Doorzoek volledige site
08 april 2013 | FREDERICK DAENEN

Meer dan 1000 deelnemers voor infosessies ‘Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20’

Vanaf 2014 staat energieprestatie-eis E60 voor de deur. De Vlaamse Architectenorganisatie NAV wil om die reden in een aantal infosessies in detail aankaarten welke parameters precies dat E-peil beïnvloeden. Ondertussen schreven al meer dan 1000 deelnemers zich in voor de vier volzette sessies van ‘Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20’.

Vanaf 2014 staat energieprestatie-eis E60 voor de deur. De Vlaamse Architectenorganisatie NAV wil om die reden in een aantal infosessies in detail aankaarten welke parameters precies dat E-peil beïnvloeden. Ondertussen schreven al meer dan 1000 deelnemers zich in voor de vier volzette sessies van ‘Het epb-laboratorium: simuleren van E60 naar E40 tot E20’.E60, de nieuwe norm vanaf 2014, veronderstelt een integrale aanpak. Van bij de eerste pennetrekken zal energiezuinigheid in het ontwerp vervat moeten zitten. Voor deze infosessies liet NAV onderzoeken hoe de verschillende parameters het ontwerp beïnvloeden aan de hand van gerealiseerde projecten. De sessies gaan onder meer dieper in op richtwaarden, kostprijsindicatie en de suggesties die de ontwerper aan de verslaggever levert.

Zes stappen voor een vrijstaande woning

In het eerste deel behandelt architect Benny Craenhals, energieconsulent van NAV, een plan in 6 stappen voor een concrete vrijstaande woning: de impact van de vormgeving, richtwaarden voor isolatie, de valkuil van oververhitting, de invloed van luchtdichtheid, een gepaste technische installatie en een kosten- en batenanalyse van de ingrepen.

In een volgend onderdeel heeft ingenieur-architect Bruno Deraedt van BAST Architects & Engineers het over de totaalrenovatie van een rijwoning. Zo komt de prestatie van nieuwe gebouwdelen tegenover de bestaande constructie aan bod. Er wordt ook nagegaan of een passiefrenovatie mogelijk is.

Dezelfde spreker neemt ten slotte ook een appartementsgebouw onder de loep. Volgende aandachtspunten komen hierbij aan bod: ondergrondse parking, lift en inkom, impact van compactheid en gevaar voor oververhitting. Speciale aandacht gaat naar de verschillen tussen een appartement op het gelijkvloers, in het midden, of onder het dak. De laatste infosessie van 'het EPB-Laboratorium' gaat door op woensdag 17 april in het Renson Experience Center in Waregem, maar is net als alle sessies in maart reeds volzet.

GERELATEERDE DOSSIERS