Doorzoek volledige site
09 september 2013 | KEVIN MOENS

Retailgebouw Brico Plan-it gekenmerkt door gevarieerde vormgeving

Na de spiksplinternieuwe Ghelamco Arena verwelkomt Gent nu ook het kersverse onderkomen van de Brico Plan-it. Dit retailgebouw is gelegen aan het verkeersplein voor het nieuwe stadion in Gent. Een wandelas brengt bezoekers vanuit dit plein naar de hoofdtoegang van de parkeergarage voor voetbalsupporters en de toegang tot het retailgebouw. Bontinck Architecture and Engineering stond in voor het ontwerp.
Na de spiksplinternieuwe Ghelamco Arena verwelkomt Gent nu ook het kersverse onderkomen van de Brico Plan-it. Het retailgebouw is gelegen aan het verkeersplein voor het nieuwe stadion in Gent. Een wandelas brengt bezoekers vanuit dit plein naar de hoofdtoegang van de parkeergarage voor voetbalsupporters en de toegang tot het retailgebouw. Bontinck Architecture and Engineering stond in voor het ontwerp.




Het gebouw is in drie zones verdeeld: een winkelruimte van 8080 m², een drive-in van 2209 m² en daartussen de opslagruimte van 1877 m². De drive-in is mee opgenomen in het volume, wat het gebouw een homogene indruk geeft. Er is veel natuurlijke lichtinval, zowel in de winkel als in de drive-in. De uitgesproken vloeiende gevellijnen en gevelopeningen geven het gebouw een lichte en gevarieerde indruk. Het gebouw bevindt zich bovenop de half ondergrondse parking van ca. 31.156 m² (1115 plaatsen). Daardoor is het opgetild boven het maaiveld en krijgt het als het ware een sokkel.






Groendak

Het dak is licht hellend en volledig als groendak uitgevoerd door de boer green roof solutions. Ter hoogte van de oversteekplaats tussen het stadion en de Brico Plan-it is een luifel voorzien. Dit laagste punt van het dak vormt het scharnierpunt tussen beide sites en wordt een stedelijke ontmoetingsplek. Aan de oostzijde, boven de nutsfuncties en de administratieve ruimtes, bereikt het dak zijn hoogste punt.



    



Reflecterende gevel

De gevelbekleding, die geplaatst werd door MSB gevel- & dakbekleding,  is een gelakte stalen cassette in een maatvoering, waardoor het geheel een lichte en rustige uitstraling krijgt. De kleur varieert van grijs over blauw naar paars naargelang de stand van de zon en de kijkrichting. Het stadiongebouw zal er in reflecteren. Naast de ingang komt een reclamemast van ongeveer 30 meter in dezelfde gevelbekleding.




Bron: Bontinck Architecture and Engineering

Foto’s:Dennis De Smet Fotografie

GERELATEERDE DOSSIERS