Doorzoek volledige site
Dossier

Isolatie

Dirk Vermeulen (Recticel Insulation): 'Isolatie moet dé prioriteit zijn bij elke renovatie'

Dirk Vermeulen (Recticel Insulation): 'Isolatie moet dé prioriteit zijn bij elke renovatie'

07-09-2020 Als we tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen willen halen, moet de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 80 tot 95% verminderen in vergelijking met 1990. Doordat de verwarming van ons verouderd woningenbestand voor een belangrijk deel van die uitstoot verantwoordelijk is, moet daar dus dringend ingegrepen worden. Meer nog, bijna alle Belgische woningen moeten aangepakt worden, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. "Isolatie is de meest efficiënte en de financieel meest interessante manier om richting de energieambities 2050 te gaan", aldus Dirk Vermeulen, Head of Technical Management bij Recticel Insulation, in deze column.

Wooncomfort en gezond binnenklimaat: belangrijke elementen in het isolatie-ontwerp

Wooncomfort en gezond binnenklimaat: belangrijke elementen in het isolatie-ontwerp

18-08-2020 Het EPC en EPB zijn belangrijke certificaten voor een woning om de isolatienormen te halen en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Maar ook andere elementen zoals het wooncomfort en een gezond binnenklimaat spelen een belangrijke rol bij het architecturale ontwerp van de isolatie, maar zijn minder makkelijk meetbaar. Volgens Sto, expert in gevelisolatiesystemen en -bekledingen, wordt het hoogste wooncomfort bereikt door verminderd energieverbruik in combinatie met thermisch comfort. De juiste hoeveelheid isolatie uit goede materialen, zonder over-isolatie te creëren, is hierbij van groot belang.

Isolatiebarometer van Recticel Insulation kleurt bijlange nog niet groen

Isolatiebarometer van Recticel Insulation kleurt bijlange nog niet groen

06-07-2020 Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen te halen, moeten bijna alle Belgische woningen onder handen worden genomen, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie. Concreet gaat het om meer dan 3,5 miljoen huizen en appartementsgebouwen die hetzij gesloopt en herbouwd zouden moeten worden, hetzij energetisch verbeterd om binnen 30 jaar een berekend energieverbruik van minder dan 100 kWh /m²/jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of 85 kWh/m²/jaar (voor Wallonië) te halen. “We staan dus voor grote uitdagingen”, geeft Pieter Bailleul, Technical Manager Belux van Recticel Insulation aan. “Maar onoverkomelijk zijn die niet. Zolang we met z’n allen maar anders over onze woning gaan denken. Vooruitdenken vooral. En, als we renoveren, dat we dan voorrang geven aan isolatie of na-isolatie van daken, muren en vloeren. Want met die ingrepen kan op de meest efficiënte en de financieel meest interessante manier richting de energieambities 2050 worden gegaan."

iQ3-cellulose isolatie als allereerste (Cradle-to-grave) B-EPD in de databank

iQ3-cellulose isolatie als allereerste (Cradle-to-grave) B-EPD in de databank

24-06-2020 Dankzij de nieuwe B-EPD databank van de Belgische federale overheid en de toekomstige koppeling aan TOTEM wordt het mogelijk om de milieu-impact van (isolatie)materialen en constructies objectief in kaart te brengen, te berekenen en met elkaar te vergelijken. iQ3-cellulose isolatie  van ISOPROC is het allereerste bouwmateriaal met een cradle-to-grave B-EPD (van de winning van de grondstoffen tot en met de afbraak en afvalverwerking) in de database.

249 resultaten gevonden