Doorzoek volledige site
27 april 2015 | SIMON SCHREURS

Brussels woonproject ‘de Helihaven’ balanceert tussen verschillende bouwsferen

De gevel van het gebouw is bewust sober gehouden
Ruime doorzichten doorheen de twee bouwvleugels verlichten het massieve bakstenen volume
Ruime doorzichten doorheen de twee bouwvleugels verlichten het massieve bakstenen volume en creëren zichten naar het groene binnengebied en naar de skyline van de Noordwijk.

Het woonproject ‘de Helihaven’ op de Antwerpse Steenweg in Brussel,  waarvan de bouwwerken in 2011 startten, is afgerond. De nieuwbouw van 15 collectieve woningen, een commerciële ruimte en polyvalente zaal, is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen JAVA architects en studiebureaus MK Engineering en UTIL.

De site bevindt zich op een spil van verschillende schalen en sferen in de buurt. Zo zijn er naast de sporadische hoogbouw van de Noordwijk ook resten van industriële gebouwen die gelinkt zijn aan de haven en stedelijk weefsel van de Antwerpsesteenweg. Aanpalend in het zuiden is er het Noordstation en de Noordwijk met haar skyline; in het oosten ligt de industriële zone van het kanaal; in het noorden de voorstad met haar rijwoningen van de Antwerpsesteenweg en in het Westen de spoorweg.

 

Natuurlijk daglicht

Deze specifieke setting deed JAVA architects opteren voor een doorlopend gebouw rond een groene binnenkoer. Het gebouw is ingepland tegen de rooilijn, waardoor het perceel optimaal benut wordt. Om de intimiteit van de twee vleugels te waarborgen, zijn ze een halve bouwhoogte tegenover elkaar versprongen wat maakt dat de ondergrondse parking van natuurlijke daglicht profiteert.Ruime doorzichten doorheen de twee bouwvleugels verlichten het massieve bakstenen volume en creëren zichten naar het groene binnengebied en naar de skyline van de Noordwijk. Elke woning zou ook een goed georiënteerd terras of tuin hebben.

 

Sober maar stijlvol

De gevel van het gebouw is, rekeninghoudend met het gabarit van de aanpalende gebouwen en haar statuut in de buurt, bewust sober gehouden. Om dezelfde reden is ze opgetrokken in baksteen. Die soberheid impliceert niet dat het gebouw niet stijlvol en hedendaags oogt. Hedendaags is ook het juiste woord op technisch vlak gezien de 43m2 zonnepanelen die warm water produceren en de extensieve groendaken.

GERELATEERDE DOSSIERS