Doorzoek volledige site
18 juni 2014 | JOOS NEVEN

Eerste warmtenet voor Kuurne en Harelbeke

Imog en Eandis slaan de handen in elkaar om de nieuwe verkaveling te voorzien van groene warmte. Illustratie | Persbericht Imog
Kaartje met situering van de Imog-afvalverbrandingsinstallatie en de ongeveer 700 geplande woningen. Illustratie | Persbericht Imog

In Kuurne en Harelbeke gaat energiedistributiebedrijf Eandis meer dan zes kilometer nieuw warmtenet aanleggen. Daarmee zal de restwarmte van de naburige afvalverbrandingsinstallatie van Imog bijna 700 nieuwe gezinswoningen voorzien van duurzame verwarming en warm water. De toepassing van deze innovatieve techniek is een primeur voor de regio.

Duurzame verkaveling in de steigers

In de West-Vlaamse gemeenten Kuurne en Harelbeke komt een nieuwe verkaveling, goed voor een oppervlakte van 15 hectare. Daar zullen op termijn bijna 700 energie-efficiënte woningen worden gebouwd. In een eerste fase worden er ongeveer 350 woningen opgetrokken, in verkaveling Groeningheververij/Ter Perre. De bouw daarvan is in handen van projectontwikkelaars Dumobil en Paul Huyzentruyt en zal vijf jaar duren, van 2015 tot 2020. In een volgende fase komen daar nog ongeveer 400 gezinswoningen bij.

Rik Soens, Voorzitter Imog: ‘Voor de verwarming van de woningen wordt resoluut de kaart van duurzame energie getrokken, via een warmtenet als verwarmingssysteem. Daarbij wordt de restwarmte van onze naburige afvalverbrandingsinstallatie van Imog gebruikt als energiebron.’

Meer dan 6 kilometer leidingen voor ‘energie uit afval’

In de tweede helft van 2015 start Eandis met de aanleg van in totaal 6,6 kilometer geïsoleerde leiding om de warmte efficiënt te vervoeren van Imog naar de nieuwe verkaveling. De leiding loopt grotendeels langs de Leie, die wordt onderboord om tot bij de verkaveling te komen. Eandis zal tevens instaan voor een backup-installatie op aardgas om de warmtevraag te garanderen.

Ken je afval

Imog ontvangt jaarlijks 200 groepen voor een bedrijfsbezoek en organiseert ook opleidingen rond afvalverwerking en energie-efficiëntie. Om de sensibilisering rond het thema optimaal door te voeren heeft het bedrijf een nieuw educatief lokaal ingericht. De huidige vergaderzaal krijgt een update waarbij het ICT-materiaal interactief ingezet kan worden. Het digitaal bord werkt draadloos met bijhorende tablets. De muren van de ruimte leggen overzichtelijk het afvalverwerkingsproces uit aan de hand van foto’s.

Er is plaats voorzien voor een overzichtelijke bundeling van alle folders, etalagekasten met voorbeelden van recyclage- en tussenproducten, sensibiliserende posters, digitale media, … en een aangepaste, nieuwere versie van de bedrijfsfilm.

GERELATEERDE DOSSIERS