Doorzoek volledige site
03 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Dak stedelijk distributiecentrum Charleroi wordt bedekt met Polygum Carrara

Polygum Carrara is 100% recycleerbaar en waterdicht. Illustratie | ATAB

Het 2235m² grote dak van het nieuw stedelijk distributiecentrum in Charleroi krijgt een nieuwe dakbedekking. Polygum Carrara werd omwille van het ecologische karakter gekozen door het gemeentebestuur. De dakbedekking weerspiegelt de hitte en zet schadelijke broeikasgassen om in milieuneutrale stoffen.

De toplaag die Titaniumoxide bevat, werkt onder invloed van uv-licht als een katalysator die broeikasgassen zoals stikstof- en zwaveloxides omzet in onschadelijke en milieuneutrale stoffen. De dakbedekking vermindert de aanwezigheid van broeikasgassen met 20%.

De bitumen coating van de dakbedekking bestaat uit hoofdzakelijk gerecycleerd materiaal. De gerecycleerde stoffen zijn afkomstig van oude dakbedekking, productierestanten en gerecycleerde polymeren. Atab, de producent van Polygum Carrara, produceert het product met 100% groene energie. De dakbedekking is zelf ook 100% recycleerbaar.


Hittebestendig

Het witte dakmembraan is reflecterend. De bovenzijde heeft naast de klassieke reflectie ook een emitterende minerale afwerking. Hierdoor wordt de opgenomen warmte terug afgegeven door infraroodstraling. De oppervlaktetemperatuur van de dakbedekking is hierdoor 35°C minder, in vergelijking met EPDM-dakbedekkingen.

De brandwerendheid van Polygum Carrara is hoog. Het dakmembraan bevat geen giftige brandvertragers, heeft een zeer lage rookdichtheid, is halogeenvrij, heeft een laag CO-gehalte, heeft een gecontroleerde hittestraling en beperkt het brandafdruipen. De dakbedekking voldoet aan drie Broof-testen: de Duitse DIN 4102 /7, de Scandinavische Nordtest NT Fire 006 en de Franse T 30 /1.