Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Christian Wittrup op BMP-event rond circulariteit: “Mijn kinderen groeien op in een tijd waarin scheikundige elementen dreigen te verdwijnen”

29-10-2019 “Ik groeide op in een tijd waarin om de zoveel jaar een dier uitstierf, mijn kinderen groeien op in een tijd waarin zo nu en dan een element uit de tabel van Mendeljev dreigt te verdwijnen.” Die krasse uitspraak deed de Deense Christian Wittrup, pionier in duurzame architectuur, in zijn keynote op het BMP-event ‘Circulariteit in de praktijk’, dat op 25 oktober doorging in Neder-over-Heembeek. Beschuldigend wees hij in de richting van de architectuur- en bouwsector. Gelukkig bewezen de aanwezige fabrikanten dat we in België al heel ver staan op het gebied van circulaire bouwmaterialen.

Bouw van Belgisch paviljoen op wereldexpo Dubai 2020 gestart

21-10-2019 Exact een jaar voor de opening van de wereldexpo in Dubai – op 20 oktober 2020 – zijn de werken aan het Belgische paviljoen gestart. De Green Ark, een ontwerp van het Brusselse Assar Architects en de Parijse ontwerper Vincent Callebaut waarmee België de kaart van duurzaamheid trekt, heeft een strategisch zeer interessante ligging. “De terreinen werden toegewezen volgens het principe first come, first serve en we waren er vrij snel bij”, aldus Patrick Vercauteren van BelExpo.

Bouwsector zet in op circulaire pallethoezen

02-10-2019 Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, weten we allemaal. Maar wist u ook dat er elk jaar meer dan 5.000 ton plastic pallethoezen op bouwwerven terechtkomen? Om te voorkomen dat deze plastics bij het restafval eindigen, ging Valipac zo’n vijftien jaar geleden van start met het Clean Site System. Via dit systeem kunnen aannemers voordelig zakken voor de inzameling van plastic folie aankopen bij handelaars in bouwmaterialen en de gevulde zakken daar opnieuw inleveren. Inmiddels is het systeem al heel goed ingeburgerd in de bouwsector, maar … het kan nog beter.

158 resultaten gevonden