Doorzoek volledige site
14 augustus 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Gewikt en Gewogen: Baffle Ceiling van Hunter Douglas (Leen Meyvis & Luk Vorsselmans, L1 interieurarchitectuur & LV architecten)

Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx

Eind 2014 wijdde aannemer Vanhout.pro in Turnhout met veel trots zijn nieuwe kantoorgebouw in. Het buitenschrijnwerk dat van vloerpas tot dakrand doorloopt draagt bij tot het bijzondere lijnenspel van het pand. Luk Vorsselmans van LV architecten en Leen Meyvis van L1 interieurarchitectuur beslisten om die belijning ook door te trekken naar de binnenkant van het gebouw.

Toch bleek de uitwerking van dit lijnenspel niet eenvoudig, aangezien de betonkernactivering als verwarmingstechniek geen valse plafonds toeliet. Leen Meyvis van L1 interieurarchitectuur besliste daarom om een deel van de betonplafonds naakt te laten en een ander deel te voorzien van Hunter Douglas’ Baffle Ceiling, een systeem van akoestisch isolerende lamellen met geïntegreerde ledverlichting. Wij ondervroegen beide ontwerpers over hun ervaringen met dit product.

 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

"Ten eerste moesten we een akoestische oplossing vinden voor de naakte plafonds boven de landschapsbureaus. Daarnaast waren we beiden grote fan van het esthetische effect dat het vormvaste aluminium teweegbracht en konden we de schotten op maat laten maken. Bovendien paste de geïntegreerde ledverlichting bij onze visie op energiebesparing. De combinatie van een systeem met U-vormige en één met ronde schotten was een laatste troef."

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

"De vertegenwoordiger van Hunter Douglas beschikte over alle nodige info en had een heleboel demonstratiemateriaal bij, zowel voor de verschillende soorten perforaties als voor de geïntegreerde ledverlichting. Daardoor konden de verschillende partijen een weloverwogen keuze maken."

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

"Voor het personeel van Vanhout.pro is vooral het sterk geluiddempende karakter van de lamellen een belangrijke factor. Naakte betonplafonds veroorzaken namelijk een onaangename galm die hen het werk moeilijk zou maken. Daarnaast hadden wij als architecten niet verwacht zo’n esthetisch effect te bekomen zonder het gebruik van verlaagde plafonds. Voor de schotten hadden we dan ook zowel qua vorm als qua materiaal een ruime keuze."

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

"De ophanging die Hunter Douglas standaard voorzag, bleek niet zo geschikt voor onze toepassing. Daarom hebben we deze vervangen door een zelf ontwikkeld systeem met een fijne ophangkabel en bijna onzichtbare ophangpunten."

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

"Wij raadden het Baffle Ceiling vooral aan voor kantoren die gebruik maken van betonkernactivering en verder specifiek voor landschapskantoren waar het geluid niet mag weergalmen. Het systeem van Hunter Douglas is bovendien erg geschikt voor bedrijven die  hun kantoren een bepaalde uitstraling willen meegeven."

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

"De prijs van het Baffle Ceiling ligt duidelijk hoger dan de meeste verlaagde akoestische plafonds. Wel moeten we toegeven dat Hunter Douglas esthetisch niet met andere plafondoplossingen te vergelijken valt. Het systeem heeft meer uitstraling en biedt een prima oplossing voor plafonds met betonkernactivering."

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening mee moet houden als hij of zij dit product wil gebruiken in een project?

"Bepaalde voorbereidingswerken zoals de plaatsing van de ophangpunten kunnen al in een vroeg stadium gebeuren, maar architecten dienen vooral te weten dat ze met het plaatsen van de schotten moeten wachten tot op het einde van de werken."