Doorzoek volledige site
14 augustus 2015 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Vanhout.pro pakt uit met gloednieuw kantoorgebouw

Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx
Illustratie | Liesbet Goetschalckx

In december 2014 was het zover: de nieuwe kantoren van Vanhout.pro waren klaar voor gebruik. LV architecten en L1 interieurarchitectuur werkten voor de gelegenheid samen en realiseerden dit project waarin ze het architecturale concept van het originele gebouw behielden en er tegelijk een eigentijdse toets aan gaven. Studiebureaus Poelmans en Bethos voorzagen het nieuwe kantoor wel van de nieuwste technieken op het vlak van akoestiek en energie.

Inspiratie uit origineel kantoor voor buitenkant

Vanhout.pro is een dochterbedrijf van de groep Van Roey dat zich toespitst op totaalaanneming, van ruwbouw tot binnenschrijnwerk. Door de aanhoudende groei van zijn activiteiten zag het bedrijf zich genoodzaakt een groter kantoor te laten bouwen. Aangezien het bestaande gebouw een niet te verwaarlozen architecturale waarde had, besloten de opdrachtgevers in samenspraak met de architecten om het nieuwe kantoor op het oude te inspireren. Zo werden de verticale opbouw van de beglazing en de detaillering van glas tot dakrand overgenomen van het originele gebouw, maar deze keer over twee niveaus.

 

Indeling rond centrale wandelgang

De structuur van het nieuwe kantoor is een balkvormige open box waardoor een centraal wandelpad loopt evenwijdig met de straat. Op deze as sluiten de verschillende functionaliteiten van het gebouw aan. Zo bevinden zich tussen het atelier en het pad onder meer de keuken, het sanitair, de lift en verschillende printerunits. LV architen voorzag het bestaande atelier van voldoende natuurlijk licht en plaatste daar ook de aparte kantoren van de leidinggevenden. Aan de andere kant schikten ze de landschapskantoren. Ze kozen ervoor de centrale gang duidelijk te visualiseren om de planindeling ruimtelijk leesbaar te maken.

 

Lijnenspel door buitenschrijnwerk

Vanhout.pro beschouwt zijn kantoor als een soort visitekaartje en nam daarom het schrijnwerk zelf voor zijn rekening. De bedoeling was om ervoor te zorgen dat de verschillende bouwlagen moeilijk afleesbaar zijn in de gevel. Zo loopt het buitenschrijnwerk steeds van vloerpas tot dakrand. Bovendien fungeert de vloerpas van de verdieping ook als dakrand. De combinatie van deze twee elementen zorgt langs de buitenkant voor een gedetailleerd lijnenspel tussen open en gesloten gevelvlakken.

Aan de binnenkant zorgt deze techniek er dan weer voor dat de overgang naar buiten niet is afgelijnd door raamkaders, waardoor een gevoel van luchtigheid en openheid ontstaat. Het zijn deze details in de gevels en vensters die het totaalconcept bepalen.

 

Nieuwste technieken voor laag energieverbruik

Ook voor het energieverbruik speelde het buitenschrijnwerk een belangrijke rol, aangezien de gevel voor de helft beglaasd is. Vanhout.pro kon het E-peil van zijn kantoor beperken tot E 35 dankzij de driedubbele zonwerende beglazing in combinatie met een doorgedreven isolatie en de nieuwste technieken. Zo wordt het kantoor verwarmd en gekoeld via betonkernactivering. Reeds in de ruwbouwfase stortten de arbeiders de daarvoor benodigde verwarmingsbuizen in de chape op het gelijkvloers en in de betonplaten op de verdieping. Een uitstekende voorbereiding was daarbij noodzakelijk. Ten slotte draagt ook de ledverlichting, die automatisch uitgaat bij afwezigheid, bij tot het lage energieverbruik.

 

Uitgelijnd interieur met betonnen plafonds

Leen Meyvis van L1 interieurarchitectuur nam het lijnenspel in de gevels als startpunt voor het interieur. Zo trok ze in de lange wand die de centrale as van het plan visualiseert de open en gesloten delen van de gevel door. Het verticale aspect van het buitenschrijnwerk puurde ze verder uit door opdikking van de gesloten delen in de wand.

Door de duurzame betonkernactivering waren verlaagde plafonds niet mogelijk en moesten de ventilatiekanalen en het beton zichtbaar blijven. De perfecte plaatsing en afwerking van de betonnen plafonds hebben er echter voor gezorgd dat dit een van de meest in het oog springende details van het gebouw werd.

Meyvis koos er bovendien voor om een beroep te doen op VL projects uit Herentals, die boven de landschapsbureaus het Baffle Ceiling-systeem plaatsten van Hunter Douglas. Deze U-vormige metalen lamellen hebben geïntegreerde ledverlichting en dragen substantieel bij tot de akoestiek van de kantoren. Het grootste voordeel is echter dat ze een belangrijke esthetische meerwaarde bieden voor de ruimte.

Over de ervaringen van architecten Luk Vorsselmans (LV architecten) en Leen Meyvis (L1 interieurarchitectuur) met het Baffle Ceiling van Hunter Douglas kan u meer lezen in onze rubriek Gewikt & Gewogen.