Doorzoek volledige site
27 juni 2011 | TIM JANSSENS

Huntsman Polyurethanes ontwikkelt groendaksubstraat voor droge klimaten

Het Vydro-groendaksubstraat van Huntsman Polyurethanes is een hydrofiel product dat met z’n grote wateropnamecapaciteit ook in een droog klimaat kan fungeren als basislaag van extensieve én intensieve groendaken. Het werd vorig jaar een eerste keer toegepast bij een wooncollectief in Everberg.
Het Vydro-groendaksubstraat van Huntsman Polyurethanes is een hydrofiel product dat met z’n grote wateropnamecapaciteit ook in een droog klimaat kan fungeren als basislaag van extensieve én intensieve groendaken. Het werd vorig jaar een eerste keer toegepast bij een wooncollectief in Everberg.

Vydro werd ontwikkeld met het oog op een maximale wateropnamecapaciteit. Volgens Huntsman Polyurethanes zou deze maar liefst zestig procent bedragen. Op deze manier kan men er ten eerste zeker van zijn dat er genoeg water en vocht aanwezig is om de vegetatie op het bovenliggende groendak te laten groeien. De wortels van de planten banen zich makkelijk een weg door de schuimstructuur die zich onder de laag aarde bevindt.


    Ten tweede bezit het Vydro-substraat ook de nodige isolerende kwaliteiten. Enerzijds houdt het gedurende de winter de warmte beter bij, anderzijds biedt het in de warme zomermaanden de nodige verkoeling. Dit heeft tot gevolg dat de verwarmings- en koelingskosten dalen en dat de energie-uitstoot op haar beurt ook gereduceerd wordt. Voorts heeft het positieve effecten op de luchtkwaliteit, de geluidsisolatie en de biodiversiteit.

Het product werd vorig jaar voor het eerst toegepast in Everberg. Daar werd een dak met een oppervlakte van 600 m² bekleed met het Vydro-substraat en sedumbeplanting. Huntsman Polyurethanes richt zich met Vydro niet enkel op groendaken. Het substraat leent zich ook tot diverse agriculturele toepassingen.


    

GERELATEERDE DOSSIERS