkelt app voor materialeninventarisatie

19-03-2019 Circulair bouwen is ook bij onze noorderburen opgang aan het maken. Om hoogwaardig hergebruik binnen de bouwsector mogelijk te maken, is het nodig om te weten wanneer waar materialen (bijvoorbeeld door sloop) vrijkomen, zodat deze weer op een andere plek kunnen hergebruikt worden. En daar ligt ook meteen de uitdaging, want hoe weet je welke materialen zich in een gebouw bevinden? Het ingenieursbureau Re Use Materials uit het Nederlandse Heerlen denkt hiervoor een oplossing te hebben gevonden. Zij hebben een mobiele materialeninventarisatie-app (iOS) ontwikkeld waarmee van ieder gebouw eenvoudig in kaart gebracht kan worden uit welke materialen het bestaat.

Vernieuwend hergebruik iconische WTC-project zet nieuwe standaard voor circulair bouwen

13-03-2019 De Vlaamse overheid heeft de overheidsopdracht voor werken betreffende het ontwerpen, bouwen en de terbeschikkingstelling van een gebouw voor de Vlaamse overheid in Brussel aan Befimmo gegund. Het Brusselse architectuurbureau 51N4E zal in samenwerking met Jaspers-Eyers en l’AUC het project ontwerpen. VK Architects & Engineers staat in voor de speciale technieken (MEP), brandveiligheid engineering, energie engineering en duurzaamheid. De procedure werd in 2017 opgestart door de Vlaamse overheid.

'Het Nieuwe Huis': circulair bouwen in de praktijk

11-03-2019 Geen enkel gebouw heeft het eeuwig leven. Binnen een visie van duurzaam en circulair bouwen, hanteert men het principe dat de onderdelen van een gebouw uiteindelijk geen afval mogen zijn, maar grondstof. Te mooi om waar te zijn? Niet als het aan Xella ligt: cellenbeton kan immers perfect gerecupereerd worden om te hergebruiken als grondstof voor … cellenbeton. Een perfecte oplossing voor dit duurzaam residentieel project waar zowel dakplaten als wanden zijn opgetrokken uit cellenbeton.

Systeemleverancier onderstreept circulaire ambities

07-03-2019 Op vrijdag 22 februari ondertekenden 230 bouwbedrijven, fabrikanten, vertegenwoordigers van overheden, bouwheren, onderzoekers en andere organisaties de Green Deal Circulair Bouwen. Hiermee zetten ze samen hun schouders onder de ontwikkeling en de promotie van de circulaire bouwpraktijk. Een van de bedrijven die zich aansloot bij het initiatief is systeemleverancier Schüco, dat de realisatie van zijn nieuwe hoofdkantoor in Bielefeld opvat als een circulair voorbeeldproject. “Het is hoog tijd dat we met z’n allen onze verantwoordelijkheid opnemen”, klinkt het stellig.

107 resultaten gevonden