Doorzoek volledige site
07 september 2016 | KEVIN MOENS

360 architecten, BULK en LAND landschapsarchitecten geven Handelsdok West vorm

In het kader van het RUP ‘Oude Dokken’ wordt een nieuw project gerealiseerd van 19.500m². De typologie en schaal van het stedelijke stapelhuis (zoals ontworpen door Louis Roelandt in 1844) vormden het uitgangspunt van het ontwerp van 360 architecten, BULK architecten en LAND landschapsarchitecten.

De hoofdbestemming is wonen. Over heel de site is er plaats voorzien voor 177 wooneenheden met een gemengde typologie (grondgebonden, gestapeld, bescheiden,…). Enkele commerciële nevenfuncties zijn ondergebracht in de plint van de gebouwen. Een buurtpark wordt gerealiseerd aan de noordzijde van de site. Het geheel vindt plaats in 2 fases.

 

Robuuste stedenbouwkundige module

"De typologie en schaal van het stedelijke stapelhuis (zoals ontworpen door Louis Roelandt in 1844) is het uitgangspunt van ons ontwerp", klinkt het. Het blijkt een fantastische stedenbouwkundige bouwsteen die kan bemiddelen tussen de kleine schaal van de grondgebonden woning, de tussenschaal van het gestapeld wonen en de grote schaal van de toren. Eén gestalte, die weliswaar een verschillende verschijningsvorm aanneemt naar stad, kade of steeg. Een robuuste stedenbouwkundige module die in een eenvoudige nevenschikking langs de kade geplaatst wordt.

 

Mix van uitdagingen

Het ontwerpteam kreeg een mix van uitdagingen voorgeschoteld. Zo moesten de gebouwen beantwoorden aan de verschillende schalen van hun omgeving (stad en haven). Voorts moest het hoogteaccent van 50 meter een vanzelfsprekend deel van de gehele ontwikkeling worden en wilde het ontwerpteam de samenhang tussen de verschillende gebouwen behouden zonder hun individualiteit op te geven. Kortom, een gevraagde mix aan typologieën over de verschillende gebouwen heen met kwalitatieve gemeenschappelijke buitenruimtes die op een gepaste manier aansluiten op het publiek domein.

 

Water en collectief groen

De gebouwen tonen zich op een vanzelfsprekende manier aan hun omgeving. Ze horen er thuis. De site is strategisch gelegen vlakbij het stadcentrum maar geniet bovendien van het uitzicht op de uitgestrekte watermassa van het handelsdok. Ook vanuit elke individuele eenheid is deze een relatie met het water aanwezig. Collectief groen bevindt zich in het hart van de palazzo’s en sluit aan op het autovrije publieke domein van de kade. Een mix aan woontypologieën zorgt voor levendige gebouwen.

GERELATEERDE DOSSIERS