Doorzoek volledige site
23 oktober 2013 | TIM JANSSENS

Een blik op de nieuwe, karaktervolle inrichting van het stationsplein in Landen

Het station van Landen is een belangrijke schakel op de as Leuven-Sint-Truiden. Aangezien er dagelijks dan ook duizenden reizigers passeren, is het stationsplein een van de voornaamste uithangborden van de stad, zeker nu het sinds kort grondig vernieuwd is. Prefabbetonnen grootformaattegels van Ebema en een band in Cortenstaal geven het nieuwe plein een strakke, haast luxueuze uitstraling.
Het station van Landen is een belangrijke schakel op de as Leuven-Sint-Truiden. Aangezien er dagelijks dan ook duizenden reizigers passeren, is het stationsplein een van de voornaamste uithangborden van de stad, zeker nu het sinds kort grondig vernieuwd is. Prefabbetonnen grootformaattegels van Ebema en een band in Cortenstaal geven het nieuwe plein een strakke, haast luxueuze uitstraling.


Esthetische insteek


Landen is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. De herinrichting van het verkeersvrije stationsplein maakte deel uit van het masterplan mobiliteit , dat de toegankelijkheid in de stationsomgeving moest verbeteren. Behalve deze functionele basis, heeft het project echter ook een esthetische insteek. Het minste dat je van het nieuwe stationsplein in Landen kan zeggen, is dat het een plein met karakter is. Als een donkergrijs tapijt strekt het zich uit voor het stationsgebouw en geeft het de stad een nieuw gezicht. Het markante ontwerp is van de hand van studie- en adviesbureau Technum. “Elk project in de openbare ruimte is een zoektocht naar het vinden van de juiste balans tussen de mogelijkheden en beperkingen van stadsarchitectuur. Dat was hier niet anders”, legt Senior projectleider Jan Higuet uit. “Toen we het nieuwe plein in 2008 ontwierpen, waren we een van de eersten die voor betonnen grootformaattegels kozen. We wilden vooral geen standaardplein, maar een openbare ruimte met een meerwaarde voor stad en omgeving.”



Het stationsplein in Landen werd onlangs grondig vernieuwd. Prefabbetonnen grootformaattegels van Ebema en een band in Cortenstaal geven het nieuwe plein een strakke, haast luxueuze uitstraling.




Prefabbetonelementen

De keuze van Technum pakte goed uit: het stationsplein van Landen is een plek met karakter en uitstraling. Hoewel het is opgebouwd uit diverse prefabbetonelementen, geeft het plein een behoorlijk coherente indruk. “Het beton bood ons de flexibiliteit die nodig was om één doorlopend geheel te creëren,” vertelt Higuet. “Tegels, boordstenen, klinkers en zelfs de trappen hebben dezelfde samenstelling en donkergrijze kleur. Natuursteengranulaat in de bovenlaag garandeert kleurvastheid en zorgt voor een glinstertje met een speels effect. Bijkomende voordelen van de betonstenen zijn hun maatvastheid en hun groot formaat, wat een snelle plaatsing mogelijk maakt. Om ze sterk genoeg te maken, hebben we geopteerd voor grootformaattegels van twintig centimeter dik. Het oplossen van niveauverschillen en het uitwerken van het hoogteniveauplan vormen in dit opzicht voor ons belangrijke uitdagingen.”



Het is niet zozeer het gebruik van betonelementen op zich, maar vooral de welgemikte combinatie met een diagonale Cortenstaalband die het Landense stationsplein uniek maakt.




Speelse Cortenstaalband

Het is echter niet zozeer het gebruik van betonelementen op zich, maar vooral de welgemikte combinatie met een diagonale Cortenstaalband die het Landense stationsplein uniek maakt. De Cortenstaalband doorkruist het plein en zorgt voor een speels gegeven binnen de strakke context. “Het mooie resultaat is beslist ook te danken aan het werk van aannemer VBG,” meent Higuet. “Het uitlijnen is van groot belang voor een perfecte symmetrie. Voor de doorkruising van het Cortenstaal heeft hij de stenen ter plaatse doorgezaagd met de snijwagen en meteen schoongemaakt. Hij had ook een speciale snijtafel om de boordstenen allemaal onder dezelfde hoek te snijden. Voor de verlichtingspalen zijn de stenen dan weer in stervorm met centrale kernboring gezaagd. Blauwe ledverlichting en het gebruik van groen glas in plaats van standaardglas vormen de kers op de taart. Het plein maakt zijn ambitie als functionele en architecturale blikvanger helemaal waar!”



Noot: Dit artikel verscheen eerder in Grond/Weg/Waterbouw.