Doorzoek volledige site
18 september 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Lommel blaast binnenstad nieuw leven in

Eind 2015 startte de stad Lommel een groot renovatieproject voor zijn stadscentrum. Als objectief stelde men de heropleving van het stadscentrum door de openbare ruimte volledig her in te richten. Welzijn in deze leefomgeving en kwaliteit van de infrastructuur zijn de sleutelwoorden. De verlichting speelt een belangrijke rol in de renovatie. Licht draagt ’s nachts bij tot een gezellige warme sfeer. Overdag mogen de toestellen en palen het beeld van de ruimte niet domineren. De hedendaagse vormgeving van de YOA van Schréder, in combinatie met zeer performante lichttechniek charmeerde de stadsverantwoordelijken. Dankzij de talrijke bevestigingsmogelijkheden van het toestel, kan men eveneens eenzelfde vormgeving toepassen in diverse zones van het project. Het ontwerp is van TV BUURSWECO (Grontmij).

De visie van dit ontwerp was een autoluw stadscentrum en het aanbieden van comfort en welzijn voor de voetgangers en fietsers. Het Kerkplein, welke de belangrijkste toegangspoort is tot het stadscentrum, kreeg speciale aandacht om het openbaar vervoer en fietsgebruik te bevorderen. De Kerkstraat, belangrijkste winkelstraat van de stad, leeft nu op als winkelerf waar men kan ronddwalen en boodschappen doen in alle veiligheid.

 

Duurzaam en energiezuinig

De verlichting speelt een belangrijke rol in de renovatie. Uiteraard wil de stad Lommel een duurzame en energiezuinige led-oplossing in het uithangbord als winkelstad.In de Kerkstraat en Einderpad vrijwaart men zoveel mogelijk de beschikbare ruimte door diagonale kabeloverspanningen tussen gevels en/ of steunpalen. De handelaars in deze winkel & wandelstraat zien dus geen verlichtingspalen opduiken voor hun etalage. 
Dankzij de ronde vorm, en een unieke roteerbare bevestiging, pendelt de Yoa in de correcte lichttechnische opstelling onafhankelijk van de spanrichting van de kabel.

 

Strategische opstelling

Op het Kerkplein werkt de stad wel met verlichtingspalen. Beide formaten van de Yoa vullen elkaar aan op enerzijds lage palen langs de bedieningszone van het plein en anderzijds hoge palen voor de pleinverlichting.
Met een minimum aan en strategische opstelling van de palen creëert men een veilige en aangename sfeer op het plein, en blijft de openheid van het plein behouden.  De hoge palen dragen tot drie toestellen die trapsgewijs rondom de paal. Met deze originele oplossing brengen ze een speelse artistieke toets op het plein.