Doorzoek volledige site
03 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Rotterdams Hofbogenviaduct krijgt groendak

Het gras wordt bewaterd met ingegraven cups. Illustratie | stadinhetgroen.nl
De aanleg van het groendak. Illustratie | stadinhetgroen.nl

Het oude Hofbogenviaduct in Rotterdam wordt helemaal gerenoveerd. De treinen rijden niet meer en wandelaars nemen in de toekomst de rails over. Deze samenwerking van woningcorporaties Havensteder en Vestia moet voor een heropwaardering van Rotterdam Noord zorgen. Projectbureau Hofbogen tekende de plannen.

Met een lengte van bijna twee kilometer is het Hofbogenviaduct het langste gebouw in Rotterdam. Door de komst van Randstadrail rijden er echter geen treinen meer over het oude viaduct. De omwoners moeten al jaren de teleurgang van het monumentale bouwwerk lijdzaam aanzien.


Samenwerking

Vestia en Havensteder werken samen met projectbureau Hofbogen om het bouwwerk grondig om te bouwen. Een herbestemming dringt zich immers op. De onderkant van de bogen van het viaduct worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Ondernemers vinden er een plek voor hun zaak. De eerste zeven herstelde boogruimtes van het rijksmonument station Hofplein herbergen momenteel verschillende handelszaken: van kappers tot horeca, muziek, fitness en mode.

De buurtbewoners en ondernemers worden actief betrokken bij het opstellen van een strategisch kader. Dit kader moet de toekomstige ontwikkelingslijn van het Hofbogen-project beschrijven. De invulling van de bovenkant van het viaduct zal afhangen van de toekomstige investeerder.


Groen dak

Toch werden in 2013 de eerste werken aan het dak uitgevoerd. Het 1800m²-grote dak van station Hofplein werd vergroend. Bedrijven Zinco en Eijkelboom voorzagen het dak van een zomerweidesysteem. Volgens Peter Koop van Zinco werd dit "voor het eerst in Nederland toegepast." Het systeem beschikt over een geïntegreerd, computergestuurd watergeefsysteem. Het grasveld wordt via draadjes, door middel van capillaire werking, van water voorzien. Het vocht, dat in ingegraven cups zit, wordt opgenomen door deze draadjes.

Het Aquatec 45 drainagesysteem vormt meteen ook een buffer voor de opslag van regenwater. Aangezien het dak niet enkel dienst zal doen als groene zone, zijn er ook speciale tegels aangelegd. Hier kunnen evenementstenten opgesteld worden. De substraatlaag van het grasgedeelte is 10cm dik en weegt 160kg per vierkante meter.