Doorzoek volledige site
07 juli 2021

Gekaleide gevelsteen voor een uniek effect

Illustratie | © Vandersanden

Kaleien is een eeuwenoude techniek voor het bepleisteren van binnen- en buitenmuren. Het resultaat is een matte, witte of gekleurde kalklaag over de baksteen. Kaleien vergt wel wat kennis en ervaring, bovendien is het een tijdrovende klus. Maar het kan ook anders. Ontdek de gekaleide gevelsteen.

Vandaag zijn er meer dan 100 verschillende baksteenkleuren en kleurnuances op de markt. Maar ook na het bakken bestaan er nog allerlei technieken om een baksteen te kleuren, kaleien bijvoorbeeld. Het principe is vrij eenvoudig. Een mengsel van kalk, water en zand wordt op de gevel aangebracht en hardt uit. Kaleien is wel een arbeidsintensieve klus, want het kaleimengsel moet in verschillende lagen aangebracht worden. Gelukkig bestaat er een goed alternatief, waarmee u tijd bespaart. 

 

Gekaleide gevelsteen voor een snel resultaat

Een gekaleide gevelsteen heeft een extra cementlaag. De cementlaag wordt op de gebakken steen aangebracht, wat hetzelfde effect geeft als bij een gekaleide gevel. Belangrijk is dat de basissteen een gelijkaardige kleur heeft. Bij Vandersanden vindt u een krachtige reeks kleuren onder de naam Rainbow (Wapper) en Snowdust

Bij Rainbow (Wapper) dekt de kaleilaag volledig af en krijgt de baksteen het pure effect in White of Silver. Snowdust is anders. De kaleilaag is dunner, waardoor de kleur van de basissteen erdoorheen komt. Hier gebruikt Vandersanden een baksteen met een andere basiskleur, zoals de geel-grijze Hubertus of de donkerbruine Umber. Dat geeft een mooi samenspel van tinten. 

 

Kalei-effect voor een klassieke én moderne bouwstijl

De gekaleide gevelsteen komt zeker tot zijn recht in combinatie met een klassieke bouwstijl. Maar eigenlijk hoeft u op de meeste bakstenen geen stijllabel te plakken. Ook in moderne architectuur kunnen Rainbow en Snowdust voor een apart effect zorgen. Zo kunt u ervoor kiezen om de stenen te verlijmen voor een meer hedendaagse look. Tip: met de Vandersanden-kleurenselector kunt u verschillende voegeffecten bekijken, in combinatie met de kleur en stijl van uw favoriete baksteen. Zo vindt u snel de juiste steen voor uw project. 

Met een gekaleide gevelsteen bekomt u het effect van een gekaleide gevel, maar met minder werk.

GERELATEERDE DOSSIERS