Doorzoek volledige site
29 juni 2021

Rockfon® MediCare®: akoestisch plafond voor ziekenhuizen

Illustratie | © Rockfon

Wij eisen dat gebouwen in de gezondheidszorg veilig zijn en dat zij onze gezondheid en het genezingsproces bevorderen. Dus, wat kunnen ziekenhuizen doen om hun binnenklimaat te verbeteren? Een mogelijke oplossing is het Rockfon® MediCare® akoestisch plafond.

De natuurlijke eigenschappen van steenwol die in de Rockfon-plafondtegels worden gebruikt, gaan hand in hand met gezondheid en welzijn. Steenwol is ontzettend brandveilig en bestand tegen hoge temperaturen tot wel 1000°C en bereikt zijn smeltpunt pas bij ongeveer 1260°C.

 

Akoestische eigenschappen

Een nog directer gerelateerd gezondheidsvoordeel van de Rockfon-steenwolplafondtegels zijn de akoestische eigenschappen die van nature in de grondstof die Rockfon gebruikt zijn ingebed. Hoge geluidsabsorptie en betere akoestiek zijn hard op weg om de little black dress van elk nieuwbouwproject te worden en binnen de gezondheidszorg is een goede akoestiek zelfs belangrijker dan waar dan ook.

Een hoge geluidsabsorptie en daardoor een duidelijke spraakverstaanbaarheid zorgt ervoor dat een patiënt de door zijn of haar arts uitgesproken diagnose duidelijk begrijpt. Het helpt overmatig geluid te absorberen en het geluidsniveau laag en comfortabel te houden zoals het hoort in een helende omgeving. En het is niet alleen een voordeel voor de patiënten en hun familieleden. Het creëert ook een aangename werkomgeving voor de gezondheidswerkers die enkele van de belangrijkste banen in elk land hebben.

 

Welk Rockfon® MediCare® product is het meest geschikt in welke ruimte?

Rockfon® Medicare® Block is speciaal ontworpen voor gebruik in een risicovolle, stressvolle zorgomgeving waar een uiterst zorgvuldige en constante reiniging een absolute vereiste is. Dit akoestische plafond voorkomt de verspreiding van bacteriën aangezien het een Clean Room Classificatie ISO Klasse 2 en qua chemische bestendigheid 'Excellent' als beoordeling heeft gekregen. Hierdoor is deze plafondtegel geschikt voor spoedeisende hulp, operatiekamers en behandelingskamers.

Rockfon® Medicare® Air is geschikt voor ziekenhuisplafonds waar differentiële druk vereist is. Het heeft een luchtdicht membraan aan de achterwand en verzegelde randen om te voldoen aan de vereisten voor risicovolle ruimtes zoals operatiekamers, herstelruimtes en intensive care, waar de verspreiding van infecties beperkt moet worden.

Rockfon® Medicare® Plus leent zich voor veeleisende toepassingen in de gezondheidszorg waarbij reiniging met een vochtige doek met standaard detergenten en specialistische reiniging met droge stoom en onder hoge druk vereist zijn. Het voldoet aan HTM 60 en heeft een Clean Room Classificatie ISO Klasse 3.

Rockfon® Medicare® Royal is uitermate geschikt voor ruimtes met strenge hygiëne- en reinigingseisen zoals ziekenhuisplafonds. Het is gekwalificeerd voor de Bacteriologische Klasses B5 en B10.

 

Vier categorieën

 

Het Rockfon® MediCare® assortiment voldoet strikt aan de volgende vier categorieën:

1. Cleanroom

Een cleanroom is een gecontroleerde omgeving met een laag niveau van vervuilende luchtdeeltjes, zoals stof, microben, aerosoldeeltjes en chemische dampen. Een cleanroom heeft dus een gecontroleerd verontreinigingsniveau dat wordt bepaald door het aantal deeltjes per kubieke meter bij een bepaalde deeltjesgrootte. De door bouwmaterialen uitgestoten deeltjes verhogen het risico van infectieverspreiding in gebouwen voor gezondheidszorg. Om het risico op verspreiding van infecties te vermijden, raadt Rockfon de Rockfon® MediCare® producten aan, omdat ze een lage uitstoot hebben. Ze voldoen aan de meeste eisen voor de luchtzuiverheid.

 

2. Bestendigheid tegen micro-organismen

In een gebouw kan een te hoge luchtvochtigheid en vochtigheid de groei van micro-organismen bevorderen, zoals schimmels en bacteriën die allergische reacties, aandoeningen van de luchtwegen en huidproblemen kunnen veroorzaken. De anorganische aard en waterafstotendheid van de Rockfon steenwolkern bieden geen voeding aan schadelijke micro-organismen.

 

3. Reinigbaarheid

De gezondheidszorg kan niet zonder schone ruimten. Daarom moeten de materialen gebruikt in zorginstellingen een hoge mate van reinigbaarheid bieden. In de gezondheidszorg zijn er verschillende eisen voor het schoonmaken die verband houden met het doel van de ruimte. Sommige ruimten moeten worden gereinigd met een vochtige doek, terwijl andere bestand moeten zijn tegen regelmatige stoomreiniging of chemische reiniging om 100% desinfectie te garanderen. De producten uit het Rockfon® MediCare® assortiment voldoen aan de strengste reinigingseisen.

 

4. Luchtdrukbeheersing

Luchtdrukregeling is een systeem dat is gebouwd om het binnenkomen en buitengaan van lucht te reguleren en het binnenkomen en buitengaan van vervuilende luchtdeeltjes te voorkomen. Luchtdrukregeling is noodzakelijk voor enkele van de belangrijkste ruimten in een ziekenhuis, zoals de IC, en mag niet zomaar over het hoofd worden gezien.

In het Rockfon MediCare portfolio zijn twee producten; Rockfon® MediCare®Air & Rockfon® MediCare®Block die beide speciaal zijn ontwikkeld voor luchtcontrolekamers.

GERELATEERDE DOSSIERS