Doorzoek volledige site
30 september 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Belgische wereldprimeur: plantaardige dakdichtingsbaan

Op een druk bijgewoonde persconferentie aan het kasteel van Gaasbeek stelde Derbigum vandaag (30 september) met Derbipure zijn nieuwste dakdichtingsproduct voor. Meteen een wereldprimeur want het is het eerste dakdichtingsmembraan dat 100% uit plantaardige bestanddelen bestaat. Op termijn zal dit type volledig de plaats gaan innemen van de traditionele bitumineuze producten.

Op een druk bijgewoonde persconferentie aan het kasteel van Gaasbeek stelde Derbigum vandaag (30 september) met Derbipure zijn nieuwste dakdichtingsproduct voor. Meteen een wereldprimeur want het is het eerste dakdichtingsmembraan dat 100% uit plantaardige bestanddelen bestaat. Op termijn zal dit type volledig de plaats gaan innemen van de traditionele bitumineuze producten.

Met het plantaardig, wit dakmembraan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingsmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze roofing. Derbipure, op basis van plantaardige oliën en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend. Hans Aerts, R&D Manager: “Het plantaardig dakmembraan past binnen onze ‘greennovation’-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten.”
Hans Aerts van Derbigum legt voor de camera van Vlaamsearchitectuur.be uit wat zo bijzonder is aan het nieuwe product Derbipure.

Cradle to cradle

Derbigum heeft de laatste jaren al verschillende ecologische innovaties doorgevoerd in zijn gamma. Vorig jaar introduceerde het bedrijf het NT-productengamma, waarbij solventen en vluchtige organische stoffen vervangen werden door plantaardige oliën en waarbij gerecycleerd bitumen gebruikt werd als grondstof. Vandaag zet de onderneming een revolutionaire stap verder met het eerste plantaardig dakmembraan wereldwijd. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de Cradle to Cradle®-certificering behandelt voor het plantaardig dakmembraan.

    


Een ontwikkeling die ook perfect past binnen het groene beleid van Derbigum. R&D Manager Hans Aerts: “In onze sector staat de tijd niet stil. Wanneer je niet innoveert, loop je achter de feiten aan. We zijn dan ook fier dat Derbigum als eerste dit ecologische product kan voorstellen in België, Europa en over de hele wereld!”

 

Met zijn ecologische samenstelling – o.a. plantaardige oliën en dennenharsen – biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt. Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financiële steun van de Waalse Regio voor het membraan en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten. 

Toekomstgerichte oplossing

Twee jaar werkte een team van 4 à 5 personen intensief aan de ontwikkeling van Derbipure. R&D Manager Hans Aerts: “Het was zoeken naar de optimale combinatie van ecologische componenten om eenzelfde kwaliteit én verwerking als traditionele bitumen te verkrijgen. De technologie achter Derbipure is gepatenteerd en de ‘cradle to cradle’-certificering voor het plantaardig membraan is lopende. Rond oktober verwachten we het officieel certificaat. Een bewijs voor de gebruikers dat Derbigum ver gaat in keuze van materialen en processen voor gezondheid, veiligheid en continue recyclage.”

Op termijn wil Derbigum het Derbipure-assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: “Met dit project hebben we de eerste stap richting afbouw van bitumen gezet. Bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven. Uiteraard blijft ons bestaande assortiment dakbedekking nog bestaan, maar we blijven investeren in deze technologie en in onze ‘greennovation’-strategie.”

    


Hoewel de prijs per m² Derbipure hoger ligt dan het bestaande product Derbibrite NT, vreest Derbigum niet om Derbipure op de markt te brengen. “Het is niet de bedoeling om onze eigen producten buitenspel te zetten, wel om te zorgen voor toekomstige alternatieven. De vraag naar plantaardige membranen is er en zal in de toekomst alleen maar groeien. Derbigum gaat de toekomst met een groen gevoel tegemoet.”