Doorzoek volledige site
25 oktober 2018

Staalbouwwedstrijd 2018: industriebouw in de kijker

Bouwmaterialendorp, Brussel Illustratie | Filip Dujardin
Starterscentrum 't Werkpand, Waregem Illustratie | Lieven Gouwy (Beeuwsaert Construct)
Opslagplaats voor chemische producten, Milmort Illustratie | Jean-Luc Deru (Photo-Daylight)

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn negentiende editie toe. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag op 8 november. Architectura.be stelt in aanloop naar de prijsuitreiking elke week de genomineerden voor in een van de zes categorieën.  Vandaag: industriebouw. 

Starterscentrum ’t Werkpand, Waregem

Het starterscentrum ’t Werkpand biedt betaalbare werkruimtes voor 4 startende ondernemingen. Het gebouw is een eenvoudige Spartaanse loods met vier identieke ateliers opgebouwd uit een structuur van verschillende staalkwaliteiten (475 ton) en andere industriële bouwmaterialen zoals aluminium. Het overkragende dak aan de achterzijde biedt overdekte parkeerruimte aan de huurders, waardoor de voorzijde maximaal wordt vrijgehouden voor laden, lossen en manoeuvreren.

Opdrachtgever: Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen
Architect: OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Hoofdaannemer:  Beeuwsaert Construct
 

Bouwmaterialendorp, Brussel

De dakstructuur van het loodsencomplex – een variant op het sheddak – omvat 20 modules en is opgebouwd uit 40 vlakke driehoeken in de vorm van stalen vakwerken. Deze werden tot één geheel gelast en zijn opgebouwd uit kokers waarbij een bijzondere aandacht is besteed aan het uitwerken

van de knoopverbindingen. De horizontale stabiliteit in transversale richting wordt opgevangen door de stalen kolommen in te klemmen op de fundering.

Opdrachtgever: Haven van Brussel
Architect: TETRA architecten
Studiebureau: Mouton
Controlebureau: SECO
Hoofdaannemer: Cordeel zetel Temse
Staalbouwer: Cordeel zetel Temse
 

Opslagplaats voor chemische producten, Milmort

Voor deze opslagzone voor chemische producten met kantoorgebouw bedachten de ontwerpers een gedeeltelijk ingegraven hal, die tegelijk open en overkapt is. De stalen rekkenstructuren voor de opslag van standaardpaletten fungeren als draagelementen voor het dak, wat de vereiste hoeveelheid staal sterk reduceerde. De kantoren, die geïntegreerd zijn in de hal, zijn dan weer gerealiseerd in een houtskeletstructuur.

Opdrachtgever: Radermecker Interchimie
Architect: Canevas
Studiebureau: Bureau Greisch