Doorzoek volledige site
08 juli 2013 | TIM JANSSENS

Het nieuwe Capgemini-complex in Utrecht: een duurzaam succesverhaal

Begin mei is de Utrechtse afdeling van ICT-specialist Capgemini verhuisd naar een nieuw kantorencomplex in Leidsche Rijn Centrum Noord (Utrecht). Ten gevolge van de doordachte, ecologische totaalaanpak die het bouwteam hanteerde, werd aan het complex een BREEAM-NL-certificaat toegekend. Hierbij was een belangrijke rol weggelegd voor Rockfon en AT Nederland, die er via een intelligent plafondconcept mee voor zorgden dat het gebouw ruimschoots voldoet aan de strenge BREEAM-NL-eisen.
Begin mei is de Utrechtse afdeling van ICT-specialist Capgemini verhuisd naar een nieuw kantorencomplex in Leidsche Rijn Centrum Noord (Utrecht). Behalve zijn ideale ligging en mooie vormgeving springt vooral het uitgesproken duurzaam karakter van het gebouw in het oog. Ten gevolge van de doordachte, ecologische totaalaanpak die het bouwteam hanteerde, werd aan het complex immers een BREEAM-NL-certificaat toegekend, het meest gerespecteerde en bekende internationale label inzake duurzaam bouwen. Hierbij was een belangrijke rol weggelegd voor Rockfon en AT Nederland, die er via een intelligent plafondconcept mee voor zorgden dat het gebouw ruimschoots voldoet aan de strenge BREEAM-NL-eisen.





Ambitieus nieuwbouwproject


De bouw van het Capgemini-complex ging in januari vorig jaar van start. Het bedrijf opteerde voor een nieuwbouw omdat het bestaande kantoorgebouw in industrieterrein Papendorp niet strookt met de flexibelere manier van werken die Capgemini wil integreren. Het nieuwe kantoor heeft een vloeroppervlakte van 21.000 m² en ligt vlakbij het nieuwe treinstation Leidsche Rijn en de A2-snelweg. Het is opgebouwd uit twee langgerekte volumes (172 meter lang en 16,2 meter breed) met drie verbindende vleugels (14,4 meter breed). Tussen de volumes bevinden zich drie patio's, waarvan er twee (de entree en het atrium) overdekt zijn en een derde dienst doet als binnentuin. Het gebouw telt vier niveaus met ongeveer 5000 m² kantoorruimte, wat alles bij elkaar goed is voor ongeveer 1500 werkplekken. Qua interieurvormgeving vormen flexibele kantoorinrichting, een grotere uitwisselbaarheid van gemeenschappelijke ruimtes en kolomvrije vloervelden het uitgangspunt. Het complex heeft de vorm van een doorlopende kantorenwand en zal door zijn ligging langs het NS-station fungeren als geluidsbuffer voor de achterliggende gebouwen. Het project omvat tot slot ook de bouw van een tweelaagse parkeerkelder, die plaats zal bieden aan 714 auto's. Begin mei nam Capgemini zijn nieuwe kantoor definitief in gebruik.





Streven naar BREEAM-NL

Duurzaamheid was hét centrale thema in dit project. Opdrachtgever AM Real Estate Development maakte er geen geheim van te willen streven naar een BREEAM-NL Very Good-certificaat. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging. Een nieuw gebouw of gebied krijgt op basis van een aantal strenge criteria een score van een tot vijf sterren (Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding). BREEAM is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld, met BREEAM-NL als Nederlandse vertaling hiervan. Het hoeft dus geen betoog dat de verwachtingen voor dit project hooggespannen waren.

Het was aan aannemer BAM om dit streven om te zetten in de praktijk. Voor de wand- en plafondtoepassingen kwam BAM al snel terecht bij AT Nederland, met wie ze in het verleden al enkele keren uitstekend samenwerkten. AT Nederland bestaat inmiddels elf jaar en is op korte tijd uitgegroeid tot een absolute referentie op het vlak van plafond- en wandtoepassingen. “Een project met een totaalbudget van 46 miljoen euro dat in slechts veertien maanden tijd gerealiseerd moet worden: het is in feite enkel maar voor de meest betrouwbare partijen weggelegd,” vertellen zaakvoerders Bart van Eijck en Pieter van Herk. “Het was aan ons om te bekijken hoe we de specifieke vraagstelling van BAM en AM Real Estate Development kwalitatief, esthetisch en budgettair binnen de perken konden invullen. Allemaal goed en wel dat een gebouw BREEAM-NL-gecertificeerd moet zijn, maar effectief aan de eisen voldoen is een ander paar mouwen. We hebben Rockfon dan al vrij snel bij dit verhaal betrokken omdat we uit eerdere ervaring wisten dat hun producten de vereiste duurzame kwaliteiten bezitten (een beperkte CO2-uitstoot, een klein aandeel vluchtige organische componenten in het materiaal, een eigen recyclingfabriek, goed afvalmanagement, enz.).”


