Doorzoek volledige site
05 september 2016

K-blok valt op door veelkleurig kunstwerk

Op de verschillende campussen van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) vond de voorbije jaren een ingrijpende bouw- en vernieuwingsoperatie plaats. Een van de mooiste realisaties: de nieuwe K-blok op de campus Sint-Jan in Genk, waarvan de gevel bekleed is met kleurrijke glaspanelen.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft naast het medisch centrum André Dumont in Waterschei en de campus Sint-Barbara in Lanaken een grote campus in het oosten van de Genkse binnenstad. Blok K ligt aan de oostelijke zijde van de campus, langs het parkeergebouw. Het opvallende volume huisvest niet enkel de diensten die oorspronkelijk op campus André Dumont in Waterschei gevestigd waren, maar ook enkele extra functies: vijf verpleegafdelingen geriatrie plus het dagziekenhuis, de raadpleging pneumologie, een cardio-thoraxcentrum met zeven interventiezalen voor hoofdzakelijk hartkatheterisaties en een cardiale revalidatieafdeling. “De benodigde vierkante meters waren uiteindelijk veel groter dan initieel voorzien, wat uiteraard ook een belangrijke impact had op de architectuur”, vertelt ir. Philip Verheye, manager technische zaken in het ZOL. “Even vreesden we dat de K-blok visueel te zeer zou domineren, maar uiteindelijk valt het goed mee en is het in wezen het nieuwe gezicht van het ziekenhuis.”

 

‘Extra cachet’

Het nieuwe volume wordt gevormd door een grote portiek in gevelsteen. Die is van hetzelfde type als bij het bestaande ziekenhuis, maar krijgt door verlijming een ander patina. “In die portiek hangt een zwevend volume, uitgewerkt in een keramische gevelbekleding en integraal voorzien van kamerhoge aluminium gordijngevels”, zegt Gunther Herrijgers, ir. architect bij Architectengroep A4. “Die keramische gevelbekleding met samengestelde panelen van 3,6 meter op 1,2 meter is drie millimeter dik. Het is een niet-alledaagse gevelafwerking die het ziekenhuis een extra cachet geeft.”

De kleur van het volume leunt aan bij die van de zichtbetonelementen van het bestaande ziekenhuis. Dat geheel steunt op een sokkel waarvoor de architecten eveneens keramische gevelpanelen kozen, zij het in een iets donkerdere kleur. Die sokkel herbergt ook een nieuwe overdekte verbinding vanuit het ondergrondse parkeergebouw naar de toegang van het ziekenhuis. “En aangezien het volume van de uitbreiding niet conform de bestaande gebouwen is, opteerden we ervoor om de verbinding tussen het bestaande en het nieuwe gebouw te maken met twee lichtere volumes, uitgewerkt met een gordijngevel”, zegt Herrijgers.

 

Uniek beeld voor elke patiënt

Over de volledige lengte en hoogte van het gebouw zijn kleurrijke glaspanelen van de Nederlandse lichtkunstenaar Joost Van Santen geïntegreerd, met wie het ziekenhuis al eerder samenwerkte. De schijnbaar willekeurige compositie van glazen panelen met een meerkleurige opdruk doorbreekt de lineariteit het volume. Herrijgers: “Ze zijn zo ingeplant dat elke patiënt als het ware zicht heeft op een eigen en uniek schilderij, een compositie van zachte, diffuse kleuren.”

De bouw van de nieuwe K-blok was een intensief project voor Architectengroep A4, in het kader van een tijdelijke vereniging met Stabo en VK Engineering. “Het geeft ons dan ook veel voldoening dat het gebouw, in relatie met het glaskunstwerk, een nieuw uithangbord vormt voor de Genkse campus”, sluit Herrijgers af.

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Bouwen aan Vlaanderen