Doorzoek volledige site
Dossier

Gebouwbeheersystemen

Systeemleverancier onderstreept circulaire ambities

Systeemleverancier onderstreept circulaire ambities

07-03-2019 Op vrijdag 22 februari ondertekenden 230 bouwbedrijven, fabrikanten, vertegenwoordigers van overheden, bouwheren, onderzoekers en andere organisaties de Green Deal Circulair Bouwen. Hiermee zetten ze samen hun schouders onder de ontwikkeling en de promotie van de circulaire bouwpraktijk. Een van de bedrijven die zich aansloot bij het initiatief is systeemleverancier Schüco, dat de realisatie van zijn nieuwe hoofdkantoor in Bielefeld opvat als een circulair voorbeeldproject. “Het is hoog tijd dat we met z’n allen onze verantwoordelijkheid opnemen”, klinkt het stellig.

Performant politiekantoor verenigt veiligheid, duurzaamheid en comfort

Performant politiekantoor verenigt veiligheid, duurzaamheid en comfort

23-11-2018 Het nieuwe politiehuis van Politiezone Westkust in Koksijde is een schoolvoorbeeld van performante architectuur. Zowel in het ontwerp als het studiewerk is meer dan voldoende aandacht besteed aan een goede mix van duurzaamheid, veiligheid en gebruikerscomfort. De deskundige wisselwerking tussen Architecten Achtergael en Tractebel resulteerde in een uiterst secuur gebouw met een doordachte indeling, een beperkte ecologische footprint en een geoptimaliseerde (infra)structuur.

Gebouwbeheersysteem in hotel verzekert comfort gasten en energiezuinigheid

Gebouwbeheersysteem in hotel verzekert comfort gasten en energiezuinigheid

18-10-2018 Een hotel is een uniek ecosysteem dat op een heel aparte manier met technieken omgaat. Om in elke ruimte het ideale comfort te krijgen is een gebouwbeheersysteem dan ook geen overbodige luxe. Martin’s Rentmeesterij in Alden Biesen is niet alleen een unieke locatie, het is ook het eerste Belgische hotel dat de vruchten zal plukken van het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation. CAS stond in voor de implementatie en de programmering.

Efficiënt datamanagement zorgt voor meer comfort en minder kosten

Efficiënt datamanagement zorgt voor meer comfort en minder kosten

23-08-2018 Het belang van gegevensverzameling in gebouwbeheer is de jongste jaren exponentieel toegenomen. Het verzamelen en gericht inzetten van data is al veel langer de core business van Sauter Controls. Deze organisatie biedt mogelijkheden om kleinere tot en met grote gebouwen efficiënter en doelgerichter te gebruiken. Met de gebruikersinterface Sauter Vision Center als spil van het systeem schenkt Sauter Controls extra aandacht aan een intuïtief en flexibel gebruik.

‘Energie-efficiëntie is nog altijd geen prioriteit’

‘Energie-efficiëntie is nog altijd geen prioriteit’

21-08-2018 In een jonge en snel groeiende sector als die van Smart Homes, is het niet altijd eenvoudig om te voorspellen wat de toekomst brengt. Installatie & Bouw sprak met Peter Hug, Managing Director van sectorfederatie eu.bac. Hij is goed geplaatst om de evoluties in de sector te beoordelen. “In de toekomst zullen slechts enkele technologieën en bedrijven overblijven”, zo luidt zijn voorspelling. Intussen zal een nieuwe Europese richtlijn wellicht voor een sterkere groei zorgen.

Gebouwen kosteneffectief maken met Model Predictive Control

Gebouwen kosteneffectief maken met Model Predictive Control

17-08-2018 De regeling van thermische systemen in gebouwen laat soms te wensen over: het resultaat is dat de regeling dikwijls bijgesteld moet worden en dat pompen dikwijls dag en nacht draaien. Doctoraatsstudent Filip Jorissen (KU Leuven) ontwikkelde een nieuwe methodiek om tot beter geïntegreerde systemen te komen, met automatische regeling en ontwerp op basis van wiskundige modellen. Dit kan leiden tot optimalisatie van de systemen, en dus ook tot besparingen. Wij stelden enkele vragen over het hoe en wat van zijn onderzoek.

Nieuwe seniorenresidentie siert Vilvoordse skyline

Nieuwe seniorenresidentie siert Vilvoordse skyline

24-05-2018 Net zoals de rest van Vlaanderen wordt ook Vilvoorde geconfronteerd met de toenemende vergrijzing van haar bevolking. Omdat de stad bovendien kampte met een nijpend tekort aan aangepaste seniorenhuisvesting, was een project als Riverpark meer dan welkom. De stijlvolle residentie herbergt 74 eigentijdse assistentiewoningen en creëert met haar wervelende architectuur een logische connectie tussen het nabijgelegen centrum en de vernieuwde Watersite.

Nieuwbouw verzekert toekomst van Het Roerhuis

Nieuwbouw verzekert toekomst van Het Roerhuis

07-05-2018 Het Roerhuis is een Leuvense organisatie die zich al meer dan 25 jaar inzet voor het welzijn van volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Onlangs verhuisde ze haar diensten naar een energiezuinige nieuwbouw, gelegen naast haar recent gerenoveerde woonhuis in de Galgebergstraat en ontworpen door VK Architects & Engineers. Dankzij een uitgekiende materialisatie ontstond er een coherent beeld en profileert het complex zich als één samenhangend geheel.  

31 resultaten gevonden