Doorzoek volledige site
04 oktober 2009 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Kingspan EnergiPanel recupereert warmte van stijgende lucht

Met het EnergiPanel brengt Kingspan een paneelsysteem op de markt dat het energieverbruik en de CO²-uitstoot terugdringt door gebruik te maken van de natuurkundige eigenschap van stijgende warmte lucht.

Met het EnergiPanel brengt Kingspan een paneelsysteem op de markt dat het energieverbruik en de CO²-uitstoot terugdringt door gebruik te maken van de natuurkundige eigenschap van stijgende warmte lucht.Het systeem werd onder meer toegepast in een project in Bristol. Zowel de tests als de praktijk zouden uitgewezen hebben dat de EnergiPanel de verwarmingskosten tot 20% reduceert, ook in gematigde klimaten.

 

Het Kingspan EnergiPanel is niet alleen een constructief geïsoleerd gevel- of dakpaneel. Naast de constructieve en esthetische eigenschappen wordt tevens gebruik gemaakt van de natuurkundige eigenschap van stijgende warme lucht waarmee het gebouw verwarmd wordt. De buitenbeplating van een sandwichpaneel kan bij een donkere kleur al snel oplopen tot circa 80 °C, in de holle kroon wordt hierdoor de aanwezige lucht opgewarmd.

    


Door deze natuurlijke circulatie wordt aan de onderzijde van het paneel verse lucht het systeem ingezogen. Deze warme lucht wordt opgevangen in bufferkokers waarna de lucht met energiearme ventilatoren op aanvraag het gebouw ingeblazen wordt. Deze aanvraag wordt gestuurd door temperatuursensoren in het systeem die zorgen voor een constante temperatuur in het gebouw.

 

Dankzij dit systeem zal men volgens Kingspan minder intensief gebruik moeten maken van traditionele klimaatsystemen waardoor een aanzienlijke besparing op het energieverbruik kan worden gerealiseerd. Dit zou resulteren in een aantrekkelijke return on investment van de panelen. Doordat er minder capaciteit gevraagd wordt van de traditionele klimaatsystemen kunnen deze lichter uitgevoerd worden met als gevolg een lagere aanschafprijs en vermindering van de CO2-uitstoot van het gebouw.

De Kingspan Groep heeft recent nog een aantal andere duurzame energieoplossingen ontwikkeld waaronder de pv-panelen op platte daken, geïntegreerde pv-cellen in hellende dakpanelen en groendaken voor waterbuffering en fijnstofvermindering.