Doorzoek volledige site
19 januari 2015 | LIESA VAN DYCK

Bontinck Architecture & Engineering tekent nieuw inkompaviljoen Wilsonparking

De strakke vormgeving sluit aan bij de geometrische vormen van het Capitool en de stadsbibliotheek, terwijl de dynamische kromming knipoogt naar het Administratief Centrum. Illustratie | Bontinck
De golvende vorm van het paviljoen maakt het mogelijk om het dak te gebruiken als een straatmeubel voor de Gentenaars. Illustratie | Bontinck
Voor het eerst in de Benelux wordt er gewerkt met een gebogen rolpoort. Illustratie | Bontinck
Afscherming en zichtbaarheid staan centraal. Illustratie | Bontinck

Bontinck Architecture & Engineering is verantwoordelijk voor het nieuwe inkompaviljoen van de Wilsonparking te Gent. De bouw van het paviljoen wil een antwoord bieden aan de specifieke noden van een publieke ruimte. Daarom staan afscherming en zichtbaarheid ook centraal. 

Gezien de drukke bezetting van het Woodrow Wilson plein wordt het volume van de paviljoenen geminimaliseerd, zowel planmatig als in profiel. Op die manier wordt een minimum aan publieke ruimte ingenomen en blijven de verschillende zichten behouden.

 

Dynamisch en pragmatisch

De golvende vorm van het paviljoen maakt het mogelijk om het dak te gebruiken als een straatmeubel voor de Gentenaars. Pleingangers kunnen het dak gebruiken als zitbank, ligstoel, fauteuil of leunmeubel. Het profiel wordt gebaseerd op de vrije hoogte in de trappenhal. Het resultaat is een strakke pragmatische vormgeving, die tegelijk getuigt van een zekere dynamiek.

 

Strakke vormgeving

Door die combinatie van het pragmatische met het dynamische spelen de paviljoenen in op de omringende pleinwanden. De strakke vormgeving sluit aan bij de geometrische vormen van het Capitool en de stadsbibliotheek, terwijl de dynamische kromming knipoogt naar het Administratief Centrum.

 

Gebogen rolpoort

Voor het eerst in de Benelux wordt er gewerkt met een gebogen rolpoort. Die werd op maat gemaakt door Strobbe metaalconstructie nv, de staalaannemer. De poort is volledig weggewerkt in het paviljoen en is overdag onzichtbaar. Ook kreeg het volledige gebouw een antigraffiti-afwerking.