Doorzoek volledige site
Dossier

Gevelinnovaties

Sainte-Barbe in Nijvel, een wijk in transitie

Sainte-Barbe in Nijvel, een wijk in transitie

02-02-2021 De werkzaamheden aan de vier woontorens in de wijk Sainte-Barbe begonnen in februari 2019. In totaal werden 240 appartementen gerenoveerd. De renovatie maakt deel uit van de projectoproep “Wijk in transitie” die eind 2012 werd gelanceerd door minister Nollet. Het programma “Wijk in transitie” blaast publieke woonwijken in moeilijke situaties nieuw leven in. Het multidisciplinaire project heeft tot doel de wijk Sainte-Barbe gemoedelijker en ecologischer te maken en ze beter te verbinden met het 350 meter verderop gelegen stadscentrum. De sociale woningbouwmaatschappij ‘Habitations Sociales du Roman Païs’ heeft het architectenbureau DR(EA)²M samen met het bureau Piron Ingenieurs aangesteld om het renovatieproject van de woontorens van Sainte-Barbe in Nijvel uit te voeren

De Faar by Beel verrast met felrode gevels en hoogste tuin van Gent

De Faar by Beel verrast met felrode gevels en hoogste tuin van Gent

21-01-2021 Een hoogte van 50 meter, vuurrode gevelstenen die schitteren in de gloed van de zon én een grote daktuin met uit de kluiten gewassen bomen: De Faar by Beel (Stéphane Beel Architects i.s.m. eld) is een eyecatcher van formaat. Met zijn blinkende façade en rijzige silhouet vormt hij sinds kort het gezicht van De Nieuwe Dokken in Gent, een kersvers stadsdeel met torenhoge ambities. Geen betere manier om deze laatste kracht bij te zetten dan de realisatie van een visueel ankerpunt dat niet alleen opvalt, maar ook verbindt.

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

18-01-2021 Vier rijen verkeersdrukte geprangd tussen hoge kantoorgebouwen: de huidige aanblik van de Wetstraat is niet meteen het meest charmante plaatje in het hart van onze hoofdstad. De plannen om de omgeving grondig te vernieuwen slepen al een tijdje aan, maar met de realisatie van het langverwachte Copernicus-project (LD2 Architecture) in de Europese Wijk is de teerling eindelijk geworpen. De rijzige kantoortoren heeft een subtiele aanblik en leunt aan tegen een stijlvol appartementsgebouw met twaalf wooneenheden en een daktuin. Dankzij de beperkte footprint van Copernicus kan er ook een groene esplanade worden aangelegd en zal de bedrijvigste boulevard van Brussel eindelijk extra ademruimte krijgen.

Eerste Belgische woning bekleed met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

Eerste Belgische woning bekleed met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

18-01-2021 Ecopuur, specialist in slimme energietechnieken, heeft een primeur vast. Ze plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. Pixasolar slaagde erin om de zonnecellen naar een hoger niveau te tillen qua design waardoor de energiegevel met zonnecellen een interessant alternatief wordt voor de traditionele zonnepanelen.

Bewuste keuze voor EQUITONE bij renovatie basisschool

Bewuste keuze voor EQUITONE bij renovatie basisschool

14-01-2021 Toen basisschool De Hoeve uit Hoevelaken (Nederland) op zoek ging naar een architect voor de renovatie van de school, kwam de directie al snel uit bij architect Martien Van Vliet van Bureau Bos. Het architectenbureau heeft meer dan een halve eeuw ervaring in diverse sectoren, waaronder ook het onderwijs. Van Vliet en basisschool De Hoeve sloegen de handen in elkaar voor een topproject. Ook voor EQUITONE was een mooie rol weggelegd in dit verhaal.

Ursulinenhof geeft Hasseltse binnenstad extra ademruimte

Ursulinenhof geeft Hasseltse binnenstad extra ademruimte

13-01-2021 Het gaat hard voor Hasselt. Na recente toprealisaties als het nieuwe stadhuis, Campus Hast en Quartier Bleu mocht de Limburgse hoofdstad onlangs ook het Ursulinenhof (a2o-architecten) verwelkomen, een residentieel complex met 104 assistentiewoningen, een ‘grand café’, een ruime ondergrondse parking en tal van ondersteunende diensten. Twee gescheiden volumes met een markante volumetrie en een dito dak- en gevelafwerking – enerzijds karakteristieke baksteenarchitectuur, anderzijds koperen shingles – vormen samen één iconisch geheel en geven de binnenstad een nieuw elan.

Fraaie gevelbekleding voor een aantrekkelijk en duurzaam staaltje architectuur

Fraaie gevelbekleding voor een aantrekkelijk en duurzaam staaltje architectuur

13-01-2021 Na een geslaagde publiek-private samenwerking opende Residentie ‘La Vallée du Hoyoux’ in Hoei (BE) in november 2019 haar deuren. Op een verlaten industrieel terrein verrees een veelzijdig complex met een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een afdeling gespecialiseerde zorg, winkels en parkeerplek. Het geheel kreeg een verfijnde, aantrekkelijke en duurzame architectuur. Vanuit die optiek opteerden de ontwerpers haast vanzelfsprekend voor Rockpanel gevelpanelen.  

Uitbreiding school Everheide in harmonie met de wijk

Uitbreiding school Everheide in harmonie met de wijk

06-01-2021 De kleuter- en basisschool in Everheide startte dit schooljaar met een nieuwe look en een uitgebreide capaciteit, een project ontworpen door &sens Architectes. De unieke ligging op de hoek van een woonblok midden in een residentiële wijk in Evere vraagt om een aangepast ontwerp in harmonie met de buurt. Zo zat de uitdaging niet enkel in de uitbreiding van de capaciteit van de school met behoud van privacy en veiligheid voor de leerlingen, maar ook om een gebouw te creëren dat qua uitstraling en faciliteiten werkt voor de buurtbewoners. Het resultaat is een ruime, speelse en moderne school op maat van de kinderen, met voorzieningen en ruimte voor extra activiteiten. Sto, expert in gevelisolatiesystemen- en bekledingen, leverde het duurzame isolatiesysteem en de baksteenstrippen voor de opvallende, gebogen gevel. Het project werd geselecteerd als laureaat voor Be.exemplary 2017.

492 resultaten gevonden