Doorzoek volledige site
28 februari 2012 | TIM JANSSENS

Renovent Sky van Thermad-Brink: geruisloos ventileren vanuit het plafond

Het hoeft geen betoog dat het binnenklimaat erg belangrijk is voor het gebruikscomfort van een gebouw. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat ook de werking van het ventilatiesysteem, dat dit binnenklimaat reguleert, van erg groot belang is. Thermad-Brink introduceert op Batibouw de Renovent Sky, een zuinig ventilatietoestel met warmterecuperatie dat vrijwel geruisloos en onopvallend vanuit het plafond ventileert.
Het hoeft geen betoog dat het binnenklimaat erg belangrijk is voor het gebruikscomfort van een gebouw. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat ook de werking van het ventilatiesysteem, dat dit binnenklimaat reguleert, van erg groot belang is. Thermad-Brink introduceert op Batibouw de Renovent Sky, een zuinig ventilatietoestel met warmterecuperatie dat vrijwel geruisloos en onopvallend vanuit het plafond ventileert.


Stil en comfortabel

De Renovent Sky is slechts 30 centimeter hoog en is dus uiterst geschikt voor ventilatie in kleinere ruimtes: een hal, een berging, een studentenkot, een vergaderruimte, een wachtzaal, enz. Ook bij renovatiewerken kan hij zonder problemen geplaatst worden. De Renovent Sky is uitgerust met een speciale luchtfilter en geeft een signaal wanneer deze aan vervanging toe is. Behalve de standaardfilter zijn er ook nog betere filters verkrijgbaar die pollen en fijn stof moeten tegenhouden. Zeker in gebouwen die omgeven zijn door drukke verkeerswegen kan de Renovent Sky z’n diensten bewijzen.

Het nieuwe ventilatietoestel werkt erg stil. De Renovent Sky bevat enkele langzamer draaiende ventilatoren, wat de geluidsemissie een stuk reduceert. Wat hier ook toe bijdraagt, is dat het toestel in de praktijk op slechts zestig procent van z’n maximale capaciteit draait. Tot slot is er nog de warmtewisselaar, die met z’n lage interne weerstand eveneens weinig geluid produceert.
 


Hoog rendement

De ventilatie zorgt voor een constante aanvoer van nieuwe, zuurstofrijke buitenlucht en de afvoer van CO2-rijke binnenlucht. De aangename inblaastemperatuur en het ontbreken van rechtstreekse toetreding van koude buitenlucht maken dat er comfortabel en vrijwel zonder energieverlies kan worden geventileerd. ’s Zomers wordt de temperatuur onder controle gehouden door de standaard bypass en de mogelijkheid tot nachtventilatie. Tijdens de winter verhindert een intelligente vorstregeling op basis van temperatuur en druk dat de warmtewisselaar bevriest. Een optionele voorverwarmer is een extra garantie op het hoge rendement gedurende de winterperiode.


Constant flow

Door toepassing van de constant flow-regeling worden de ingestelde luchthoeveelheden onafhankelijk van de weerstand in het kanalensysteem gegarandeerd. Het constant flow-principe vereenvoudigt het inregelen, waardoor ook op installatiekosten kan worden bespaard. De vervuilingsgraad van de filters heeft daarnaast geen negatieve effecten meer op de hoeveelheid toegevoerde schone buitenlucht. Thermad-Brink heeft het constant flow-principe weten te combineren met de meest ruisarme en energiezuinige EC-ventilatoren met achterovergebogen schoepen.
Ondanks deze vele toepassingen, is het hulpenergieverbruik nog een pak gedaald in vergelijking met andere ventilatietoestellen met warmteterugwinning. 

 

De ventilatiebehoefte kan met behulp van een ingebouwde tijdschakelfunctie per dag, per weekend of per week worden ingesteld. Gebruikers van de Renovent Sky hebben bovendien de mogelijkheid om een vierstandenschakelaar met filterindicatie of een draadloze afstandsbediening aan te sluiten. Naast de Renovent Sky is er ook de Renovent Sky ‘Plus’, die nog extra aansluitingen voor een CO2- of vochtsensor heeft.


GERELATEERDE DOSSIERS