Doorzoek volledige site
04 september 2013 | JAN DANEELS

BURO II & ARCHI + I ontwerpt wooncomplex met commerciële impuls in Ledeberg

In Ledeberg bij Gent start op het einde van 2013 de bouw van een meergezinswoning met onder meer 10 appartementen en een eengezinswoning op hetzelfde terrein. Op het gelijkvloers wordt bovendien een commerciƫle ruimte voorzien die een nieuwe impuls zal betekenen voor de Eggermontstraat. De units van het blok, dat door BURO II & ARCHI + I is ontworpen, hebben een E-peil dat varieert tussen E45 en E60.
In Ledeberg bij Gent start op het einde van 2013 de bouw van een meergezinswoning met onder meer 10 appartementen en een eengezinswoning op hetzelfde terrein. Op het gelijkvloers wordt bovendien een commerciële ruimte voorzien die een nieuwe impuls zal betekenen voor de Eggermontstraat. De units van het blok, dat door BURO II & ARCHI + I is ontworpen, hebben een E-peil dat varieert tussen E45 en E60.



Er werd gestreefd naar een project dat zich eenvoudig integreert in het straatbeeld, zowel qua volume als architectuur. Door het volume te laten evolueren van 4 naar 5 bouwlagen vult het gabariet op een genuanceerde manier het straatbeeld in en lost de overgang op tussen de beide naastgelegen panden.


Mix van typologieën

BURO II & ARCHI + I voorzag verder een mix van typologieën, die telkens variëren qua oppervlakte. In het complex zitten 5 types met 1 slaapkamer, 3 types met 2 slaapkamers en 2 types met 3 slaapkamers. De meeste units hebben een zuidgericht terras op het binnengebied. Door deze mix worden zowel alleenstaanden als jonge starterskoppels, ouderen en gezinnen aangesproken.

Het ontwerp van het gebouw is opgevat als een 'stedelijk steens complex' en wordt dus grotendeels gerealiseerd in lichtgrijs en bruin metselwerk. De sokkel, die grotendeels beglaasd is, wordt als een reeks portieken uitgewerkt in lichtgrijze prefabbeton. De uitsnedes op de 4° verdieping worden wit uitgepleisterd zodat ze extra geaccentueerd worden als uitsparingen en zo de aanblik van het gebouw aan de noordzijde van de straat lichter maken. Het schrijnwerk wordt eveneens in wit aluminium gerealiseerd met een strakke witte omkadering. Enkele accentkaders rondom de grotere ramen brengen variatie in de gevelcompositie.


E-peil tussen E45 en E60

Het project voorziet tot slot in een aantal duurzame maatregelen zoals een balansventilatie, doorlaatbare verharding en een ruimere fietsenstalling. De units hebben een E-peil dat varieert tussen E45 en E60. Op het dak van de commerciële ruimte komt een groendak wat het zicht vanuit de omliggende appartementen op het platte dak een groenere aanblik geeft.