Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan RE-ST uit Antwerpen, dat genomineerd is voor de Low Impact Award.
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’. Daarbij zoeken de ontwerpers naar een raakvlak tussen de stijlkenmerken van de bestaande architectuur en een nieuwe, subtiele interpretatie die het oude versterkt en verdiept. Bovenbouw vertrekt van het DNA van de plek en bouwt voort op het concept dat B-architecten twintig jaar geleden bij een eerste verbouwing hanteerden.
In Heusden-Zolder is de bouw gestart van de nieuwe ziekenhuisvleugel van het Sint-Franciscusziekenhuis. Met dit totaalproject bereidt het ziekenhuis zich voor op de toekomstige zorgnoden en blijft het streven naar de beste zorg dicht bij de vertrouwde omgeving van de patiënt. Het nieuwe gebouw is een ambitieus Design & Build-project uitgevoerd door een samenwerkingsverband van architectenbureau archipelago, Bouwbedrijf Keulen H. en STRABAG Belgium.
ZIN is zonder twijfel een van de meest spraakmakende bouwprojecten van de laatste jaren. De doelstelling was dan ook erg ambitieus: twee emblematische kantoortorens op circulaire wijze omtoveren tot een multifunctioneel complex dat de Brusselse Noordwijk (eindelijk) nieuw leven kan inblazen. Gilles Bollens en Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects geven ons alvast een virtuele rondleiding en vertellen welke uitdagingen het ontwerpteam en het aannemersconsortium moesten overwinnen om tot dit indrukwekkende eindresultaat te komen.
De befaamde modernistische betonnen studentenvoorzieningen van architect Willy Van Der Meeren op de groene VUB Main Campus in Etterbeek kregen een wetenschappelijk georiënteerde herbestemming als gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB). Deze innovatieve hub wordt de plek waar wetenschap, technologie en ondernemerschap samenkomen om baanbrekende biotechnologische ontwikkelingen te vertalen in nieuwe bedrijven.
Aan de Zandvliet-Berendrechtsluis in de haven van Antwerpen is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het Antwerp Coordination Center (ACC). Dit state-of-the-art coördinatiecentrum, dat vanaf eind 2026 operationeel zal zijn, brengt alle partners van de nautische keten samen en optimaliseert de werking van de haven. Met een toekomstbestendig ontwerp dat innovatie en duurzaamheid combineert, zet het ACC de haven verder op de kaart als toonaangevende wereldhaven. Het ACC is een project van Port of Antwerp-Bruges en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), gerealiseerd door KAAN Architecten, SVR-ARCHITECTS, aannemer Van Roey, Van Roey Services en studiebureau Sweco.
Centraal gelegen in de provincie in West-Vlaanderen, langs de snelweg Brugge-Kortrijk, ontwikkelt de VDAB een nieuwe campus met loopbaanontwikkelingsprogramma. In de Loopbaancampus Roeselare zullen de arbeidskrachten van nu en van de toekomst worden opgeleid. Het bouwprogramma bestaat, naast de bestaande buitenopleidingen voor bouwplaatsmachinisten, uit nieuwe ateliers voor de leerhubs ‘Industry’, ‘Materials’, ‘Clean, Smart en Connected Vehicles’ en ‘Smart Houses/Cities’. Daarnaast wordt ook ingezet op een centrale dienstverlening met ontvangstruimtes, vergaderfaciliteiten en kantoren voor VDAB en haar partners. Het ontwerp van de campus is in handen van architectenbureaus Team V en bildt.
Na een jaar inzet boekt het project ExperienceCenterBouw indrukwekkende resultaten in het begeleiden van de bouwsector richting digitalisering. Met meer dan 45 demonstratie-acties – zowel in het Experience Center van Buildwise in Zaventem als via een mobiele hub – heeft het initiatief al meer dan 1000 kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in de bouw bereikt. Daarnaast hebben bijna 200 aannemers maatwerkadvies ontvangen om digitale technologieën effectief te implementeren in hun bedrijf. Concreet gaat het om zaken als 2D- en 3D-meettechnieken, kunstmatige intelligentie (AI), Building Information Modeling (BIM) en digitale planningtools.
Het Internaat Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries, Brugge, markeert een mijlpaal in duurzaam en toekomstgericht bouwen. Deze nieuwbouw, gerealiseerd door het Brugse ontwerpbureau Groep 3, combineert internaatkamers, polyvalente ruimtes en STEM-klassen in een energieneutraal gebouw dat opvalt door functionaliteit en flexibiliteit. Het project ontstond uit de noodzaak om verouderde infrastructuur te vervangen en het internaat op eigen terrein te integreren zonder de waardevolle groenzones van de school aan te tasten.
Op Limburg DC, de universitaire campus in Diepenbeek, verrijst deze dagen naast een ‘Health Campus’ ook een ‘Bouwcampus 2.0’, die op termijn moet uitgroeien tot het kloppende hart van innovatie in de bouwsector. Out of the box denken was dan ook een vereiste bij de realisatie van het nieuwe parkeergebouw langs de Universiteitslaan, dat het pad moest effenen voor de verdere ontwikkeling van de site. Missie geslaagd, met dank aan een duurzaam, modulair en circulair ontwerp van Jaspers-Eyers Architects dat alle toekomstige opties openhoudt.