Doorzoek volledige site
Dossier

Openbare ruimte en infrastructuur

Artgineering, LAMA, Sweco en Daniel Ost vergroenen grootste markt van het land

Artgineering, LAMA, Sweco en Daniel Ost vergroenen grootste markt van het land

24-06-2020 Het ontwerpteam Artgineering, LAMA, Sweco en Daniel Ost (ALS_O) wint de studieopdracht voor de herinrichting van de Grote Markt van Sint-Niklaas. "We zijn ontzettend trots, want we mogen het grootste Belgische marktplein een groene metamorfose geven", klinkt het. Sweco zorgt voor de uitwerking van het ontwerp, de opstelling van het uitvoeringsdossier en volgt het project op. Sweco gaf eerder al vorm aan de Stationsstraat, de vernieuwde groene winkelpromenade in Sint-Niklaas.

Met innovatieve technologieën een slimme stad bouwen

Met innovatieve technologieën een slimme stad bouwen

13-05-2020 Antwerpen besliste om samen met Imec en haar inwoners een Slimme Zone uit te bouwen in de levendige wijk Sint-Andries. Het doel: testen en evalueren hoe technologie de stad aangenamer, veiliger en duurzamer kan maken. De geteste innovaties kunnen later in de hele stad worden gebruikt. Deze experimentele zone van de stad van morgen bestaat uit een tiental projecten zoals het beheer van digitale schermen en verkeerslichten en ... openbare verlichting.

Deze vijf genomineerden maken kans op Prijs Publieke Ruimte

Deze vijf genomineerden maken kans op Prijs Publieke Ruimte

05-03-2020 De Brusselse Tramlijn 9, de wijk Rozemaai in Ekeren, de vernieuwde dorpskern van Hombeek, Sint-Andries en Zuid, één van de deelgebieden van het masterplan Scheldekaaien in Antwerpen en binnengebied Schaliken in Herentals zijn de vijf genomineerden die kans maken op de Prijs Publieke Ruimte. Die prijs, die elk jaar de apotheose vormt van het Congres & Forum Publieke Ruimte, dit jaar op 17 maart in Gent, beloont de beste (ver)nieuw(d)e openbare ruimte in Vlaanderen.

Fietsen door de bomen over brug uit cortenstaal

Fietsen door de bomen over brug uit cortenstaal

12-09-2019 Het Limburgse fietsroutenetwerk werd de voorbije maanden naar een nog hoger niveau getild. Letterlijk en figuurlijk. Na Fietsen door het Water – in Bokrijk - opende Toerisme Limburg Fietsen door de Bomen, een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Het nieuwe fietspad ligt op het fietsroutenetwerk en bevindt zich vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven, in Bosland, Hechtel-Eksel. Het ontwerp komt van de hand van De Gregorio & Partners Architecten in samenwerking met BuroLandschap.

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

Uitbreiding parking 't Zand in Brugge maximaal geïntegreerd in vernieuwd Albertpark

20-08-2019 Parking ’t Zand in Brugge wordt tegen 2022 uitgebreid met ca. 650 parkeerplaatsen. De bouw van de nieuwe parking vormt de aanleiding tot een waardevolle heraanleg van het Albertpark, die de relatie met de woonwijk en de Kapucijnenrei versterkt. Met de nieuwe uitbreiding zal ’t Zand de grootste en vooral ‘cleanste’ parking van België worden. De binnenlucht zal met speciale machines die fijn stof opzuigen, gezuiverd worden. “Zo zal de lucht in de parking zelfs zuiverder zijn dan de lucht erboven”, aldus Salvatore Bono van BOVAAarchitects, het bureau dat het ontwerp voor de parking tekende samen met de Nederlandse landschapsarchitecten van West 8. De betrokken studiebureaus zijn boydens engineering (technische uitrusting), Jan Hoste bvba (stabiliteit), Studiebureau Verhaeghe (wegenis), Dirk Bertein (boomexpert), Arcadis (milieu en mobiliteit), VEKMO (veiligheidscoördinatie) en Bureau Bouwtechniek (bouwkundig adviseur). 

Vernieuwde Grote Markt geeft centrum terug aan Vilvoordenaars

Vernieuwde Grote Markt geeft centrum terug aan Vilvoordenaars

13-08-2019 Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen op de Grote Markt van Vilvoorde vormde de aanleiding om na te denken over een nieuwe rol en identiteit voor het hart van de stad. De vrijkomende pleinruimte, met hierrond het stadhuis, de stedelijke bibliotheek en verschillende horecazaken heeft het potentieel om opnieuw dé ontmoetingsplaats van de stad te worden. Het vernieuwde plein, aangelegd op basis van een wedstrijdontwerp van eind 2015, werd begin 2019 feestelijk geopend. Het ontwerp is van de hand van OMGEVING i.s.m. D+A Consult, Atelier Roland Jeol, Util en OM/AR architecten. 

Leuven viert 25 jaar stadsvernieuwing met blik op verleden en toekomst

Leuven viert 25 jaar stadsvernieuwing met blik op verleden en toekomst

15-05-2019 Een kwarteeuw geleden legde Marcel Smets de kiem voor de nieuwe Leuvense stationsomgeving. Een mijlpaal die de stad niet ongemerkt wilde laten passeren, en dus gaf ze een boek uit (Leuven Vice Versa) en organiseerde ze een gespreksavond rond stadsvernieuwing in concertzaal Het Depot. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, Katrien Rycken (Leuven 2030) en Johan Van Reeth (BUUR) namen voor de gelegenheid enkele spraakmakende stedenbouwkundige projecten onder de loep die het Leuven van de toekomst mee vorm zullen geven.

Gulden Vlies- en Waterloolaan: van stadssnelweg naar Brusselse Champs Elysées

Gulden Vlies- en Waterloolaan: van stadssnelweg naar Brusselse Champs Elysées

10-05-2019 De prestigieuze commerciële zone in de bovenstad op de Gulden Vlies- en de Waterloolaan tussen de Naamsepoort en Louiza zal er binnenkort helemaal anders uitzien van gevel tot gevel. Op initiatief van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet heeft de Brusselse regering een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven om dit deel van de Kleine Ring nieuw leven in te blazen. In november 2016 won het project van een brede promenade en een esplanade met bomen, ontworpen door de bureaus van Bruno Fortier, POLO Architects en Arcadis. Na overleg met buurtbewoners, handelaars, de betrokken gemeenten en andere belanghebbenden in de wijk, dient het Brusselse Gewest nu de vergunningsaanvraag in.

101 resultaten gevonden