Doorzoek volledige site
13 november 2019

Woonplateaus zweven boven de kanaaldijk

Illustratie | © Eternit

Aan het Albertkanaal in Massenhoven werd recent het wooncomplex “ ’t Massengoed”, een project van projectontwikkelaar Ankar Vastgoed en ontworpen door architect Stijn Vermeire, in gebruik genomen. De woonfuncties zijn naar de waterkant gericht, tevens de optimale zonzijde. Aan de straatzijde - de Vogelzangstraat - werd de (noord)gevel bekleed met Alterna vezelcementleien in ‘Lood’-kleur van Eternit die het gesloten karakter van de gevel accentueren.

Het spievormig perceel van ca 630m² ligt als een restperceel geklemd tussen een rustige woonwijk in Massenhoven en het Albertkanaal, in de onmiddellijke omgeving van het op- en afrittencomplex van de E313. Het wooncomplex omvat 5 appartementen en 6 overdekte parkeerplaatsen op de gelijkvloerse verdieping. De bouwhoogte bedraagt 11.20m.

Uniek zicht op jaagpad en kanaal

Het compacte gebouw richt zich volledig naar het Albertkanaal (zuidkant). “De noordgevel langs de kant van de woonwijk werd quasi volledig gesloten gehouden, terwijl de zuidgevel helemaal werd opengetrokken met een uniek zicht op het jaagpad en het kanaal. De uitkragende terrassen aan de zuidkant doen tegelijk dienst als zonwering voor de onderliggende appartementen.

Omdat de kanaaldijk en het jaagpad hoger liggen dan de straat, werd de benedenverdieping niet benut voor woonfunctie. In de sokkel van het gebouw bevinden zich met name de inkom, parkeerplaatsen en bergingen. De appartementen zweven als woonplateaus boven de kanaaldijk”, aldus ir.-architect Stijn Vermeire van het gelijknamige architectenbureau uit Grobbendonk die de werfopvolging deed.

 

Dak gaat over in gevel

Er werd geopteerd voor een doordachte combinatie van materialen. De voorkeur van de bouwheer en de architect ging uit naar aluminium schrijnwerk voor de grote raampartijen aan de zuidkant, zodat relatief slanke raamprofielen konden gebruikt worden. Vermits het hellend dak aan de straatzijde een dakhelling van 70° heeft, werd de dakbedekking in vezelcementleien ook doorgetrokken naar de gevelbekleding. De gevelbekleding aan de straatzijde bestaat uit Alterna leien 60x32 (kleur ‘Lood’) van Eternit - in halfsteensverband geplaatst.

De leien beklemtonen het monolithisch karakter van de gevel. Tegelijk zorgt de ‘bruingrijze’ kleur in combinatie met de houten accenten aan de zij- en de achtergevel, voor een natuurlijke en warme toets ten opzichte van het harde, vormelijke contrast tussen voor- en achtergevel. De bekleding van de trapkoker werd omwille van dezelfde reden in verticaal houten lattenwerk (Thermowood) uitgevoerd.

 

Perfecte kleurenmatch

Voor de bekleding van de garagepoorten ging de voorkeur uit naar EQUITONE [Natura] van Eternit, in een grijze kleur die mooi aansluit aan bij de ‘Lood’-kleur van de Alterna leien. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Dakwerken H-VM uit Wechelderzande, in onderaanneming voor VM-G Zink en voor algemeen aannemer LN Construct.