Doorzoek volledige site
12 mei 2015 | TIM JANSSENS

Structureel-bouwkundig hoogstandje op nieuwe Corda Campus

Het Corda1-complex is met zijn markante, ‘hellende’ vormgeving de absolute blikvanger van de nieuwe Corda Campus in Hasselt.
ELD Architects ging uit van een landschapsconcept. Zo kregen ze het idee om het gras op de site op te liften en onder de vrijgekomen ruimte een gebouw te plaatsen.
ELD Architects ging uit van een landschapsconcept. Zo kregen ze het idee om het gras op de site op te liften en onder de vrijgekomen ruimte een gebouw te plaatsen.
De transparante gordijngevel geeft het gebouw een zeer strak uiterlijk.
De transparante gordijngevel geeft het gebouw een zeer strak uiterlijk.

Hasselt is sinds kort een spraakmakende realisatie rijker. Het Corda Campus-gebouw is met zijn sterk hellende dakstructuur en transparante gordijngevel een architecturaal kunststukje geworden. De bouw van deze onbetwiste eyecatcher was dan ook een behoorlijk complexe aangelegenheid. Het ontwerp van het service center vloeide voort uit een masterplan dat ELD Partnership en Corda Campus ontwikkelden voor de herinrichting van de oude, gesloten Philipssite.

Wie op zoek is naar spitstechnologie, hightech, ICT-oplossingen en nieuwe media is op de Corda Campus in Hasselt aan het juiste adres. Dat een campus als deze smeekt om een ‘state-of-the-art’ service center, was dan ook vanaf het prille begin duidelijk. Een knap, iconisch gebouw huisvest er ondernemingen en instellingen die hun honger naar vooruitgang dagelijks stillen via de ontwikkeling van nieuwe producten en concepten. Het Corda1-complex omvat 14.000 m² kantoorruimte en gemeenschappelijke voorzieningen zoals vergaderzalen, een loungecafé, een restaurant en een centrale receptie. Het telt zeven verdiepingen en torent op zijn hoogste punt dertig meter boven de omgeving uit.

 

Landschapsconcept

Het ontwerp van het service center vloeide voort uit een masterplan dat ELD Partnership en Corda Campus ontwikkelden voor de herinrichting van de oude, gesloten Philipssite. Dit moest en zou een groene, toegankelijke campus worden, met het indrukwekkende Corda1-complex als absolute blikvanger. Landschap en architectuur lopen in elkaar over door het hellend groendak van het nieuwe gebouw, dat niet enkel fungeert als een groene long, maar ook als extra thermische isolatie en hemelwaterbuffer. “Het parkgegeven staat centraal op de Corda Campus: de gebouwen gedijen in een groene parkomgeving en mogen deze zeker niet overheersen,” legt Geert De Clerck van ELD Partnership uit. “Vandaar dat we het idee kregen om het gras als het ware op te liften en onder de vrijgekomen ruimte een gebouw te plaatsen. We zijn dus eerder uitgegaan van een landschapsconcept dan van een gebouwconcept.” 

Een ander opvallend aspect is de transparante gordijngevel, die het gebouw een zeer strak uiterlijk geeft. “We wilden de overgang tussen groendak en gebouw zo zacht mogelijk houden en hebben daarom geopteerd voor een quasi volledig beglaasde gevel. Het was zoeken naar een balans tussen de vooropgestelde transparantie en de thermisch-energetische eisen. We hebben geopteerd voor hoogkwalitatieve beglazing die enerzijds voldoende licht binnenlaat, maar anderzijds ook oververhitting verhindert. Om een zo clean en uniform mogelijk uiterlijk te bekomen hebben we op de ‘vaste’ elementen, die van binnenuit zichtbaar zijn als muren, een speciale coating aangebracht. Deze zorgt voor een gelijkaardige kleurbeleving en reflectie als de ‘lichtdoorlatende’ elementen.”

 

Complexe bouwknopen

Een niet-alledaags gebouw als het Corda1-complex realiseren is geen eenvoudige klus. De unieke structuur van het gebouw resulteerde in een veelheid aan complexe bouwknopen, aansluitingen en details. “Het ontwerp ging initieel uit van prefabbetonnen kolommen en -balken met aangestorte knopen, maar gezien de speciale vorm van het gebouw zou dat een tijdrovende klus worden,” vertelt Brian Torfs van aannemer Democo. “Samen met Ergon hebben we een alternatieve studie uitgevoerd die uitging van voorgespannen betonliggers, ter plaatse gestorte kolommen en opgietbare pen-gatverbindingen (isostatische knopen), wat de montage uiteindelijk toch een stuk vlotter heeft doen verlopen. De wanden van het bovengrondse gedeelte zijn uitgevoerd als premuren.”

Naast de eigenlijke gebouwstructuur vormde vooral de aanleg van het steil hellende groendak een grote uitdaging, zeker in combinatie met het specifieke grondplan van het gebouw – het gros van de buitenwanden is namelijk schuin gepositioneerd. “Alle aansluitingen en details waren anders en moesten vooraf dan ook zeer goed bestudeerd worden. Dit was vooral het geval bij de overgang tussen de horizontale verdiepingsvloeren en de hellende dakstructuur en de overgang tussen de structurele beglazing en de dakrandprofielen in wit architectonisch beton. Door gebruik te maken van een 3D-model hebben we onaangename verrassingen gelukkig wel kunnen uitsluiten. Een ander complex gegeven was het aanbrengen van de dakbegroeiing. De helling van het dak is 37 %: te steil om te kunnen terugvallen op de normen die het WTCB heeft geformuleerd. Het was dan ook niet eenvoudig om de stabiliteit en het vochtgehalte van het substraat op peil te houden. Gelukkig hadden we ons op elke stap van het bouwproces uitstekend voorbereid en konden we het Corda1-gebouw zonder al te veel grote problemen realiseren. Projecten als deze, waarin we voor onze partners echt een meerwaarde kunnen betekenen, zijn een kolfje naar ons hand.”