Doorzoek volledige site
26 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Werken aan Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Leuven afgerond

Illustratie | 360 Architecten
De werf van het WZC Sint-Vincentius Illustratie | Houben NV
Illustratie | 360 Architecten
Illustratie | 360 Architecten
Illustratie | 360 Architecten
Het interieur van de kerk Illustratie | 360 Architecten

In 2013 is bouwbedrijf Houben NV gestart met de werken aan het Woonzorgcentrum Sint-Vincentius in de Brabanconnestraat in Leuven. Aan het einde van 2015 heeft het die werken afgerond. Bijzonder aan het nieuwe woonzorgcentrum is dat het is gebouwd rondom de bestaande en beschermde Sint-Alfonsuskerk. Het behoud en de integratie van de kerk binnen het nieuwe project waren voor de stad Leuven van groot belang. 360 architecten drapeerde daarom het nieuwe bouwvolume naast en achter de kerk, waardoor de kerk haar centrale en prominente positie kon bewaren.

De Sint-Alfonsuskerk is volledig gerenoveerd. Naast de klassieke functies en accommodatie van de kerk is er nu ook een keuken en een restaurant aanwezig. De combinatie van de nieuwbouw en het oudere gedeelte van de kerk zorgt voor een mooi contrast. Daarnaast beschikt het woonzorgcentrum over 143 rusthuiskamers en een ondergrondse parking van 2100m² die plaats biedt aan 60 auto's. Achteraan het gebouw is een patio aangelegd.

 

Gerenoveerde en nieuwe gevels

De gevel van de kerk is volledig gerenoveerd, gerestaureerd en gereinigd. De nieuwbouw beschikt over een vrij neutrale gevel, om op die manier de positie van de kerk zoveel mogelijk te benadrukken. De gevel bestaat uit horizontale spekbanden van beton. Tussen de vloerranden zijn de gevels afgewerkt met een voorgekaleide, lichtgrijze baksteen. De ramen zijn van geanodiseerd aluminium en hebben een champagnetint. Er zijn ook balustrades met mini-balkons. De twee grote uitsneden in het volume vooraan bij de kerk en achteraan bij de patio zijn volledig bekleed met panelen uit geanodiseerd aluminium.


Planwijziging zorgt voor grote uitdaging

De originele planning bestond erin om van augustus 2013 tot maart 2015 aan het gebouw te werken. In juni 2014 veranderde het woonzorgcentrum echter van eigenaar. Immo Desimpel verkocht het gebouw namelijk aan ORPEA, dat de indeling van het gebouw op een andere manier zag. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om op elke verdieping een aparte eetruimte met bijbehorend keukentje te voorzien. De nieuwe eigenaar wilde het restaurant en de keuken echter in één gezamenlijke ruimte onderbrengen. Na vele overlegmomenten met de erfgoeddiensten is het restaurant met open keuken uiteindelijk in de kerk voorzien," zegt architect Kris Buyse van 360 architecten.

Verder zijn er tijdens de verbouwing nieuwe kamers toegevoegd op de plaatsen waar eerst de eetkamers en keukens waren voorzien en zijn er liften bijgebouwd. Ook werden bepaalde structuren weggehaald om openingen te creëren en zo andere gebruiksopties mogelijk te maken. Daardoor ging het in feite om een renovatie binnen een nieuwbouwproject.

"Vanaf het gelijkvloers tot op de derde verdieping was de ruwbouw al volledig afgewerkt. Daardoor werden onder meer de afwerking binnenin, de ventilatiesystemen en het sanitair gewijzigd. Het afbreken en opnieuw opbouwen van het gewijzigde ontwerp heeft geduurd van september 2014 tot april 2015. Daarom kwam er een verlenging voor de werktermijn van zes maanden, die gold tot september 2015. Ondanks alle problemen hebben we de werken toch binnen de voorziene tijd kunnen afronden," zegt projectleider Jochen Willen van Houben NV.

 

Speciale techniek voor palenwand

Een andere uitdaging die zich tijdens dit project aandiende, was het boren van de palenwand door VHP grouting om de kerk te stutten. "Hiervoor was een speciale techniek nodig. In de grond onder en rond de kerk werd palen geboord tot op 10 a 11 meter diep, daarna werd de grond uitgegraven en een nieuwe fundering geplaatst. De kerk stond toen eigenlijk op een eiland en zweefde midden in de bouwput," zegt Jochen Willen.

 

Naadloze integratie van nieuwe technieken

Architect Kris Buyse is vooral trots op de integratie van de nieuwe technieken in de kerk. "Ondanks het beschermde karakter van de kerk zijn we er toch goed in geslaagd om bijvoorbeeld de vloerverwarming, de leidingen en de ventilatie er op een onzichtbare manier in te integreren. Daar is veel studiewerk aan voorafgegaan. Ook de integratie van de nieuwe keuken is op een bescheiden manier gebeurd, zodat ze niet te schreeuwerig staat ten opzichte van het oude karakter van het gebouw," zegt Buyse.