Doorzoek volledige site
15 april 2019

Dear Farm: ruwe soberheid in massieve houtbouw

Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos
Illustratie | ©Koen Broos

VIVA Architecture stond in voor het ontwerp van een bijzondere nieuwbouwboerderij. Oorspronkelijk wenste de bouwheer de bestaande boerderij te renoveren. Gezien het beperkte budget en verwachte comfort werd na een uitgebreide studie echter besloten om die af te breken en te vervangen door een hedendaagse interpretatie ervan. Daarbij werd er rekening gehouden met de inpassing van de woning binnen de edelhertenboerderij die er uitgebaat wordt. 

De nieuwe en kleinere boerderij werd als een massieve houtbouw ontworpen en opgebouwd, rekening houdend met de mogelijkheid tot voortdurend contact en controle van de edelherten. Dwarse doorzichten zijn dan ook belangrijk voor de bouwheer om op elk moment de dieren te zien en meteen te kunnen ingrijpen als er problemen zijn.

 

Lichte ruimtes met zicht op de herten

De woning werd sequentieel opgebouwd door ruimtes die als schakels verbonden worden in de lengterichting. De ontstane lange assen zorgen ervoor dat de woning een grotere ruimtelijkheid krijgt en laten tegelijkertijd toe om voortdurend de herten in de gaten te houden. De lichtheid van de ruimtes is bovendien een verrijking voor de bewoners en staat in schril contrast met die van de oude donkere boerderij.

 

Prototypische vormgeving 

Zoals bij een klassieke langgevelboerderij, gebeurde de afwerking van het dak met kleipannen. In dit geval worden ze ook doorgetrokken als gevelmateriaal en door vierkante ramen in drie verschillende formaten doorbroken. De kopse kanten van de woning werden als snijvlak afgewerkt met glas en aluminiumpanelen. Deze herinterpretatie benadrukt de prototypische vormgeving van een woning.

 

Strikte tijdsplanning en beperkt budget

De belangrijkste uitdagingen waren planning en budget. De keuze voor de CLT-constructiemethodiek heeft namelijk verschillende redenen. Enerzijds de referentie naar de traditionele boerderij met zichtbare spantconstructie. Anderzijds de kortere bouwtermijn in functie van de bedrijfsvoering. Die kan maximaal zes maanden werkzaamheden op het terrein tolereren omwille van de rust die de herten nodig hebben. 

Het project is bijzonder in zijn opzet door een beperkt budget van 325.000 euro voor een volledig afgewerkte woning van 250 m2 inclusief keuken, badkamer en maatmeubilair. De massieve houtconstructie van de woning werd volledig naakt gelaten aan de binnenzijde. Hierdoor was de 'standaard' toevoeging van een leidingspouw en een afwerkingsmateriaal niet nodig, en blijft de houtconstructie zichtbaar.

 

Zwarte en witte details

Al het maatmeubilair is uit hetzelfde materiaal als de houten constructie vervaardigd, waardoor er een volledig houten interieur ontstaat. Dit werd verder aangevuld met zwarte en witte details. De ruwe soberheid van het interieur sluit perfect aan bij het uitbaten van een boerderij.

GERELATEERDE DOSSIERS