Doorzoek volledige site
06 mei 2013 | JAN DANEELS

Nieuw Medisch Centrum Erasmus in hart van Rotterdam

In het hart van Rotterdam wordt gewerkt aan het Erasmus Medisch Centrum van het Nederlandse EGM Architecten en Claus en Kaan Architecten. Het ontwerpteam koos resoluut om de nieuwbouw pal in het stedelijk centrum op te trekken en niet naar de stadsrand te verplaatsen. Op die manier sluit het nieuwe ziekenhuiscomplex met zijn gebouwstructuur en groenvoorzieningen naadloos aan bij de grootstedelijke visie op Rotterdam.
In het hart van Rotterdam wordt gewerkt aan het Erasmus Medisch Centrum van het Nederlandse EGM Architecten en Claus en Kaan Architecten. Het ontwerpteam koos resoluut om de nieuwbouw pal in het stedelijk centrum op te trekken en niet naar de stadsrand te verplaatsen. Op die manier sluit het nieuwe ziekenhuiscomplex met zijn gebouwstructuur en groenvoorzieningen naadloos aan bij de grootstedelijke visie op Rotterdam.



Foto: EGM Architecten



Claus en Kaan Architecten ging in het ontwerp van het medisch centrum uit van twee belangrijke pijlers: de zelfredzaamheid en het welzijn van de patiënt. Om daaraan te voldoen is de structuur van het hospitaal in de eerste plaats gebaseerd op een indeling in een aantal ‘patiëntenthema’s.’ Daarbij vormt een atrium het hart van ieder thema. Dat moet volgens de ontwerpers zorgen voor een logische indeling waarin elke patiënt gemakkelijk zijn weg vindt en dat alles wat noodzakelijk is voor de behandeling van een patiënt zich in een cluster rond de atria bevindt.





Foto's: EGM Architecten


Gebouwstructuur losgekoppeld van inrichting

Een zogenaamd ‘backbone’, een grote glazen overkapping, verbindt het Erasmushospitaal verder met een aantal bestaande faculteitsgebouwen en zorgt voor een heldere ontsluiting en, opnieuw, duidelijke oriënteringsmogelijkheden. Bovendien maken een robuust raamwerk van kolommen en grote vrije vloeroppervlakken het mogelijk om veranderingen aan te brengen in het gebruik van verdiepingen en ziekenhuisfuncties. Op die manier is de inrichting van het gebouw losgekoppeld van de gebouwstructuur zodat nieuwe inzichten en technische ontwikkelingen makkelijk in het Medisch Centrum kunnen worden opgenomen. De ontwerpers geloven daarbij naar eigen zeggen in het Medisch Centrum Erasmus als ‘een gebouw van en voor de toekomst, waarbij zorg zowel letterlijk als figuurlijk om de patiënt heen wordt gebouwd’. Fabrikant van metalen plafondlamellen Interalu is overigens ook betrokken in het project en levert klimaatplafonds voor het nieuwe ziekenhuiscomplex.



De SAPP Ceiling van Interalu zorgt voor de klimatisatie en een goede akoestiek.





Foto: EGM Architecten



Foto: EGM Architecten

GERELATEERDE DOSSIERS