Doorzoek volledige site
02 maart 2018

Docks Bruxsel, van industriële werf tot duurzaam architecturaal pareltje

Illustratie | © Hunter Douglas
Illustratie | © Hunter Douglas
Illustratie | © Hunter Douglas
Illustratie | © Hunter Douglas

Op 20 oktober 2017 vierde Docks Bruxsel haar eerste verjaardag. Dit winkel-en ontspanningscomplex verwelkomende sinds de opening al 5 miljoen bezoekers. Docks Bruxsel valt op door haar unieke architecturele ontwerp en het het gebruik van uiterst duurzame materialen. Voor de buitengevel en de binnenwanden van gebouwen 2 en 4 koos architectenbureau Art & Build voor het NBK gevelsysteem van Hunter Douglas. In het centrale gebouw werd gekozen voor het Massief Houten Grill plafondsysteem van Hunter Douglas vanwege de warme uitstraling en de unieke performantie op gebied van brandveiligheid.

Een met glas overkoepelde stad

Docks Bruxsel is hét toonbeeld van een geslaagd urbanisatieproject. Het verlaten industrieterrein werd volledig omgevormd tot een nieuwe dynamische wijk met de stedelijke uitstraling van de omliggende panden. Dankzij de renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen, de doordachte keuze van materialen en de integratie van een museumruimte is men erin geslaagd het oorspronkelijk industriële karakter van de site te behouden.

De bezoeker waant zich in een echte stadswijk met straten en pleintjes omgeven door winkels en recreatieve faciliteiten, grotendeels overkoepeld met een reusachtig glazen dak. Hierdoor krijgen bezoekers het gevoel om binnen maar toch ook buiten te zijn. Door de vensterstroken in de gevels zijn ook de omliggende gebouwen, de voorbijrijdende trams en het kanaal zichtbaar.

 

Natuurlijke grondstoffen

Docks Bruxsel munt ook uit op gebied van duurzaamheid. Voor de bouw en het onderhoud van het winkelcentrum werd optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen op en rondom de site. Voor de sanitaire voorzieningen, het schoonmaken van het complex en het besproeien van de planten gebruikt men gefilterd regenwater; zonnepanelen zorgen voor groene energie en dankzij de recuperatie van warmte opgewekt door de nabijgelegen verbrandingsoven van Net Brussel wordt heel het winkelcentrum verwarmd met hernieuwbare energie.

Docks Bruxsel werd dan ook uitgeroepen tot het meest milieuvriendelijke shoppingcenter van België en ontving het Excellent-label van de BREEAM-certificatie (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) dat de duurzaamheid van een gebouw analyseert en evalueert aan de hand van 70 criteria.

 

Industriële look met warme natuurtoetsen  

“De esthetiek, de duurzaamheid en de technische en kostenbesparende efficiëntie waren bepalend voor de keuze van de materialen. Zowel het NBK gevelsysteem als het Massief Houten Grill plafond van Hunter Douglas beantwoorden aan deze criteria. Deze materialen geven de industriële uitstraling van het gebouw ook een warme natuurlijk toets”, aldus Lilia Poptcheva, architect Art&Build.

De grote keramische tegels van het NBK Terrart Large gevelsysteem in een lichte, heldere kleur versterken de moderne, strakke en sobere uitstraling van gebouwen 2 en 4 (zie grondplan) en zorgen ervoor dat de winkeletalages meer in het oog springen.

Naast de unieke esthetische kenmerken, is dit gevelsysteem ook uiterst performant op gebied van akoestiek. Dankzij de hardheid van het keramische materiaal worden buitengeluiden immers afgeketst en dat vergroot het akoestisch comfort in het winkelcentrum. De keramische tegels scoren ook zeer hoog op gebied van brandwerendheid en zijn door het unieke bevestigingssysteem snel, eenvoudig en onafhankelijk van elkaar te monteren.  

 

Vele mogelijkheden en plaatsingsgemak

“Architecten kiezen vaak voor het NBK gevelsysteem omwille van de talloze mogelijkheden op gebied van kleur, vorm, afmeting, glazuur. Maar ook het plaatsingsgemak biedt extra voordelen. De keuze van de architect voor NBK Terrart Large in een lichte natuurlijke kleur versterkt de unieke uitstraling van het winkelcentrum. De grote tegelvlakken worden onderbroken door de horizontale baguettes in hetzelfde keramische materiaal wat het esthetische karakter van het gebouw versterkt. Tegelijk doet het ook dienst als ventilatierooster”, aldus Piet Idema, Senior Project Advisor Facades bij Hunter Douglas.

Voor het plafond in het centrale gebouw werd het uiterst duurzame en milieuvriendelijke Massief Houten Grill plafondsysteem van Hunter Douglas gebruikt dat mooi aansluit bij de ovale vorm van de loopbrug en de groengevels. De ruimtes tussen de latten laten de inlassing van lichtstroken toe waardoor het geheel een extra dimensie krijgt en er ook maximaal straalvormig gewerkt kan worden om zo rekening te houden met de welving van de gangen.

 

Brandstabiele samenstelling

De warme, gezellige en natuurlijke uitstraling van hout vormt een mooi contrast met de eerder industriële look van de andere delen van het winkelcomplex. Omdat de keuze voor hout extra aandacht vraagt voor brandveiligheid, ontwikkelde Hunter Douglas een unieke draagstructuur en brandstabiele samenstelling voor deze innovatieve plafondoplossing. Het Massief Houten Grill plafondsysteem werd succesvol getest door WRFGENT op gebied van brandstabiliteit waarbij het systeem werd blootgesteld aan een temperatuur van 600 à 800 graden.

Het Massief Houten Grill plafondsysteem doorstond de test succesvol en beantwoordt aan de standaard Europese brandveiligheidsnorm EN13964 en de brandstabiliteitseis van 30 minuten volgens NBN 713.020. Op het moment van de aanbesteding van Docks Bruxsel kon enkel dit plafond de brandveiligheid verzekeren.

“We zijn zeer tevreden over de vlotte samenwerking met architectenbureau Art & Build en het vertrouwen dat we kregen om aan de uitdagende eisen van dit architecturale pareltje te voldoen. De beoogde harmonie tussen design, functionaliteit en veiligheid. We zijn dan ook heel trots op het resultaat en de meerwaarde van de gebruikte materialen van Hunter Douglas in dit project”, aldus nog Piet Idema.

GERELATEERDE DOSSIERS