Doorzoek volledige site
05 oktober 2021

Prijs Jef Van Ranst 2021 wordt uitgereikt op Festival van de architectuur

Illustratie | Stichting Jef Van Ranst

Op het Festival van de Architectuur in Oostende wordt op vrijdag 16 oktober de Prijs Jef Van Ranst uitgereikt, tijdens het symposium ‘Drawing Attention’. Keynote speaker is niemand minder dan Ricardo Flores, oprichter van de bekende en gerenommeerde Spaanse architectenstudio Flores i Prats Arquitectes en juryvoorzitter van de Prijs Jef Van Ranst 2021. Met deze prijs gaat de Stichting Jef Van Ranst op zoek naar ontwerptekeningen van architectuurstudenten die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.De prijs is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De winnende bachelorstudent ontvangt € 500. De winnende masterstudent ontvangt € 1.000 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

Architect Jef Van Ranst had een droom: jonge talenten opnieuw aan het tekenen krijgen. De tekening, met de hand gemaakt, als uitdrukking van een denk-, doe of ontwerpproces eerder dan de tekening als artistiek artefact. Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.

De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Een professionele jury selecteert de laureaten binnen de lijnen van het ontwerpschetsen met de vrije hand, de procestekening en de tekening als communicatiemiddel. De jury bestond dit jaar uit Ricardo Flores (Flores i Prats), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) en Philippe van Goethem (SVR-ARCHITECTS) en Sophie Leemans (winnares Prijs Jef Van Ranst, Master Academiejaar 2018-2019). 


Expo en symposium

Van 14 oktober tot en met 17 oktober ontdek je tijdens het Festival van de architectuur in Oostende op de tentoonstelling ‘Drawing Attention’ de laureaten van de Prijs Jef Van Ranst 2021. Snelle schetsen worden afgewisseld met uitgewerkte tekeningen. Op vrijdag 15 oktober brengt het symposium ‘Drawing Attention’ bijdrages over de positie, het zoeken, onderzoeken, het maken en de waarde van de architectuurtekening in het ontwerpproces samen. De juryleden gaan er in debat met drawing researcher Riet Eeckhout over 'de kracht van de schets'.