Doorzoek volledige site
29 november 2012 | ROXANE HEEREN

Bank Van Breda in Herentals verenigt akoestiek en binnenklimaat met Barrisol spanplafonds

In een woonstraat aan de rand van Herentals verrees onlangs een nieuw kantoor van de Bank Van Breda. Architect Kris Rymenants ontwierp een sereen en stijlvol gebouw, dat een uithangbord is voor de bank en zich mooi integreert in de woonomgeving. Estrikor voorzag het gebouw van Barrisol spanplafonds die tegelijk de functie van akoestische en klimaatplafonds vervullen.
In een woonstraat aan de rand van Herentals verrees onlangs een nieuw kantoor van de Bank Van Breda. Architect Kris Rymenants ontwierp een sereen en stijlvol gebouw, dat een uithangbord is voor de bank en zich mooi integreert in de woonomgeving. Estrikor voorzag het gebouw van Barrisol spanplafonds die tegelijk de functie van akoestische en klimaatplafonds vervullen.



Van stadscentrum naar stadsrand


Een bankkantoor is vandaag niet wat het twintig jaar geleden was. De loketfunctie verdwijnt stilaan en banken werken steeds meer op afspraak, wat ze eerder de uitstraling van een 'private bank' geeft. Grote kantoren pal in het stadscentrum worden dan ook gaandeweg vervangen door kleinere in residentiële wijken. De Bank J. Van Breda is daar geen uitzondering op: onlangs openden ze een nieuw kantoor in een rustige woonwijk net binnen de Ringlaan van Herentals.

Dat zorgde meteen voor een eerste uitdaging: het hele programma moest gerealiseerd worden binnen de vrij beperkte oppervlakte van een woningperceel. Daarom werd de sterke helling van het terrein optimaal benut, zodat in de lager gelegen tuinverdieping ook een aantal kantoren konden voorzien worden. Daarnaast moest ook rekening gehouden worden met de bijzondere technische eisen voor een bankkantoor, en dat zonder het strakke en serene karakter van het gebouw aan te tasten.



Sobere uitstraling

De dienstenfuncties en een deel van de kantoren werden ondergebracht in de tuinverdieping, die vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is. Alle publieke functies, zoals ontvangstruimtes, spreekkamers en vergaderzaal, bevinden zich op het gelijkvloers en de rest van de kantoren op de eerste verdieping. De basis van het gebouw is een eerder gesloten volume in donkere gevelsteen. Daar bovenop omhult een schil in ruwe Franse natuursteen de publieke functies en de kantoren op de verdieping. Hier zorgen de beglaasde voor- en achtergevel voor  een grote transparantie. Het geheel vormt een zeer herkenbaar volumespel, dat het gebouw tot een uithangbord voor de bank maakt.

Akoestiek en binnenklimaat

In het kantoor is het aangenaam werken: er is overvloedig daglicht en een comfortabele akoestiek en binnenklimaat. De ventilatie gebeurt via een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Voor verwarming en koeling is een grondwarmtepomp geïnstalleerd, wat door het gebruik van het grondwater ook 'free-cooling' mogelijk maakt. Om de strakke architectuur te bewaren, werd gekozen voor Barrisol plafonds: akoestische spanplafonds die tegelijk als klimaatplafond werken in functie van de klimaatbeheersing in het gebouw. Dit project is het eerste waar deze combinatie, ontwikkeld in samenwerking met Estrikor en Briotherm, is toegepast.



De Barrisol plafonds bestaan uit een gladde, soepele PVC-folie, die voor de akoestische werking voorzien is van microperforaties. Verschillende stroken kunnen aan elkaar gelast worden om een grotere ruimte te overspannen. Aan de randen van de folie wordt een halfsoepele 'harpoen' bevestigd, die op haar beurt in het wandprofiel klikt. Op die manier is het mogelijk om het plafond los te maken en opnieuw te bevestigen, zodat alle technieken boven het plafond toegankelijk blijven. Er zijn dus nergens in het gebouw kabels of kanalen te zien, wat samen met de nauwgezette detaillering zorgt voor een zeer strak interieur.

Mooi en comfortabel

Dankzij de doordachte vormgeving en materiaalkeuze heeft het gebouw een sobere en luxueuze uitstraling gekregen, zonder er te streng uit te zien. Bovendien past het zich mooi in de woonomgeving in. En de Barrisol spanplafonds maken het daarbij ook een mooie en comfortabele plek voor zowel medewerkers als bezoekers.

    

GERELATEERDE DOSSIERS