Doorzoek volledige site
21 september 2017 | RIK NEVEN

Aula HO Gent: eerste houten hogeschoolgebouw van België

Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Delobelle Architecten
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet
Illustratie | Dennis De Smet

Op 28 september zal op de beurs Utility2Build in Kortrijk Expo een seminarie plaatsvinden over het gebruik van hout in de utiliteitsbouw. Een van de sprekers is architect Delobelle die voor HOGent in samenwerking met Marc Koehler  twee aula’s ontwierp op basis van Cross Laminated Timber, vrij uniek voor projecten van deze omvang.

Door een gestage toename van het aantal studenten heeft de faculteit Gezondheidszorg van HoGent behoefte aan uitbreiding van de verkeerszones en twee extra auditoria. Niet alleen ruimte is een probleem: het bestaande gebouw stamt uit 1974 en biedt ook te weinig frisse lucht, daglicht en mogelijkheden tot ontmoeting.

Het was eigenlijk Marc Koehler Architects uit Amsterdam die in 2012 een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester won.  Vòòr het project in aanbesteding ging werd het kantoor van Robby Delobelle door Marc Koehler aangesproken om op te treden als co-architect, uitvoerend architect.

Architecten Delobelle stond onder meer in voor de opmaak van de aanbestedingsdossiers, de bestekken, de meetstaten en de controle op de werken, het organiseren en leiden van de werfvergaderingen, het controleren van de rekeningen, enzovoort.

 

Het ontwerp

In plaats van twee auditoria te bouwen tegen de bestaande campus is er in het ontwerp voor gekozen om er slechts een auditorium te bouwen en een tweede in het midden van de campus. Op die manier konden de nieuwe auditoria beter verbonden worden met de bestaande trappenhallen, het bestaande auditorium en de andere theorie-, en leslokalen. Dat leidde tot een  verbetering van de circulatie-, en verblijfszones binnen de campus.

Via de daken zijn de twee auditoria met elkaar verbonden. Deze verbinding wordt voorzien van terrassen, traptreden en intensief groen zodat deze ook kan fungeren als sociale ontmoetingsruimte.

Veel ingrepen dienen meerdere doelen tegelijkertijd. Zo zorgt het plaatsen van grote glaspartijen in zowel de nieuwbouw als de renovatie voor meer daglichttoetreding, maar ook voor een verbinding tussen binnen- en buitenruimten. Het toelaten van meer daglicht maakt het gebouw comfortabeler, maar reduceert ook het gebruik van kunstlicht en daarmee energie.

 

Innoverend bouwen met CTL (Cross Laminated Timber)

De beide auditoria worden volledig gebouwd met Cross Laminated Timber (CLT). Daardoor is het een uniek project in Vlaanderen dat onmiskenbaar een pioniersrol vervult. Deze innoverende bouwmethode, waarbij volledig in hout gebouwd wordt, leidt tot innoverende architectuur. De tijd is er ook rijp voor om Vlaanderen te laten kennismaken met het gebruik van CLT in grotere projecten.

Het materiaal waarmee gebouwd wordt is geen baksteen, noch beton, noch staal, ... maar hout, dat dankzij de toepassing van grote en dikke verlijmde panelen in massief hout die als structurele elementen gebruikt worden voor zelfdragende wanden, vloeren en daken. In de filosofie van ‘what you see is what you get’ vormen die structurele elementen meteen ook de ‘aangename’ en ‘warme’ binnenafwerking van het gebouw.

Daken bouwen met overspanningen tot 12 meter, deels dragend op schuine wanden tot op 8 meter hoogte en zo een kolommenvrije ruimte creëren van 160 m² is al niet evident. Bovenop die daken ook nog eens toegankelijke circulatie- en ontmoetingsruimtes en intensieve daktuinen plaatsen die via een helling het gebouw laten opgaan in de groene omgeving maakten de uitdaging compleet.

Beide auditoria hebben een compact volume. De schuine wandvlakken en de getrapte dakvormen in CLT creëren een zeer compacte ruimte, die resulteert in duurzaam materiaalgebruik. Dat komt de akoestiek in de auditoria ten goede. Deze ‘schuine’ houten bouwvolumes zorgen voor een hedendaagse uitstraling, die een positief contrast vormt met de bestaande constructies in beton. In de auditoria garanderen natuurlijk daglicht en het hout een natuurlijke en aangename verblijfskwaliteit.

 

Het seminarie over houtbouw in de utiliteitsbouw vindt plaats op 28 september om 17.30. Voor het volledige programma, klik hier.