Doorzoek volledige site
Dossier

Festival van de architectuur 2019

Ontdek projecten Architectuurprijs Leuven in expo, publicatie en op Dag van de Architectuur

12-09-2019 Leuven honoreert de meest recente architecturale pareltjes die de stad mee vormgeven door de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven uit te reiken. Zo wil zij relevante architectuur in een stedelijke context een podium geven en aan het brede publiek tonen. Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 13 september alle genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie. De vijf finalisten kunnen tijdens de Dag van de Architectuur zondag 22 september op locatie bezocht worden, waarbij de architect het gebouw toelicht. Op 24 oktober maakt de stad de winnaars bekend. 

Van Venetië naar Tienen: Springwater for a Fossilized city

11-09-2019 In 2018 bracht Atelier X de vruchtbare kleibodem van Tienen naar Venetië in de vorm van een maquette die de bouwblokken van de stad Tienen voorstelde. Tijdens de Biennale di Architettura di Venezia, vergaarde Atelier X met Bringing Earth to a Sinking Island heel wat nieuwe inzichten. In 2019 brengt Atelier X deze kennis als symbolisch bronwater uit Venetië terug naar Tienen met Springwater for a Fosillized City ter gelegenheid van het Festival van de architectuur.

Ontdek een honderdtal opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus tijdens Dag van de architectuur

10-09-2019 Op zondag 22 september ontdek je in Vlaanderen en Brussel verbindende gebouwen en opmerkelijke ontwerpbureaus tijdens de Dag van de architectuur 2019. Altijd al willen weten wat zich achter de gevel bevindt van dat ene huis? Grijp je kans en wandel binnen in een van de privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor publiek. Meer geïnteresseerd in het ontwerpproces? Ook tal van architecten en ontwerpers gunnen je vandaag een blik achter de schermen van hun bureau. Ontdek de volledige selectie hier.

Duizenden dominostenen trappen Festival van de architectuur af

10-09-2019 Op zaterdag 21 september start het Festival van de architectuur met een knaller. In de Gentse wijken Ledeberg, Gentbrugge en Moscou ontdek je Dominoes van het internationaal gerenommeerde Station House Opera. Duizenden dominostenen vormen een bewegende sculptuur die de verschillende gemeenschappen letterlijk met elkaar verbindt. De installatie werd eerder al in steden als Montpellier en Kopenhagen getoond, maar is iedere keer uniek omwille van de veranderende context. Met het parcours brengt het Festival niet alleen boeiende plekken en architecturale parels onder de aandacht, maar verenigt het ook buurtbewoners. Enkel door samenwerking kan het kunstwerk gerealiseerd worden. 

Schuif mee aan tafel en verbind de stad

10-09-2019 Waar vinden we elkaar? Waar in de stad is er nog plaats om elkaar te ontmoeten, zonder moeten? Betekent dichter bij elkaar wonen ook dat we effectief dichter bij elkaar komen? Het lijkt voer voor onderzoek, maar samen eten en gedeelde antwoorden zoeken kan ook een goed begin zijn. Tijdens ‘Aan Tafel! Verbind de stad!’ , op 26 september tijdens het Festival van de architectuur, schuif je aan voor avondeten en een intrigerend tafelgesprek met verschillende stemmen.

ARTY/ARCHY Filip Rathé: “Muziek is architectuur met klank, in tijd”

10-09-2019 Architectuur en kunst zijn nauw met elkaar verweven. In deze nieuwe rubriek laten we kunstenaars aan het woord over hoe zij architectuur beleven en hoe de gebouwde omgeving hen als kunstenaar beïnvloedt. Tijdens het Festival van de Architectuur organiseert Orfeoproducties vier concerten in vier bekroonde architectuurprojecten. SPECTRA, een ensemble voor nieuwe muziek, trapt de concertreeks ‘Klassiek en Architectuur’ af op 22 september in de Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent, een ontwerp van OFFICE Kersten Geers David Van Severen. architectura.be sprak met dirigent Filip Rathé over de link tussen muziek en architectuur.

ARTY/ARCHY: Atelier Bildraum, op het snijpunt tussen architectuur en podiumkunsten

10-09-2019 De connectie tussen architectuur, podium- en beeldende kunst is zelden zo uitgesproken als in het werk van Atelier Bildraum. Bezieler Steve Salembier ruilde zijn job als architect in voor een carrière als theatermaker en beeldend kunstenaar: “Mijn passie ligt nog steeds in het construeren van een mogelijke werkelijkheid, maar het contact met een publiek in het theater leidt, in tegenstelling tot architectuur, naar een momentum dat uniek, eenmalig en vergankelijk is.” Op het Festival van de architectuur geeft Steve Salembier een unieke inzage in het werk van Atelier Bildraum. Je kan die dag, op 22 september, ook een exclusieve rondleiding meepikken in het LOD Muziektheater. De uitbreiding met repetitiestudio’s door Jan De Vylder en Trice Hofkens en de tuin van Bas Smets ontving in 2009 nog de Belgian Building Award én werd genomineerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award. 

17 resultaten gevonden