Doorzoek volledige site
24 april 2019

Mertens-architecten ontwerpt nieuw hoofdkantoor Aertssen Group

Illustratie | Mertens-Architecten
Illustratie | Mertens-Architecten

Langs de A11 in Beveren verrijst het nieuwe hoofdkantoor van Aertssen Group. Op een uitgestrekte site in het Logistiek Park Waasland wordt zo’n 30.000 m2 bebouwd. Het programma omvat twee bouwcomplexen, bestaande uit magazijnen, werkateliers en kantoorruimte. Het hoofdkantoor torent boven de aanpalende ateliers uit en kreeg een opmerkelijke, dynamische vorm. Het ontwerp is van de hand van Mertens-architecten

Het eerste kantoorvolume (650 m2) bevindt zich aan de toegang van de site en het hoofdkantoor (4.000 m2) overkijkt het gehele terrein. Naast een doordachte interne verkeerscirculatie, biedt de site ook ruimte voor buitenopslag en parkeergelegenheden voor de werknemers.

Het hoofdkantoor bestaat uit acht bouwlagen, waarvan de hoogste vier niveaus boven de aanpalende werkateliers uitsteken. De opmerkelijke bouwvorm bestaat uit ellipsvormige schijven die tegenover elkaar verschoven zijn. Deze dynamische vorm wordt versterkt door gebruik van een witte gevelbekleding in Corian, in combinatie met veel glas. Verder wordt het gebouw aan de voorzijde geaccentueerd met een enorme A-vormige kolom. Het kantoor is ruim 30 meter hoog.


Ontwerpuitdaging

Naast de enorme omvang van de site en de bouw van meerdere hallen, vormde het hoofdkantoor de grootste ontwerpuitdaging voor Mertens-architecten. Zowel voor de stabiliteit als voor de gevelafwerking werden doordachte keuzes gemaakt. Om het gebouw te bekleden werd er gezocht naar een duurzaam licht gevelmateriaal dat de dynamische vorm van het ontwerp kan volgen. De gevel is bekleed met Corian, een duurzaam gevelmateriaal dat niet-poreus en goed resistent is tegen weersinvloeden, uv-straling en graffiti. De grote glaspartijen zijn voorzien van dubbel zonwerend glas. Het uitkragende bouwvolume aan de voorzijde wordt gedragen door een elegante A-vormige kolom.


BREEAM

Voor het hoofdkantoor wordt een BREEAM-certificaat nagestreefd. Er wordt op toegezien dat zowel het hoofdkantoor als de directe omgeving voldoen aan verschillende maatregelen op het vlak van duurzaamheid en energie. Zo is er op de daken van de magazijnen en werkateliers is er geopteerd voor het plaatsen van zonnepanelen.


Landmark

Gelegen aan de A11 kan het nieuwe hoofdkantoor als een opmerkelijke landmark beschouwd worden’, aldus Mertens-architecten. ‘De combinatie van matte, witte Corian imet het donkere buitenschrijnwerk creëren we een zwevend effect van het bovenste bouwvolume boven de hallen. De kantoorruimtes op de bovenste niveaus zijn rond twee kernen gepositioneerd en bieden 360° uitzicht op de omgeving. Het terras loopt rond het hele volume door.’