Doorzoek volledige site
24 augustus 2012 | ROXANE HEEREN

Comfortabel en hygiënisch verwarmen en verfrissen met Zehnder plafondstralingssystemen

Driekwart van ons leven brengen we binnen door. Het binnenklimaat in de ruimtes waar we verblijven, heeft dan ook een belangrijke invloed op ons algemene welzijn. Stralingsverwarming en -verfrissing via plafond biedt zowel thermisch en akoestisch comfort als een goede luchthygiëne. Bovendien ligt het energieverbruik aanzienlijk lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Met ruim vijftig jaar ervaring is Zehnder vandaag Europa ‘s grootste producent van plafondstralingspanelen.
Driekwart van ons leven brengen we binnen door. Het binnenklimaat in de ruimtes waar we verblijven, heeft dan ook een belangrijke invloed op ons algemene welzijn. Stralingsverwarming en -verfrissing via plafond biedt zowel thermisch en akoestisch comfort als een goede luchthygiëne. Bovendien ligt het energieverbruik aanzienlijk lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Met ruim vijftig jaar ervaring is Zehnder vandaag Europa ‘s grootste producent van plafondstralingspanelen.Werkingsprincipe

De zon stuurt haar energie de ruimte in onder de vorm van elektromagnetische straling. Pas wanneer deze een vast oppervlak bereikt, wordt de energie omgezet in warmte. Zo kan de zonne-energie grote afstanden afleggen zonder aan kracht in te boeten en kunnen we ons zelfs op een koude winterdag aangenaam laten verwarmen door de zonnestralen.

De plafondstralingspanelen van Zehnder werken volgens hetzelfde natuurlijke principe. Dankzij het warmte-effect kunnen zelfs stralingslichamen op dertig meter hoogte nog voor een aangename warmte zorgen op de grond. Bovendien is een directe opwarming van de lucht niet nodig, wat zeker in grote ruimtes een duidelijk besparingspotentieel oplevert.

Concreet wordt de warmte getransporteerd door warm water doorheen de stralingspanelen te laten stromen. De panelen warmen dan op en stralen hun warmte uit naar de lager gelegen oppervlakken. Om te verfrissen wordt daarentegen koud water door de panelen gestuurd. De warme lucht strijkt langs het paneel, waardoor het water de warmte absorbeert en de afgekoelde lucht opnieuw de ruimte in stroomt.

Comfort, hygiëne en efficiëntie

Het gebruik van stralingswarmte in plaats van luchtverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen. Als eerste zijn zonder twijfel het thermisch comfort en het gezonde binnenklimaat vermeldenswaard. Straling veroorzaakt geen luchtverplaatsing in de ruimte en dus ook geen tocht en geen circulatie van stof, pollen, bacteriën enz. Zo krijgen we een aangenaam warmtegevoel en zuivere binnenlucht.

Ook de energie-efficiëntie is een grote troef voor plafondstralingssystemen. Dankzij het warmte-effect van de straling en de afwezigheid van tocht is de gevoelstemperatuur in de ruimte hoger dan de luchttemperatuur. Daardoor kan een zelfde thermisch comfort gerealiseerd worden met een energieverbruik dat tot dertig procent lager ligt dan bij luchtverwarming. Bovendien is er geen extra stroomverbruik voor de aandrijving van ventilatoren.

Daarnaast is het systeem ook zeer flexibel. Men is vrij in de keuze van de energiebron, zodat plafondstralingspanelen zeker ook geschikt zijn voor renovatie. Dankzij de beperkte energie die nodig is voor het opwarmen en verfrissen, kunnen de panelen ook een groot vermogen genereren en hebben ze een zeer korte opwarmings- en afkoeltijd.

Tenslotte biedt het systeem ook akoestisch comfort door de afwezigheid van luchtgeluid en bewegende onderdelen.
Ruim toepassingsgebied

Het principe van de stralingsverwarming en –verfrissing kan gebruikt worden in zeer uiteenlopende ruimtes en er kan met zones gewerkt worden in functie van het budget van de bouwheer. Aangezien niet de lucht maar de oppervlakken worden verwarmd, is het systeem zeer geschikt voor ruimtes met een groot volume en hoge plafonds. Ook in kleinere lokalen bieden de plafondstralingssystemen van Zehnder echter een meerwaarde dankzij het comfort en de esthetische uitstraling. Ze worden al decennia lang gebruikt in gebouwen gaande van productiehallen en magazijnen, over sporthallen en verkoopruimtes tot kantoren, scholen, ziekenhuizen en openbare gebouwen.

Verschillende productseries spitsen zich toe op de uiteenlopende toepassingsgebieden. Zo is de Zehnder ZIP serie geknipt voor grote, eerder industriële ruimtes. Door hun standaard formaten en lichte gewicht zijn de panelen snel leverbaar en eenvoudig te monteren. Een gegalvaniseerde versie is beschikbaar voor gebruik in vochtige ruimtes.
De Zehnder ZBN panelen daarentegen worden op maat gemaakt volgens de vereisten van het project. Ze zijn beschikbaar in meer dan 700 kleuren en talrijke speciale afwerkingen: akoestisch, gebogen, integratie van verlichting, ...
Carboline tenslotte is het renpaard onder de plafondstralingspanelen: dankzij het innovatieve koper-grafiet warmtegeleidingselement hebben zij een hoge reactiesnelheid. Ze bezitten ook een groot verwarmings- en verfrissingsvermogen en een groot stralingsaandeel. Zo zorgen ze voor een aangenaam binnenklimaat door een goede warmteverdeling en het snel opvangen van temperatuurschommelingen in de ruimte. Carboline is ook verkrijgbaar in een akoestische (geperforeerde) versie.Advies van ontwerp tot oplevering

Zehnder staat u met raad en daad bij doorheen het hele proces. Vanaf de conceptfase tot realisatie wordt u ter plaatse door deskundige medewerkers geholpen. Zij adviseren u over de keuze van het systeem, onderbouwd door referenties, ontwerpen de stralingsplafonds en werken een op maat gesneden offerte uit.