Doorzoek volledige site
14 september 2020

Breng met kleur jouw plafondontwerp tot leven

Illustratie | © Rockfon

Bij de discussie over kleurgebruik als designelement in de architectuur zei Le Corbusier, de Zwitsers-Franse architect en ontwerper, dat kleur net zo effectief is als een plattegrond of indeling van een gebouw.

Kleurrijk interieurdesign is universeel

Farber Birren (1900-1988) was een pionier in het onderzoek naar de invloed van kleur op de menselijke waarneming. Verrassend genoeg ontwikkelt symboliek zich door persoonlijke of culturele ervaring, maar roepen bepaalde kleuren wereldwijd hetzelfde gevoel op.  Om een paar voorbeelden te noemen: blauw wordt doorgaans geassocieerd met de lucht, geel met de zon en rood met bloed.

Iedereen kan zich het unieke gevoel voorstellen bij het zien van een schitterend kunstwerk of een aangrijpende foto. Er zijn ook veel mensen die kleuren associëren met een stemming, een gevoel of zelfs een herinnering. Het geeft aan dat kleuren in feite grenzeloos zijn.

 

Het kiezen van de juiste kleuren voor uw plafondontwerp

De kleurkeuze wordt vaak doorgeschoven naar het slot van het architectonische ontwerpproces, en ondergeschikt gemaakt aan de gebouwstructuur. Jammer. Want het kiezen van de juiste kleuren voor een ruimte kan een perfect 'huwelijk' opleveren tussen functie en effect.

Het is vaak een regelrechte uitdaging, maar het werken vanuit een kleurenpalet kan helpen om gecoördineerde kleurenschema's te kiezen om een doel te bereiken. Zo kunnen zwarte tegels onheilspellend of zelfs benauwend overkomen, maar ze kunnen nét zo goed ook cool en trendy zijn. Het hangt allemaal af van de omgeving. Uiteindelijk is een fraai vormgegeven ruimte een prachtig kunstwerk. 

 

Creëer uw eigen kunstwerk

We gaan eens kijken naar de karakteristieke eigenschappen van een paar leuke kleuren, en hun effect bij gebruik in een modern en kleurrijk plafond.

Oranje

Mono Acoustic TE

Roland Garros' Spelersrestaurant, Parijs - Rockfon® Mono® Acoustic

Sfeer: Oranje heeft minder negatieve ondertonen dan rood. Het creëert een enthousiaste of inspirerende sfeer, die aandacht vraagt, maar in de juiste dosis. Oranje is uitnodigend, vriendelijk en vooral niet teveel 'in your face'. 

Toegepast als plafond: In het oog springend of opwindend

Geel

SDU Det Teknologiske fakultet,DK,Odense,C. F. Møller A/S,Bygningsstyrelsen,Svend Christensen,ROCKFON Color All,X-edge,600x600,white

SDU Det Teknologiske fakultet, Odense

Sfeer: Opgewekt en helder, geel wordt vaak gezien als de vrolijkste kleur. Lichtere tinten geel geven - vaak geassocieerd met de zon - een rustgevend gevoel, terwijl donkerder geel een traditioneler karakter heeft.

Toegepast als plafond: Glanzend, helder en prikkelend

Blauw

Rabobank, Heinenoord, The Netherlands, Rockfon Color-all, A-edge, 600x600

Rabobank, Heinenoord, Nederland - Rockfon Color-all, A-edge

Sfeer: Kalmte is hier de juiste omschrijving. Blauw kan zowel iemands bloeddruk als het aantal hartslagen per minuut verlagen. Lichtere blauwtinten zijn van nature energiek en uitnodigend, donkere tinten hebben de neiging kracht uit te stralen.

Toegepast als plafond: Koel, spiritueel of statig

Grijs

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey
Rockfon Color-all, X-edge, 600x600, grey

Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic, Grey and Rockfon Color-all, X-edge

Sfeer: Sereen en verfijnd als grijs is, kan het een rustig, neutraal en kalm gevoel geven. Lichtgrijs kan wit goed vervangen, terwijl donkergrijs een prima alternatief is voor zwart. Ondanks haar traditionele of conservatieve imago kan grijs ook mooi en modern zijn. 

Toegepast als plafond: Verfijnd en gedistingeerd

 

Laat je inspireren door allerlei plafonddesign-ideeën!

Ontdek op de website van Rockfon inspirerende projecten uit de hele wereld waarbij architecten hun visie tot leven brachten via kleurrijke, akoestische plafonddesigns.  

GERELATEERDE DOSSIERS