Doorzoek volledige site
Dossier

Groendaken

RENOLIT ALKORPLAN LA dakbaan gecombineerd met een sedum groendaksysteem

RENOLIT ALKORPLAN LA dakbaan gecombineerd met een sedum groendaksysteem

25-02-2021 Een blauw dak, ook wel retentiedak genoemd, koestert ons kostbare water: het slaat water op wanneer het regent en geeft het gecontroleerd terug af. Het concept was oorspronkelijk bedacht voor in steden, in de eerste plaats met de bedoeling geen kostbare grondstoffen verloren te laten gaan, maar vooral ook om de grote toevloed van regenwater af te remmen en bijgevolg wateroverlast te voorkomen. Een problematiek die door de klimaatopwarming en toenemende extreme weersomstandigheden vooral aan de orde is in stedelijke gebieden waar de oppervlakte steeds meer verhard is.

Rotterdams museumdepot krijgt meer dan zomaar een groendak

Rotterdams museumdepot krijgt meer dan zomaar een groendak

11-02-2021 Ondanks Een wereldwijde pandemie organiseerde de Nederlandse vereniging Rooftop Revolution ook afgelopen september het jaarlijkse Rooftop Symposium. En petit comité en digitaal aangevuld, weliswaar, maar met de gekende elementen zoals lezingen, panelsessies en de uitreiking van de Rooftop Award. Die ging naar het meest in het oog springende dak van Nederland: het groendak van het gloednieuwe depot van museum Boijmans van Beuningen. Een blik op een bijzonder dakproject

De Faar by Beel verrast met felrode gevels en hoogste tuin van Gent

De Faar by Beel verrast met felrode gevels en hoogste tuin van Gent

21-01-2021 Een hoogte van 50 meter, vuurrode gevelstenen die schitteren in de gloed van de zon én een grote daktuin met uit de kluiten gewassen bomen: De Faar by Beel (Stéphane Beel Architects i.s.m. eld) is een eyecatcher van formaat. Met zijn blinkende façade en rijzige silhouet vormt hij sinds kort het gezicht van De Nieuwe Dokken in Gent, een kersvers stadsdeel met torenhoge ambities. Geen betere manier om deze laatste kracht bij te zetten dan de realisatie van een visueel ankerpunt dat niet alleen opvalt, maar ook verbindt.

Zonnepanelen op groendaken: voordelig voor de natuur en het rendement van de panelen

Zonnepanelen op groendaken: voordelig voor de natuur en het rendement van de panelen

01-12-2020 Het plaatsen van zonnepanelen op groendaken wint gestaag aan populariteit. De combinatie van een groendak en zonnepanelen biedt naast de gekende ecologische voordelen van het groendak  ook een aantal belangrijke economische pluspunten. Aangezien het groendak de dakdichting beschermt tegen UV, ozon en hoge temperaturen in de zomer, zal de levensduur ervan gevoelig verlengd worden – renovatie van de dakdichting na 20 à 30 jaar is dus niet nodig.  Het rendement van zonnepanelen ligt ook hoger op een groendak in vergelijking  met een traditionele installatie. Het voordeel van de ZinCo solartoepassingen is dat de dragers van de panelen integraal deel uitmaken van het groendak waarbij het substraat van de beplantingen voor de  nodige ballast zorgt. Er komt dus geen enkele doorboring van de waterdichting aan te pas.

105 resultaten gevonden