Doorzoek volledige site
Dossier

Festival van de Architectuur 2021

Teddy Cruz en Fonna Forman over hun werk in grensstreek tussen VS en Mexico: “Wereldwijde onrechtvaardigheid is hier een intense lokale ervaring”

Teddy Cruz en Fonna Forman over hun werk in grensstreek tussen VS en Mexico: “Wereldwijde onrechtvaardigheid is hier een intense lokale ervaring”

30-11-2021 Hoe geven migranten vorm aan de stad waar ze zich (tijdelijk) vestigen en hoe kunnen ontwerpers het samenleven in de stad tussen de voortdurend veranderende bevolkingsgroepen bevorderen? Dat was de centrale vraag tijdens een van de sessies op het Colloquium van het Festival van de architectuur dat het Vlaams Architectuurinstituut onlangs organiseerde in Oostende. Concreter dan bij Fonna Forman en Teddy Cruz, die met hun onderzoeksgerichte prakrijk Forman werkzaam zijn in de grensstreek tussen de Verenigde Staten en Mexico, wordt het antwoord niet. Vlakbij de beruchte grensmuur bouwen zij in nauwe samenwerking met lokale bewoners, van onderuit, zogenaamde ‘community stations’ uit, die een plek van dialoog en burgerlijke actie moeten worden tegen het onrecht dat deze grensgemeenschappen elke dag ervaren.  

Festival  van  de  architectuur  werd   uitnodiging om samen te werken

Festival van de architectuur werd uitnodiging om samen te werken

29-10-2021 Van 14 tot en met 17 oktober streek de derde editie van het Festival van de architectuur neer in Oostende. Het werden vier dagen vol wandelingen, gesprekken, voorstellingen, workshops en expo’s rond architectuur. Na eerdere succesvolle edities in Antwerpen en Gent, toonde het Festival zich in Oostende in een andere vorm. Met het centrale thema ‘In transit’ werd niet alleen de bezoeker maar ook de Oostendenaar – van jong tot oud – uitgenodigd om actief mee te denken over de ruimtelijke veranderingen in de stad. Zondag 17 oktober keken bezoekers binnen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel tijdens de Dag van de architectuur. Het festival trok 16.000 bezoekers.

Eva Pfannes (OOZE): ‘Het is aan ons architecten om de verbeelding van nieuwe toekomstmodellen mogelijk te maken’

Eva Pfannes (OOZE): ‘Het is aan ons architecten om de verbeelding van nieuwe toekomstmodellen mogelijk te maken’

28-10-2021 Een katalysator zijn voor verandering. Dat is de ambitie van OOZE, de praktijk die Eva Pfannes samen met Sylvain Hartenberg oprichtte in Rotterdam in 2003.  Die verandering wil OOZE bereiken door innovatieve projecten te ontwikkelen die een oplossing bieden voor de complexe noden van vandaag en zo alternatieve toekomstscenario’s exploreren. Tijdens haar keynote lezing op het Colloquium van het Festival van de architectuur toonde Eva Pfannes aan hoe OOZE met tijdelijke kunstprojecten enerzijds en grootschalige stadsprojecten anderzijds deze ambitie omzet in de praktijk, van in Rotterdam tot in het Indiase Chennai.  

Bedrijfsgebouw Lab15 van  GAFPA architecten en Kapitein Zeppospark winnen eerste Architectuur Prijs Gent

Bedrijfsgebouw Lab15 van GAFPA architecten en Kapitein Zeppospark winnen eerste Architectuur Prijs Gent

18-10-2021 De winnaars van de eerste Architectuur Prijs Gent zijn bekend. De nieuwe prijs bekroont het beste nieuwe bouwwerk op Gents grondgebied. Op de slotshow tijdens de Dag van de architectuur sleepte het Bedrijfsgebouw G1812 voor Lab15 van GAFPA architecten de felbegeerde publieksjuryprijs in de wacht. De vakjuryprijs ging verrassend naar het Kapitein Zeppospark, ontworpen door de stadsdiensten. 

Is Gaston Eysselinck de van Gogh van de architectuur?

Is Gaston Eysselinck de van Gogh van de architectuur?

05-10-2021 Radicaal en compromisloos, maar één van dé hoofdrolspelers in de Belgische avant-garde. Met beiden een tragische wolk boven het hoofd is de vergelijking tussen Eysselinck en Vincent van Gogh snel gemaakt. Gaston Eysselinck had een beperkt maar krachtig oeuvre, met als magna opera De Grote Post van Oostende en het grootwarenhuis, waarin nu Mu.ZEE gehuisvest is. Twee gebouwen die ook in de kijker staan tijdens het Festival van de architectuur. Mu.ZEE heropende zopas de deuren na een renovatie door het Brusselse Rotor. Vandaar is Lionel Devlieger (Rotor), samen met Sven Grooten van B-architecten, dat van De Grote Post een bruisend cultuurhuis maakte, te gast in onze volgende podcast, die volledig gewijd is aan Gaston Eysselinck. Ze worden vergezeld door architectuurcriticus en Eysselinck-kenner Marc Dubois. Je kan de podcast beluisteren vanaf volgende week, maar we lichten hier alvast een tipje van de sluier op. 

Ontdek muzikale ziel van De Grote Post van Gaston Eysselinck samen met percussionist Fritz Hauser

Ontdek muzikale ziel van De Grote Post van Gaston Eysselinck samen met percussionist Fritz Hauser

05-10-2021 Tijdens het Festivval van de architectuur nemen nemen Hauser, de studenten van G.A.M.E. en ook jonge klankontdekkers van het Conservatorium in Oostende je mee op zoek naar de muzikale ziel van De Grote Post, het fantastische gebouw dat ontworpen werd door Gaston Eysselinck na de Tweede Wereldoorlog. Een tocht met percussie-instrumenten langs verschillende ruimtes, met het gebouw als klankkast. De concerten vinden plaats op zaterdag 16 oktober om 11 en 14 uur. Tickets bestellen kan op deze website.  

Festival van de architectuur schiet volgende week uit de startblokken

Festival van de architectuur schiet volgende week uit de startblokken

05-10-2021 Volgende week, op donderdag 14 oktober, is het zo ver: dan is Oostende vier dagen lang het kloppend hart van het Festival van de architectuur 2021. Verspreid over de stad vind je een programma van expo’s, voorstellingen, wandelingen, workshops en een internationaal colloquium rond architectuur in transit. Daarbij is een speciale rol voor de Oostendenaars weggelegd tijdens De Grote Invitatie. Op zondag 17 oktober, de laatste dag van het festival, is er een nieuwe editie van de Dag van de architectuur over heel Vlaanderen en Brussel.

Prijs Jef Van Ranst 2021 wordt uitgereikt op Festival van de architectuur

Prijs Jef Van Ranst 2021 wordt uitgereikt op Festival van de architectuur

05-10-2021 Op het Festival van de Architectuur in Oostende wordt op vrijdag 16 oktober de Prijs Jef Van Ranst uitgereikt, tijdens het symposium ‘Drawing Attention’. Keynote speaker is niemand minder dan Ricardo Flores, oprichter van de bekende en gerenommeerde Spaanse architectenstudio Flores i Prats Arquitectes en juryvoorzitter van de Prijs Jef Van Ranst 2021. Met deze prijs gaat de Stichting Jef Van Ranst op zoek naar ontwerptekeningen van architectuurstudenten die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.De prijs is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De winnende bachelorstudent ontvangt € 500. De winnende masterstudent ontvangt € 1.000 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

19 resultaten gevonden