Doorzoek volledige site
13 april 2015 | JEROEN SCHREURS

Studieopdracht Koningsplein Brussel voor Grontmij, West 8 en Cerau

Eind 2014 kende Beliris de ontwerpopdracht voor de herinrichting van het Koningsplein toe aan de tijdelijke vereniging Grontmij, West 8 en Cerau. Het project, zoals voorgesteld door de auteurs, omvat de aanleg van een mooie voetgangerszone en een herwaardering van het architecturaal patrimonium. 

Het Koningsplein, opgericht op het einde van de 18e eeuw, is dankzij zijn ligging en de neoklassieke gevels een unieke locatie in Brussel. Vandaag is dit plein het onderwerp van een herinrichtingsproject Om het architecturale patrimonium meer tot zijn recht moet laten komen, krijgt het plein een opwaardering. Beliris kende deze opdracht toe aan de tijdelijke vereniging Grontmij, West 8 en Cerau na een internationale wedstrijd. 

 

Voetgangers

Het voorgestelde project wil meer verbondenheid creëren tussen de bezoekers van het plein en de omringende gebouwen. Dankzij ruimere voetgangerszones kunnen de bezoekers de majestueuze gevels van op een grotere afstand beter bewonderen. De voorgestelde herinrichting verkleint de verkeerszone om de waarde van het plein als leefruimte en ontmoetingsplaats te vergroten.

Een tweede belangrijk punt in het project is de belichting van de gevels op het Koningsplein en het Museumplein. Met die belichting willen de auteurs van het project de architecturale rijkdom van het plein benadrukken en er ook ‘s nachts een aangename sfeer creëren.

Nog een doel van het project: de toegang tot de musea verbeteren. Jaarlijks struinen er duizenden toeristen over het Koningsplein, op weg naar de Brusselse musea. De herinrichting moet de omringende gebouwen en musea uitnodigender maken, zodat toeristen sneller binnengaan. De toeristische impact is dus erg belangrijk.

 

Hergebruikte materialen

In een eerste fase wordt de plaat boven de archeologische site van de Koudenberg afgedicht. Daarna wordt het plein heraangelegd en krijgen de gevels nieuwe verlichting. De herinrichting omvat de volgende werken: nivellering van de bovengrond, aanleg van een grote voetgangerszone, herziening van de verkeersstromen, plaatsing van nieuwe tramsporen, nieuwe straatverlichting, nieuwe verharding in kasseien en blauwe hardsteen. Omdat duurzaamheid en respect voor het erfgoed een grote rol spelen bij dit project, worden materialen in goede staat hergebruikt.


De studies worden uitgevoerd door Beliris en de tijdelijke vereniging Grontmij, West 8 en Cerau, in samenwerking met Ginger CEBTP, APT Track Products and Measurements Devices, ACT Lighting Design, Studio d’Urbanisme Jean-Pierre Majot, Fenikx en SDesign. Ze moeten eind 2016 voltooid zijn. De werkzaamheden zouden van start moeten gaan in 2017.