Doorzoek volledige site
20 december 2012 | ISABELLE IGNOUL

Soprema brengt natuur terug op de stadsdaken

Met Sopranature Toundra Alveo, een exclusief groendaksysteem en TMS dakisolatie, brengt waterdichtingsspecialist Soprema een stukje natuur terug, ook op de stadsdaken. Daarnaast begeeft Soprema zich, sinds de overname van Efisol, op de isolatiemarkt. Het Sarking-systeem is nieuw in België. In dit systeem worden verschillende materialen verwerkt, waaronder de TMS-isolatiepanelen.
Met Sopranature® Toundra Alveo, een exclusief groendaksysteem en TMS dakisolatie brengt waterdichtingsspecialist Soprema zich, sinds de overname van Efisol, op de isolatiemarkt. Het Sarking-systeem is nieuw in België. In dit systeem worden verschillende materialen verwerkt, waaronder de TMS-isolatiepanelen.


Sopranature groendaksysteem

Sopranature® Toundra Alveo bestaat uit twee lagen – een alveolair substraat en sedummatten – die beiden eenvoudig kunnen worden uitgerold. Volgens de fabrikant onderscheidt het zich van andere, meer ingewikkelde systemen, waarbij het substraat en de plantjes vaak apart moeten worden geplaatst of ingezaaid. Een schaar volstaat om de lagen bij te snijden waar nodig.

Het systeem zorgt ook voor een buffering van regenwater en vermindert de waterafvoer. Daarenboven wordt dankzij de ‘cool-roof’-werking het hitte-eilandeffect – het fenomeen waardoor in stedelijke gebieden een nevel van deeltjes en ozon wordt opgewekt – op een efficiënte manier bestreden. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit. Dit geldt vooral voor de zomermaanden, omdat het dakoppervlak dan wordt afgekoeld en de lucht, die droog is door stedelijke vervuiling, opnieuw wordt bevochtigd.
Doordat het een natuurlijke aanvulling vormt op de isolatie, bevordert de begroeiing van Sopranature® daarenboven het thermische comfort.

Soprema geeft nog een paar andere belangrijke troeven aan: het levert een bijdrage aan het behoud van flora en fauna én het zorgt voor een idyllische en rustgevende omgeving, die als een echte tuin kan worden ingericht.Op Vlaams niveau zijn er subsidies voorzien via de samenwerkingsovereenkomst ‘Milieu als opstap voor duurzame ontwikkeling’. Gemeenten die deze samenwerkingsovereenkomst getekend hebben, kunnen aan hun inwoners subsidies verlenen voor de aanleg van een groendak.

TMS dakisolatie

Het Sarkingsysteem is een gloednieuw systeem voor het thermisch isoleren van hellende daken langs de buitenzijde waarbij verschillende materialen, waaronder de TMS-isolatiepanelen, verwerkt worden.

De TMS-isolatiepanelen bestaan uit polyurethaan hardschuim, langs beide zijden voorzien van een meerlaagse afwerking op basis van een gealuminiseerde film, bedekt met kraft en afgeschermd met polyetheen. Ze kunnen op elk constructietype, zowel nieuwbouw als renovatie, gebruikt worden.

Bij sarkingdaken wordt de isolatie langs de buitenzijde rechtstreeks op de kepers of spanten aangebracht. Hierdoor wordt een volledig isolatieschild gecreëerd en het risico op koudebruggen tot een minimum beperkt. Door gebruik te maken van een sarkingdak wint men aan volume en aan bewoonbare ruimte. Tevens kan de draagstructuur aan de binnenzijde zichtbaar blijven, wat esthetisch een meerwaarde kan betekenen.Soprema legt de nadruk op een aantal voordelen van TMS-isolatiepanelen bij de Sarking toepassing:
• Hoog isolerend vermogen
• 20 tot 30% energiebesparing
• Sterke mechanische weerstand
• Het isolatiemateriaal is beschermd door een hoogwaardige bekleding en behoudt zo al zijn thermische en mechanische kwaliteiten in de loop van de tijd
• Plaatsing in 2 lagen mogelijk
• Geen verblindingseffect bij plaatsing
• Tand & groef 4 zijden, zorgt voor een eenvoudige plaatsing en een goede aansluiting

 

GERELATEERDE DOSSIERS