            
 

Concrete invulling van 'duurzaamheid'

Rockfon is een internationale fabrikant van zachtminerale plafonds die meer doet dan enkel maar produceren en leveren. Het tracht zijn partners met raad en daad bij te staan en nieuwe projecten op te starten om – vertrekkend van de uitstekende esthetische, akoestische en functionele kwaliteiten van zijn producten – het binnencomfort in kantoor- en utiliteitsgebouwen te optimaliseren. “Een van onze speerpunten is duurzaamheid, een al te vaak gebruikt begrip waar wij sinds enige tijd toch wel een concrete, vooruitstrevende invulling aan willen geven,” aldus Dominique Goven, Area Marketing Manager Central Europe. “Dit soort projecten heeft ons aangezet om de duurzame kwaliteiten van onze producten voor eens en voor altijd op een rijtje te zetten, zodat het voor opdrachtgevers veel duidelijker wordt wat de ecologische voetafdruk van onze producten is. Zo moet je voor BREEAM-NL bijvoorbeeld voldoen aan diverse criteria, van akoestische waarden over gerecycleerde inhoud tot beperkte afgifte van vluchtige organische componenten. Deze informatie is bij Rockfon allemaal voorhanden. Het kwam er voor ons dus vooral op aan om de beschikbare productinformatie te ordenen in functie van het BREEAM-NL-verhaal.”

Voor dit project paste AT Nederland het Rockfon-plafondtype Krios toe. Het werd verdekt (systeemprofielen niet zichtbaar), met lange doorlopende plafondpanelen (600 x 1800 mm) en in bandrasterprofielen toegepast. “Dit laatste heeft als voordeel dat het eventueel verplaatsen van wanden bijzonder flexibel kan gebeuren, wat in kantoorgebouwen – met het oog op mogelijke latere herinrichtingen – uiteraard steeds belangrijker wordt,” licht Dominique Goven toe. “Behalve dit functionele aspect, is er natuurlijk de ecologische factor van onze producten. Enerzijds zijn er onze producten zelf, die bestaan uit een combinatie van basalt (een vulkanisch gesteente waarvan de aarde op jaarbasis 38.000 keer meer aanmaakt dan wereldmarktleider Rockwool International kan produceren) en gerecycleerde Rockfon-materialen. Onze producten kunnen na gebruik immers volledig gerecycleerd worden en fungeren als grondstof voor nieuwe producten. Vooral dit laatste aspect, dat we samen met Rockwool en Rockwool Technical Insulation gebundeld hebben in ons Rockcycle-verhaal, geven we op dit moment verder vorm. Van een mineraal als steen een isolatiemateriaal of een plafondpaneel maken is een geschenk, vertelde eens een toonaangevend architect. In die optiek hebben wij een fantastisch verhaal bij Rockwool en Rockfon, een verhaal dat we nu verder uitdragen.”



Dominique Goven over de rol van Rockfon in het duurzame Capgemini-project .



Tikkeltje extra

Naast dit plafondconcept zijn er nog een heel aantal andere zaken die het nieuwe Capgemini-gebouw per definitie duurzaam maken: een goede daglichttoetreding door de aanwezigheid van de atria en patio’s, energiezuinige verlichting op basis van aanwezigheid en de hoeveelheid invallend daglicht, duurzame warmte- en koudeopwekking, warmteterugwinning op de ventilatielucht en individuele sturing voor onder meer verwarming, koeling en verlichting. Daarnaast is het gebouw uitstekend bereikbaar en keek het bouwteam tijdens de uitvoering van de werken sterk toe op het reduceren van de milieu-impact. “Prijs en kwaliteit zijn een vanzelfsprekendheid geworden, productontwikkelaars en aannemers moeten tegenwoordig het verschil maken met dat tikkeltje extra,” menen Bart van Eijck en Pieter van Herk (AT Nederland). “Bij Rockfon gebeurt dit via de functionele en ecologische meerwaarde van hun producten, bij ons via onze knowhow en ervaring met het selecteren van de juiste toepassingen voor een bepaald project. We doen wel vaker grote projecten als deze, al was de snelheid waarmee dit project is uitgevoerd volstrekt uniek. 11 september vorig jaar zijn we begonnen met het installeren van de plafonds in de parkeerkelder en het kantoorgebouw zelf, en in de eerste week van januari waren we al nagenoeg klaar. Onder meer dankzij ons snelle werk heeft BAM het project twee maanden eerder dan voorzien kunnen opleveren (twaalf maanden in plaats van veertien maanden), nog maar eens een bevestiging dat we het vertrouwen van BAM meer dan waard zijn.” Dominique Goven (Rockfon) sluit zich aan bij zijn Nederlandse partners: “De meest duurzame relatiecyclus is de klantcyclus, en op dat vlak hebben we het allebei uitstekend voor elkaar. Je kan immers enkel tot een goede realisatie komen als je samen duurzame oplossingen bedenkt.”


          


GERELATEERDE DOSSIERS