Doorzoek volledige site
13 juli 2017 | LIESBETH VERHULST

Utrecht krijgt ‘verticaal bos’ van Stefano Boeri Architetti

Illustratie | Imaginary A2 / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Imaginary A2 / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Imaginary A2 / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Imaginary A2 / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Imaginary A2 / Stefano Boeri Architetti

Een toren bedekt door 10.000 planten van meer dan 1.000 verschillende soorten verrijst tegen 2022 in Utrecht. Niemand minder dan Stefano Boeri Architetti ontwierp dit ‘verticaal bos’, dat het eerste wordt van Nederland.

De toren, die de naam Hawthorn Tower krijgt, zal komen te liggen aan de Jaarbeurs. Het is een van twee nieuwe, hoge torens die op de site vlakbij het station van Utrecht een plek krijgt, naast een toren ontworpen door het Amsterdamse bureau MVSA.


360 bomen, 9.640 struiken en bloemen

De 90 m hoge toren zal bedekt zijn met 10.000 planten van verschillende soorten: 360 bomen en 9.640 struiken en bloemen om precies te zijn. De bedoeling van Stefano Boeri Architetti is om “een innovatieve ervaring van cohabitatie te creëren tussen stad en natuur.”

De groene gevel van de Hawthorn Tower zal meer dan 5,4 ton CO2 kunnen absorberen, en op die manier zorgen voor gezondere leefomstandigheden voor zowel de bewoners van de toren als de hele stad.


Onderzoek naar stedelijke bebossing wereldwijd

Op het gelijkvloers zal de toren een ‘Vertical Forest Hub’ huisvesten, een onderzoekscentrum voor de implementatie van en onderwijs over stedelijke bebossing wereldwijd. Dit centrum zal toegankelijk zijn voor het publiek. Voorbijgangers zullen de technische en botanische strategieën die gebruikt zijn in het design van de toren te zien krijgen. Ze kunnen ook een blik werpen op de vooruitgang van andere ‘verticale bossen’ onder constructie wereldwijd.

Een lift zal het centrum rechtstreeks verbinden met de daktuin op de zesde verdieping, waar bezoekers de planten en architectuur van dichtbij kunnen bekijken.  


Gezond nieuw stadscentrum

De vorm en afwerking van het gebouw zijn ontworpen om een dialoog te creëren met de omliggende stad – de toren neemt afstand van de straat om zijn visuele dimensies te versterken en overvloedig licht toe te laten. In het gebouw komen kantoren, fitness- en yogaruimtes, een fietsparking en publieke ontspanningsruimte. Het opzet van de architecten is om de toren te laten uitgroeien tot ‘het nieuwe gezonde centrum van Utrecht’.

Stefano Boeri Architetti ontwierp eerder al ‘verticale bossen’ in Lausanne en Nanjing. Groene gebouwen zijn ook gepland voor Parijs, Tirana en Shanghai.