Doorzoek volledige site
Dossier

Openbare ruimte en infrastructuur

Leuven viert 25 jaar stadsvernieuwing met blik op verleden en toekomst

15-05-2019 Een kwarteeuw geleden legde Marcel Smets de kiem voor de nieuwe Leuvense stationsomgeving. Een mijlpaal die de stad niet ongemerkt wilde laten passeren, en dus gaf ze een boek uit (Leuven Vice Versa) en organiseerde ze een gespreksavond rond stadsvernieuwing in concertzaal Het Depot. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, Katrien Rycken (Leuven 2030) en Johan Van Reeth (BUUR) namen voor de gelegenheid enkele spraakmakende stedenbouwkundige projecten onder de loep die het Leuven van de toekomst mee vorm zullen geven.

Gulden Vlies- en Waterloolaan: van stadssnelweg naar Brusselse Champs Elysées

10-05-2019 De prestigieuze commerciële zone in de bovenstad op de Gulden Vlies- en de Waterloolaan tussen de Naamsepoort en Louiza zal er binnenkort helemaal anders uitzien van gevel tot gevel. Op initiatief van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet heeft de Brusselse regering een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven om dit deel van de Kleine Ring nieuw leven in te blazen. In november 2016 won het project van een brede promenade en een esplanade met bomen, ontworpen door de bureaus van Bruno Fortier, POLO Architects en Arcadis. Na overleg met buurtbewoners, handelaars, de betrokken gemeenten en andere belanghebbenden in de wijk, dient het Brusselse Gewest nu de vergunningsaanvraag in.

Waarom we bij stadsontwikkeling meer moeten experimenteren

09-05-2019 Stadsontwikkeling beïnvloedt het dagdagelijks leven van stadsbewoners en passanten. De herinrichting van een buurt bevordert of verhindert sociaal contact, het bepaalt mee voor welk vervoersmiddel we kiezen en maakt dat we ons veilig voelen of net niet. Maar hoe weten we op voorhand of het ruimtelijk ontwerp het gedrag van mensen op de gewenste manier stuurt? Dat schrijft Karim Cherroud van Urban Connector in dit artikel.   

Fins bureau wil wereldwijd drijvend zwem- en saunacomplex introduceren

11-07-2018 Een drijvend buitenzwembad met saunacomplex in de haven of aan de kust van een stad. Het Finse architectenbureau OOPEAA wil het idee samen met Allas Sea Pool wereldwijd verspreiden en uitvoeren. OOPEAA - Office for Peripheral Architecture - maakte het winnende ontwerp voor initiatiefnemer Allas Sea Pool, dat in mei 2016 in Helsinki het concept een eerste keer realiseerde in samenwerking met Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects.

94 resultaten gevonden